Fundaţia de Tineret trebuie să-şi achite datoriile!

marți, 21 august 2007

 De ce protejează Justiţia unii datornici?

Fundaţia de Tineret trebuie să-şi achite datoriile!

Redacţia „Ziarul de Vâlcea” a militat mereu pentru o transparenţă totală a organelor fiscale şi a Finanţelor Publice. Am cerut aplicarea legii la sânge chiar dacă pentru noi acest lucru a însemnat blocarea conturilor pentru o datorie de …20 de lei! Ne-am pus în cap de multe ori o parte a concurenţei noastre ce se obişnuise cu eşalonări ale unor datorii, cu neplata impozitelor, taxelor, a TVA, etc. Ne-am trezit reclamaţi penal de fostul deputat Nicolae Spiridon pentru că ne-am opus ca statul să radieze printr-o lege nedreaptă o datorie la buget de zeci de miliarde a SC Bere Alutus. Nu putem adopta altă poziţie nici în cazul Fundaţiei Judeţene de Tineret care a acumulat datorii imense către stat în urma unei proaste administrări a Casei Ştiinţei din Ostroveni.

Finanţele vor să vândă Casa Ştiinţei

Săptămâna trecută juristul Ovidiu Udrescu, preşedintele FJT Vâlcea a susţinut o conferinţă de presă care a avut ca subiect licitaţia de marţi, 21 august, ce are ca scop vânzarea Casei Tineretului şi a restului de patrimoniu al FJT, pentru o datorie la bugetul de stat consolidat de 200.000 de euro. Discuţiile în conferinţa de presă  s-au axat pe marginea unor documente, cu care cei de la FJT doresc să demonstreze că adevărul este de partea lor si instituţiile statului calcă în picioare toate legile posibile, inclusiv Constituţia României. Fundaţia nu este de acord cu plata a încă două miliarde lei, pe lângă cele patru pe care le recunoaşte drept datorii susţinând că . „Prin decizia de impunere nr. 5/11.01.2007, emisă în urma inspecţiei fiscale, organele de control au reţinut în sarcina fundaţiei obligaţii fiscale de plata în cuantum total de 627.641 lei reprezentând: debite suplimentare – 291.584 lei; dobânzi – 278.560 lei; penalităţi stopaj la sursa – 5764 lei; penalităţi de întârziere – 51.733 lei.”  Noi am văzut demersurile celor de la Finanţe care au încercat să ajute FJT inclusiv prin punerea de sechestru pe bunurile unor datornici ale FJT. S-au trimis adrese, somaţii, timp de doi ani s-a încercat recuperarea datoriilor către stat. Nu acuzăm actuala conducere a FJT dar credem că este normal ca datoriile să fie plătite. Preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Buşe, a propus la un moment dat ca datoriile să fie achitate de Consiliu iar patrimoniul Fundaţiei să fie preluat de acesta. Normal că cei obişnuiţi să fie şefi peste o clădire aşa mare s-au opus acestei propuneri.

Contracte suspecte

Multe dintre debitele Fundaţiei provin pur şi simplu dintr-un management extrem de prost al întregii clădiri. Nu este posibil să administrezi un aşa imobil şi să rămâi dator la stat decât dacă eşti ori foarte prost ori foarte hoţ. Dacă intri în posesia listei cu spaţiile din clădire închiriate şi a contractelor de închiriere începi să-ţi dai seama cum au profitat unii ani buni de clemenţa statului şi de indiferenţa unor administratori inconştienţi. Nu vom publica întreaga listă din lipsă de spaţiu dar vom da câteva exemple. Cel mai strigător la cer este cel prin care Fundaţia a dat spre închiriere către SC ETALON SRL  spaţii de 3570mp pentru suma simbolică de 100 euro pe lună. La spaţiul dat spre funcţionarea televiziunii se adaugă o suprafaţă generoasă pe terasă destinat comerţului în timpul verii ( Contract 102/ din 9 iulie 2004). Ciudat este că SC ETALON a obţinut un contract a cărui valabilitate expiră ATEN├×IE !…. la 1 august 2029.  Cine oare putea să dea un aşa spaţiu mare pe un preţ modic şi să accepte ca acest chiriaş să nici nu acorde banii pentru chirie şi cheltuieli. Şi SC Promeo Media SRL a beneficiat de un contract avantajos deşi în comparaţie cu cei de la ETALON suma de 500 RON pe lună pentru 63 mp ( de fapt pentru două foste camere de hotel) pare mare ea este una extrem de generoasă. Administraţia Finanţelor a fost cu toate acestea nevoită să înfiinţeze proprire asiguratorie asupra disponibilităţilor băneşti special pentru că ziarul lui Romeo Popescu nu-şi plătise debitele către Fundaţia de Tineret (vezi adresa 0005/12.01.2007- dosar de executare nr. F 359). Nu pentru toţi chiriaşii se proceda însă cu milă de către Fundaţie. Dacă nu aveai intrare la administratori erai obligat să accepţi şi un contract extrem de dezavantajos ca cel încheiat cu ONIX SRL care pentru 3 metri pătraţi a fost obligată să accepte 400 de dolari plus TVA pe lună ( contract 456 din 01.12.2004).

Executarea datornicilor

Vineri, 17 august  compartimentul de presă al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice - Vâlcea a trimis următorul comunicat:
1. Pentru recuperarea obligaţiilor restante ale contribuabililor, măsurile de executare silită nu sunt la latitudinea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Judeţului Vâlcea, ci constituie o obligaţie stabilită de legiuitor, prin Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, modificată şi republicată. Prin urmare, vânzarea patrimoniului contribuabililor cu datorii nu se face la dorinţa unei instituţii sau a bunului plac al unor terţe persoane, măsurile de executare silită constituind o formă de determinare a contribuabililor să-şi achite obligaţiile fiscale restante.
2. În cazul Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Vâlcea, pentru obligaţiile restante la Bugetul general consolidat al statului, DGFP Vâlcea, prin Administraţia Finanţelor Publice a Municipiului Râmnicu-Vâlcea, unitate care gestionează fiscal FJT Vâlcea, a aplicat măsurile de executare silită, potrivit prevederilor Codului de Procedură Fiscală. Astfel, au fost emise somaţii de plată, titluri executorii, au fost înfiinţate popriri asupra disponibilităţilor din conturile bancare şi la terţi, asupra patrimoniului FJT Vâlcea fiind aplicată măsura sechestrului.
3. Întrucât, nici după aplicarea acestor măsuri, FJT Vâlcea nu a achitat obligaţiile fiscale restante, iar acestea nu s-au diminuat, AFPM Râmnicu-Vâlcea a declanşat procedura valorificării prin licitaţie publică a elementelor patrimoniale.
4. Evaluarea patrimoniului FJT Vâlcea a fost realizată potrivit legii, la cererea DGFP Vâlcea, de un evaluator autorizat independent, selectat la începutul anului fiscal, potrivit dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii.
5. Până la această dată, nicio instanţă nu s-a pronunţat cu privire la eventuala suspendare a executării silite, aceasta fiind singura posibilitate legală de întrerupere a executării silite. În situaţia în care Curtea de Apel Bucureşti, pe al cărei rol se află spre soluţionare cererea de suspendare a efectelor titlului de creanţă, va admite cererea, DGFP Vâlcea, prin AFPM Râmnicu-Vâlcea, va suspenda executării silite.
6. DGFP Vâlcea, ca de altfel în toate cazurile de acest tip, a manifestat disponibilitate şi deschidere faţă de contribuabil, fapt ilustrat şi de întâlnirea cu conducerea FJT Vâlcea, în care au fost prezentate: legalitatea măsurilor întreprinse de organele fiscale; legislaţia privind vânzarea la licitaţii a bunurilor sechestrate; modul în care s-a efectuat publicitatea; posibilitatea debitorului de a suspenda licitaţia fie prin hotărâre judecătorească, fie prin achitarea integrală a debitelor până la data licitaţiei.

Decizie îndoielnică a unui judecător dubios

La înfăţişarea de vineri, 17 august 2007, de la Curtea de Apel Bucureşti, grupul de indivizi, care-şi arogă dreptul de a conduce activitatea Casei Ştiinţei, a mai obţinut o păsuire. Astfel, un judecător bucureştean a admis în mod mai mult decât dubios cererea de suspendare a executării silite, licitaţia pentru vânzarea Casei Tineretului de marţi, 21 august, şi recuperarea prejudiciului adus statului (şi implicit noua, tuturor, a celor care muncim zilnic şi ne plătim la zi obligaţiile către bugetul statului) nu va mai avea loc. Acest lucru este valabil până când se obţine o hotărâre definitivă şi irevocabilă.
Tiberiu Pîrnău
Traian Guminski

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe