Tun de 18 milioane de euro rezolvat de avocaţii deputatului Ungureanu

luni, 15 octombrie 2007

 Prin iresponsabilitatea prefectului Handolescu, Râmnicu Vâlcea pierde 17 hectare de pădure

Tun de 18 milioane de euro rezolvat de avocaţii deputatului Ungureanu

Terenul din faţa bazei de agrement din Ostroveni, în suprafaţă de 17,74 hectare, va intra în posesia  lui Andre Paul Konstantin Lahovary, urmaşul cunoscutului boier Lahovary. Terenul din Ostroveni nu a făcut niciodată parte din moşia Lahovary ce  se întindea în Vâlcea pe 81 de hectare situate în mai multe localităţi. Dar la valoarea pieţei cele aproape 18 hectare valorează 18 milioane de euro. Acum, când în zonă nu sunt încă utilităţi iar bulevardul Dem Rădulescu este doar pe linie pe o planşă. În viitor preţul metrului pătrat se va dubla în acest loc. Aşa că în ultima perioadă au încercat mai mulţi „băieţi” deştepţi să pună mâna pe el. În cele din urmă soţia avocatului Petre Ungureanu, cunoscutul deputat, a reuşit să obţină o hotărâre judecătorească irevocabilă şi definitivă în favoarea clientului  Lahovary. În acest material vom relata cum a fost posibil acest lucru şi vom lăsa cititorii noştri să tragă concluziile.

Procesul Lahovary

Andre Paul Konstantin Lahovary, domiciliat în Suedia ( Visby 621555- BRF Snack Igh.203), sfătuit de nişte băieţi deştepţi o alege avocat pe Anca Ungureanu, soţia deputatului Ungureanu. Şi deschide proces împotriva Comisiei Judeţene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate. Anterior procesului, urmaşul boierului Lahovary solicitase cele 17 hectare de la Comisia Locală a Primăriei Râmnicu Vâlcea. Comisia locală nu i-a putut da terenul pentru că, legal, Lahovary nu avusese teren pe acest amplasament, ci în comuna Budeşti. Dosarul 3529/288/2007 a avut un traseu extrem de complicat. Beneficiind de susţinerea unui cabinet de avocaţi specializaţi în baletul juridic mioritic Lahovary a chemat în judecată Comisia Judeţeană şi nu comisia locală a Râmnicului. Primăria municipiului nici nu a fost înştiinţată despre proces, deşi terenul revendicat se află pe teritoriul municipiului. Contrar altor procese, care durează ani în şir acesta s-a judecat relativ repede beneficiind parcă şi de o „înţelegere” a instanţei. Deţinem informaţii că Prefectura a fost reprezentată de jurista Nicoleta Grigore, nimeni alta decât soţia avocatului Grigore, unul dintre cei mai buni colegi de-ai avocatului - deputat Ungureanu Petre şi coleg cu acesta prin mai multe partide politice de-a lungul ultimilor ani. Fără ca primăria să aibă reprezentant şi fără ca jurista prefecturii să se prezinte în proces clientul familiei Ungureanu câştigă, în şedinţa publică din 15 iunie 2007 procesul . Pronunţarea are loc pe 22 iunie, dată la care este redactată şi hotărârea: „… admite contestaţia formulată de petent, în senul că dispune reconstituirea în natură, pe vechiul amplasament, a dreptului de proprietate asupra terenului în suprafaţă totală de 17,74 ha, situat pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea, identificat în planul de situaţie- anexa 1 la raportul de expertiză topo-cadastrală extrajudiciară întocmit de expert….” Aşa se termină acest proces care ar fi putut continua printr-un recurs. Dar recursul nu este deschis de Prefectură – CUM SE POATE  AŞA CEVA DOAMNă PREFECT ? – iar primăria nu ştia nici de proces nici de hotărâre. Dacă este vorba despre incompetenţă, complicitate, interes, mită, trădarea intereselor instituţiei şi a statului, prostie, indolenţă sau câte ceva din toate vă lăsăm să trageţi singuri concluzia.

Manevre împotriva primarului Gutău

Deci din luna iunie doamna prefect, ca şi marii specialişti ai dânsei de la juridic, ştiau că unul dintre clienţii lui Petre Ungureanu a pus mâna pe terenul cu pricina. Cu toate astea, prin adresa nr. 13117 din 18 iulie 2007,  Prefectura solicită comisie locale Râmnicu Vâlcea să facă demersurile pentru a primi de la Ocolul Silvic Râmnicu Vâlcea prin proces verbal, un teren de 16,69 hectare- ( este vorba despre terenul câştigat de Lahovary) deoarece Comisa Judeţeană a emis hotărârile 371 s-au validat anexele 42 pentru mai mulţi autori. „ Ziarul  de Vâlcea“ a intrat în posesia numelor persoanelor pe care Prefectura dorea să le „împroprietărească“ cu parcele din terenul din Ostroveni. În această ideee a urmat un schimb de adrese oficiale în luna mai a acestui an între Direcţia Silvică Vâlcea şi Prefectură. Toate aceste persoane beneficiau de relaţii importante dacă terenuri ce ar fi trebuit să le primească în Măldăreşti, Malaia, Voiceşti, Galicea şi Ioneşti urmau să fie mutate în intravilanul Râmnicului şi primite cu acordul Prefecturii şi al şefilor de la Direcţia Silvică Râmnicu Vâlcea. Mutarea urma să se facă cu primarul Gutău aflat în concediu. Aşa ca să nu fie probleme. Nu ştim încă cine  era „băiatul deştept” care intermedia afacerea cu toţi aceşti cetăţeni. Oricum era o afacere cu prea multe persoane implicate şi cum primarul Gutău aflase şi nu era nicidecum de acord să piardă atâta teren pe care municipalitatea ar fi putut construi ceva se schimbă planul şi urmează o somaţie.

Fără ruşine şi fără lege

În 26 septembrie, cu adresa 15623, Prefectura trimite o somaţie comisiei locale Râmnicu Vâlcea, direct preşedintelui , adică primarului Mircia Gutău. Somaţia este semnată de doamna prefect şi de….consilierul juridic Nicoleta Grigore cea care a pierdut procesul cu Ungureanu tocmai pentru că nu s-a prezentat. Somaţia spune că sentinţa 3828/22.06.2007 rămasă irevocabilă trebuie pusă în aplicare iar cele 17,74 hectare date în proprietate petentului Andre Lahovary. Este  o mostră de neruşinare să-l ameninţi pe primar cu un aşa act când ştii bine, că acel teren nu a aparţinut petentului, şi că datorită indolenţei, nesimţirii şi neglijenţei în serviciu procesul a fost pierdut. Prefectura putea să facă recurs şi nu a făcut şi putea anunţa primăria despre proces şi nu a făcut acest lucru. Dacă am funcţiona într-o ţară normală averea prefectului ar trebui confiscată pentru acoperirea pagubei suferite de stat.

Probabil primarul Gutău va încerca deschiderea unui proces. Oricum totul este tardiv. Petre Ungureanu (cel care s-a aflat de fapt în spatele manevrei) ştie clar că peste câteva luni cel mult clientul său va pune mâna pe 18 milioane de euro la care nici nu spera şi pe care nu le-ar fi putut obţine fără manevre avocăţeşti din România şi fără complicitatea mai multor funcţionari. Deci în acest caz parlamentarul va putea primi chiar mai mult decât procentul de 10 la sută obişnuit. Cele 3-4 milioane de euro îi vor face mai uşoară viaţa după ce va părăsi anul viitor Camera Deputaţilor şi se va întoarce la meseria sa. Sau poate cu cât a strâns va deveni un mic rentier. Deşi omul nu e genul acesta, fiind capabil oricând să găsească noi afaceri rentabile. Chiar prin crânguri peste care cândva trecea Oltul.

Petre Ungureanu: „Asta vroiaţi să mă întrebaţi? Nu ştiu nimic despre acest teren, soţia mea într-adevăr este avocata domnului Lahovary. Nu este singurul teren pe care l -a obţinut pentru acest client. Duceţi-vă la ea să vă dea declaraţii dar mă îndoiesc că vorbeşte cu presa? Cât aţi spus 18 milioane? Foarte bine înseamnă că acel client are dreptate!”

Mircia Gutău: „Sunt pus în faţa unui fapt împlinit. Acest teren ar fi trebuit să aducă bani la buget şi locuri de muncă pentru râmniceni. Regret că datorită unor funcţionari, care ar trebui să apere interesele râmnicenilor, terenul va aduce foloase unui cerc restrâns de persoane interesate doar de bunăstarea lor.”

Constantin Monceanu, viceprimar: „Nu mă miră tupeul lui Bebe Ungureanu. Încă o dată i-a reuşit câştigarea unui proces cu bani mulţi. Dacă aş fi fost jurist al primăriei sau al prefecturii puteam obţine uşor câştig de cauză pentru instituţie. Cu condiţia să ştiu de proces şi să mă comport corect faţă de profesia mea.”

Tiberiu Pîrnău
Traian Guminski

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe