ROVIMET construieşte ilegal în Bujoreni

luni, 17 septembrie 2007

 Operaţiunea Crinul (V)

„Ziarul de Vâlcea“ a avut dreptate

ROVIMET construieşte ilegal în Bujoreni

După un scandal mediatic de două săptămâni în care alături de noi ale trei publicaţii au dovedit neregulile din Bujoreni unde firma controversatului Crinu Popescu, ridică pe baza unor acte ilegale un minicartier de blocuri, în cele din urmă Inspectoratul de Construcţii a organizat, joi, 13 septembrie, o conferinţă de presă. Inspectorul şef Ion Nicolae a prezentat datele, care confirmă emiterea unor acte ilegal de către administraţia locală din Bujoreni

Inspecţia în Construcţii a dat verdictul

 „În anul 2006 s-a emis certificatul de urbanism nr. 26/ 2.06.2006 prin care se solicita construirea unei locuinţe cu demisol, parter, etaj şi mansarda. Printre documente a existat şi un plan de situaţie anexat la cerere avizat de Oficiul Judeţean de Cadastru şi Geodezia şi de persoana autorizată care a făcut măsurătorile topografice. În urma unei hotărâri judecătoreşti din 3 iulie 2007, acest certificat de urbanism este anulat. Însa acest certificat de urbanism era nul de drept pentru că nu exista o a treia semnătură. În data de 6 iunie 2007 este anunţat Inspectoratul Judeţean în Construcţii Vâlcea de începerea lucrărilor de către SC Rovimet, în baza a două autorizaţii, prin achitarea taxei legale. Am procedat la verificare şi am constatat că s-a emis, în data de 16 ianuarie 2007, un alt certificat de urbanism cu nr. 4 la acelaşi investitor şi pentru aceeaşi suprafaţă de teren. Prin certificatul de urbanism se solicită şi să dea acceptul pentru construirea a trei locuinţe. Acest certificat de urbanism este semnat de primarul comunei Bujoreni, secretar şi persoana care este arhitectul sef. Certificatul de urbanism a fost emis cu încălcarea prevederilor legale. Se solicita execuţia a trei locuinţe cu demisol, parter, două etaje şi mansardă. În legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie cu modificările şi completările ulterioare se specifică faptul că, pentru rapiditate, primăriile comunale pot emite autorizaţii de construcţii fără avizul Consiliului Judeţean numai în cazul unor locuinţe, care nu depăşesc subsol, parter, etaj şi mansardă. n acest caz depăşindu-se regimul de înălţime, primăria trebuia să solicite Consiliului Judeţean să emită avizul necesar în acest sens ....”. Ion Nicolae, a mai declarat ca vinovat pentru situaţia existentă se face emitentul. De asemenea, conform legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie, emitentul va fi sancţionat cu amendă contraveţională cuprinsă între 3000 şi 30.000 de lei. Acele acte au fost emise fără respectarea normelor legale şi deci, din punctul său de vedere, sunt nule. Procedura, spune că, după înştiinţarea Instituţiei Prefectului de către Inspecţia în Construcţii, aceasta este în măsura să atace în contencios legalitatea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor emise în favoarea Rovimet.

Prefectul evită implicarea directă

Inspecţia în Construcţii a constatat, aşadar, fără tăgadă starea de ilegalitate în care au fost emise actele în baza cărora SC Rovimet construieşte un ansamblu de locuinţe la Bujoreni. Cât priveşte celelalte aspecte legate de legalitatea respectării normelor în vigoare, în cazul unor asemenea construcţii, cum ar fi racordarea obligatorie la reţeaua de canalizare, conform HG 252/1996, procentul de ocupare a terenului, numărul diferit din acte al acestor imobile, respectarea distanţei faţă de vecini, Ion Nicolae nu a dorit să dea soluţii, pentru că  „am concluzionat ca actele emise pentru SC Rovimet sunt emise fără respectarea normelor legale”. Deci mingea este acum în curtea prefectului, care ne declara duminică faptul că în conformitate cu procedura, după ce va primi hârtiile oficiale de la Ion Nicolae vor mai trece 30 de zile cu procedura prealabilă şi că Inspecţia în Construcţii şi Consiliul Judeţean ar fi putut solicita primarului să retragă autorizaţia de construcţie. O eventuală acţiune în instanţă va dura mult (peste 30 de zile), suficient de mult pentru ca blocurile ilegal construite să fie finalizate. Parcă am fi în ţara lui Papură Vodă unde fiecare construieşte unde vrea şi ce vrea. Instituţiile statului trebuie să-şi facă datoria şi să respecte legea care e una pentru toţi.

Ion Nicolae uită esenţialul

În aceeaşi conferinţă de presă, Ion Nicolae s-a legat de faptul că parcarea de lângă mall-ul oraşului se construieşte ilegal pentru că se face de către persoane particulare pe domeniul public. Pentru a dovedi că nu are dreptate şi pentru a economisi un spaţiu în care să-i argumentăm, că greşeşte redăm doar o scurtă declaraţie a primarului Mircia Gutău făcută vineri, 14 septembrie 2007: „După ce a votat hotărârea de asociere în participaţiune dintre Primăria Râmnicului şi societatea Setler Mina pentru realizarea parcării din centrul oraşului, pe cheltuiala exclusivă a firmei respective, fără nici o implicare financiară din partea municipalităţii, consilierul liberal Ion Nicolae afirmă, pe posturile locale de televiziune, că nu ştie nimic de această asociere. Nu am văzut om să mintă mai mult ca Ion Nicolae. Din toţi inginerii constructori nu s-a găsit decât un miner să fie şef la IGSIC, care, pe deasupra, nici nu-şi cunoaşte atribuţiile. A uitat că a ridicat mâna şi a votat asocierea în participaţiune, fiind de acord cu realizarea parcării. Totodată, Ion Nicolae nu ştie că cei care verifică respectarea proiectului sunt cei de la IGSIC, instituţie pe care o conduce dumnealui”.

Traian Guminski

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • CMF: 31240006
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe