Si pentru ca Bacalaureatul este aproape gata, specialistii in resurse umane fac un top al facultatilor care le sporesc sansele de angajare absolventilor: ingineria, IT-ul sau limbile straine exotice.
Elev: Limbi straine: engleza rusa.
Reporter: Si te-ai gandit ce o sa faci dupa?
Elev: Nu prea
Elev: Vreau la SNSPA, la Comunicare
Reporter: Ok, si te-ai gandit ce ai vrea sa faci dupa facultate?
Elev: Nu, dar mai am vreo 3 ani pana atunci
Elev: "Am fost la real, dar nu am avut o viziune de ansamblu pentru profilul acesta, asa ca acum ma duc la drept"
Elev: "Astept sa vad rezultatele si dupa ma gandesc serios ce fac mai departe"
Urmeaza pasionatii visatori:
Reporter: Te gandesti si la salariul de dupa?
Elev: Nu, ma intereseaza ce fac, principiul e ca daca esti bun undeva o sa castigi, o sa vina si remuneratia"
Iar cei mai rari printre proaspetii absolventi de liceu sunt pragmaticii:
Eleva: "Cu limbi straine pot sa fac aproape orice, pot sa lucrez intr-o multinationala, iar cu antropologia as putea lucra fie la stat fie intr-un ONG"
Eleva: Plec pe istorie si relatii internationale la Londra.
Reporter: Ati luat in calcul si salariu si oportunitatile de job?
Eleva: Categoric a contat foarte mult ce oportunitati o sa am dupa si ce usi mi se pot deschide. Nu sunt de parere ca daca pleci ai mai multe sanse, dar pentru mine si pentru specializarea mea e cel mai bine.
Raluca Penes, HR Coordonator Smartree: Politehnica, Cibernetica, Facultatea de limbi straine sunt cele care asigura tinerilor un loc de munca foarte rapid decat alte facultati, sau chiar si din timpul facultatii. Si un job mult mai bine platit.
Pentru incepatori salariile pot ajunge la 6.000 de lei in domeniul ingineriei, la 4.000 e lei in domeniul IT si tot la acest prag pentru vorbitorii de limbi exotice.
Limbile exotice sunt cele scandinave, arabe sau asiatice. Pentru cei care nu vor sau nu pot sa mearga la facultate, companiile din industria auto sau din industria usoara cauta mai nou absolventi de colegii tehnice postliceale.
Catalin Ghinararu, analist economic: "Colegiile tehnice vor deveni foarte importante. Colegii tehnice postliceale. Deci operarea unei masini, unei linii de productie acum nu se mai poate face cu un simplu absolvent de scoala profesionala, deci aceasta calificare medie a evoluat foarte mult."
In topul salariilor obtinute de proaspetii absolventi se inscrie si Medicina. Dar nu pentru spitalele de stat, ci pentru posturile din clinicile particulare.
Sursa: stirileprotv.ro
Web Design by DowMedia