Românul mort în accidentul din Munţii Căpăţânii, nu avea ce căuta în avion

duminică, 30 septembrie 2007

Românul mort în accidentul din Munţii Căpăţânii, nu avea ce căuta în avion

Joi, medicii de la Serviciul de Medicină Legală Vâlcea au necropsiat trupurile neînsufleţite ale celor trei oameni morţi în accidentul aviatic din Munţii Căpăţânii. Concluzia fost aceea că niciunul dintre ei nu aveau şanse să supravieţuiască, având leziuni traumatice grave, produse prin cădere de la mare înălţime. Tot ieri am aflat că geanta care conţinea 10.400 RON a fost găsită de Jandarmii vâlceni lângă avion, în primă fază crezându-se că este a unuia dintre cei participanţi la operaţiunile de descarcerare a victimelor. Patronul societăţi slătinene la care era angajat românul Cristian Petcu menţionează, prin vocea unui alt salariat al firmei, că angajatul său nu se afla în avion în interes de serviciu ci doar a vrut să facă o plimbare.

La Serviciul de Medicină Legală Vâlcea au fost necropsiate joi trupurile celor trei persoane moarte în accidentul aviatic de marţi din Munţii Căpăţânii. Medicul legist Florian Ghiţă, ne-a declarat: “Toate cele trei persoane au prezentat leziuni traumatice grave, cu caracter vital, produse prin cădere de la mare înălţime. Românul Petcu avea capul şi pieptul zdrobit, fractură de bazin şi de membre. Acelaşi gen de leziuni le aveau şi cetăţenii austrieci. Niciunul nu avea şanse de supravieţuire după prăbuşirea avionului, dacă ar fi fost recuperaţi imediat”, a spus legist.

Zbor în avans, neachitat de Apele Române

În legătură cu zborul pe care-l făcea avionul Diamond, directorul regiei Apele Române-Vâlcea, Tudor Şidilaru ne-a spus că la nivel naţional este declanşată o amplă campanie de cadastrare a apelor, în acest proiect fiind cuprinse şase judeţe, printre care şi Vâlcea. “Firma austriacă lucra indirect şi nu avea contract cu noi. Noi am făcut contract cu o firmă din Slatina-Olt, care se numeşte Primul Meridian, firmă care executa lucrări cuprinse într-un program naţional în care sunt incluse şase judeţe: Olt, Vâlcea, Braşov, Sibiu, Harghita şi Covasna. La Vâlcea programul a demarat ceva mai târziu, iar una dintre etape se finalizase. Firma a trecut la executarea unei etape viitoare. Oricum noi nu le-am livrat nici un ban, pentru că după fiecare etapă trebuie să ne prezinte lucrările topografice încheiate şi abia apoi livrăm sumele. Noi nu ştim cine este firma cu care dumnealor au încheiat subcontract. Cadastrarea apelor este o operaţiune importantă, pentru că încercăm să avem o bază de date actualizată la nivel naţional, ştiut fiind faptul că râurile îşi modifică cursurile şi pot provoca inundaţii”, a spus directorul Şidilaru.

Geanta cu bani s-a crezut că este a participanţilor la descarcerare

Inspectoratul Teritorial de Muncă, prin vocea insp. şef Ion Nicolaescu ne-a spus că, deocamdată, nu a intrat în posesia niciunuia dintre contractele originale ale celor două societăţi, dar a cerut ITM Olt să facă demersurile necesare. “Cauzele producerii accidentului nu vi le putem spune încă. Împreună cu Parchetul şi după ce primim raportul Autorităţi Aviatice Civile din România, abia atunci mai putem discuta”, a spus insp. Nicolaescu. În legătură cu geanta de bani găsită la locul prăbuşii avionului, prim procurorul Parchetului Horezu, Mihai Iustin, ne-a spus: “Iniţial, jandarmii care au observat geanta au crezut că a fost uitată de vreunul dintre cei care au participat la scoaterea victimelor. Uitându-se în geantă, în ideea de a găsi actele aparţinătorului, au descoperit suma de 10.400 RON, copiile după mai multe paşapoarte şi diverse acte. Dosarul accidentului aviatic a fost predat de Parchetul Horezu, Parchetului Vâlcea”, a afirmat procurorul care a participat în prima fază la cercetări.

„Petcu nu se afla în interes de serviciu”

Cum de românul Cristian Petcu (32 ani), angajat al firmei slătinene de cadastru se afla în avionul prăbuşit, de îndată ce aceasta închiriase operaţiunea unei societăţi austriece. Ing. Florentin Ioncea, de la Primul Meridian, ne-a declarat: “Patronul meu, Dinu Cristian Glonţ, timp de o săptămână nu va răspunde ziariştilor, pentru că este foarte ocupat cu înmormântarea şi toate celelalte operaţiuni. Eu vă pot confirma în numele lui, că Cristian Petcu a fost trimis la firma din Craiova pentru a plăti carburantul cu care a fost alimentată aeronava, şi nu ca să-i însoţească pe austrieci. Vâlceanul, care cunoştea foarte bine engleza şi se înţelegea cu pilotul, l-a sunat pe patron şi l-a rugat să-l lase să zboare cu avionul, mai ales că primise acceptul pilotului. Doar la insistenţele lui dl. Glonţ a trebuit să fie de acord, dar nu zbura însă în interes de serviciu. Petcu era informatician şi nu avea ce căuta în avion. A fost doar opţiunea lui”. Unul dintre aparţinătorii, cumnatul celui decedat, s-a rezumat ieri să spună, doar că vom afla tot ce s-a întâmplat de la Parchet, refuzând însă să-şi motiveze declaraţia.    Dorel ├×ÎRCOMNICU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe