Victor Grigorescu, ministrul Energiei, i-a sugerat lui Remus Borza, administrator judiciar la compania de stat CET Govora şi fostul administrator judiciar al Hidroelectrica, să renunţe la contractele cu statul după intrarea în politică, în contextul în care Borza a anunţat că s-a înscris în ALDE. Acesta a dat o replică usturătoare oficialului, acuzându-l că postează mult pe Facebook, iar companiile din subordinea sa nu sunt eficiente.
„Sunt convins că d-nul Remus Borza, care a ales o carieră politică, înţelege că e mai sănătos şi mai cinstit ca atunci când te implici politic să eviţi să faci afaceri cu statul“, a scris Grigorescu pe Facebook.
Borza, favorit pentru a prelua insolvenţa Hidroserv
Ministrul s-a referit în special la cazul companiei Hidroserv, filiala de mentenanţă a Hidroelectrica, care ar putea intra în curând în insolvenţă din cauza problemelor financiare. Remus Borza este considerat favorit pentru restructurarea Hidroserv, acesta anunţând public că ar dori să fie administrator judiciar chiar şi pe gratis.
„Ultimul caz e situaţia incertă din punct de vedere financiar de la Hidroserv. O posibilă insolvenţă, dacă s-ar pune problema, trebuie gestionată exclusiv pe principii economice de conducerea companiei. Zvonurile cum că cel care va administra posibilă insolvenţă este Remus Borza nu fac decât să afecteze compania şi procesul economic dificil prin care trece această“, a menţionat Ministrul Energiei.
Grigorescu a pledat din nou pentru depolitizarea companiilor de stat.
„Domeniul energetic trebuie depolitizat. Este vizibil unde am ajuns din cauza jocurilor politice şi a intereselor conexe. Separarea apelor e necesară cu atât mai mult cu cât se trăieşte de cele mai multe ori din zvonistica bine ţintită“, a mai scris ministrul.
Ulterior, Borza i-a dat o replică în 11 puncte lui Grigorescu, acesta afirmând că afirmând că dreptul la muncă este garantat de Constituţie şi nu poate fi luat pentru înscrierea într-un partid politic. Borza l-a ironizat pe ministru, cerându-i să posteze mai rar pe Facebook, „mijlocul de comunicare predilect al domnişoarelor singure“.
„Dreptul la muncă este garantat de Constituţia României şi de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, orice limitare a acestui drept pe considerente politico-ideologice, de rasă sau religie fiind interzisă“, a scris Borza, în replică la declaraţiile lui Grigorescu.
Restructurarea Hidroelectrica, dată ca exemplu
Avocatul aminteşte succesele sale în administrarea companiilor de stat în insolvenţă, în special Hidroelectica, la care a fost administrator judiciar în perioada 2012-2016. El susţine că, în calitate de administrator judiciar, a fost un apărător al intereselor statului.
„Euro Insol are o relevantă experienţă în managementul companiilor din domeniul energetic. Euro Insol şi implicit Remus Borza şi nu domnul Victor Grigorescu sunt cei care au restructurat şi profitabilizat cea mai mare companie din portofoliul Ministerului Energiei.
Remus Borza şi nu Victor Grigorescu s-a luptat în toate instanţele din România timp de 4 ani cu băieţii deştepţi, câştigând toate procesele, Remus Borza şi nu Victor Grigorescu a denunţat sau renegociat 481 de contracte prejudiciabile pentru Hidroelectrica şi Statul Român, Remus Borza şi nu Victor Grigorescu a consemnat un record al plăţilor creanţelor într-un plan de reorganizare, respectiv 1 miliard de euro, Remus Borza şi nu Victor Grigorescu a adus o companie de la 170 milioane euro pierdere în 2011-2012 la peste 850 milioane euro profit în 2013 – iunie 2016. Remus Borza şi nu Victor Grigorescu a lăsat în conturile Hidroelectrica în 21 iunie 2016 peste 1,5 miliarde de lei în condiţiile în care în 2012 am preluat-o cu o trezorerie netă negativă de -763 milioane lei.
Pe 21 iunie 2016 am redat ţării şi acţionarilor cea mai profitabilă companie din România cu o EBIDTA de 67%, consemnând la 6 luni un profit de 750 milioane lei mai mare decât profitul raportat de Romgaz, Petrom, Banca Transilvania şi creând premisele unui profit record pe întregul an de minim 1,3 miliarde lei. Este muncă, sacrificiul, determinarea, viziunea şi asumarea echipei de profesionişti de la Euro Insol şi nu meritul domnului Victor Grigorescu“, spune Borza.
„Onorariul administratorului judiciar Euro Insol încasat de la Hidroelectrica a reprezentat 0,21% din veniturile suplimentare aduse de noi în companie, consemnând un alt record şi anume cel mai mic onorariu procentual încasat vreodată în România de către un practician în insolvenţă“, a mai arătat el.
„Euro Insol si Remus Borza au fost soldaţi credincioşi şi loiali statului, generând încredere, stabilitate, performanţă şi plus valoare în companiile pe care le administrează. Euro Insol şi implicit Remus Borza au virat în numele firmelor pe care le-au administrat către bugetul de stat peste 2 miliarde de euro doar în ultimii trei ani de zile“, a afirmat Borza.
Mai multă eficienţă
Avocatul îl atacă pe Victor Grigorescu cerându-i să fie mai preocupat de eficienţa la conducerea Ministerului Energiei, în contextul în care foarte multe companii de stat din subordinea sa au probleme financiare.
„Ar fi bine că domnul Victor Grigorescu ca înalt demnitar al Statului Român să mai rărească din postările zilnice pe facebook (mijlocul de comunicare predilect al domnişoarelor singure), să fie mai puţin ipocrit, demagog, populist şi pseudojustitiar.
În schimb, îl îndemn să muncească mai mult şi mai bine, să-şi susţină oamenii din minister şi din managementul companiilor din subordine, să fie mai pragmatic, vizionar şi asumat, să impună măsuri de eficientizare a activităţii companiilor din portofoliul Ministerului Energiei care pe mandatul domniei sale au intrat pe pierdere. Mai puţin Hidroelectrica, care a fost pe mandatul lui Borza“, a conchis avocatul.
Sursa:adevarulfinanciar.ro
Web Design by DowMedia