Plenul Camerei Deputaților a adoptat, astăzi, pe articole, proiectul de lege privind promovarea demnității umane și toleranței, cu 152 de voturi “pentru”, 105 împotrivă şi 24 de abţineri.
Legea defăimării a stârnit controverse miercuri în Camera Deputaţilor, votul final asupra actului normativ fiind contestat, după ce iniţial s-a anunţat adoptarea proiectului. Ulterior, preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Florin Iordache, a anunţat că legea nu a întrunit condiţiile pentru adoptare.
„Legile ordinare trebuie să treacă cu majoritatea deputaţilor prezenţi, ori la prezenţă avem un număr cât mai mare decât cea care ar justifica la 152 de voturi „pentru”, este sub jumătatea celor prezenţi. Au fost înregistraţi peste 300 de prezenţi. Verificaţi care este adevărul, dar dacă numărul prezenţilor înregistraţi este corect, atunci această lege nu a trecut”, a spus Marton Arpad.
Deputatul PSD Marian Neacşu a afirmat că aparatul arată numărul prezenţilor înregistraţi pe hol şi nu al celor prezenţi în sală.
Liberalul PNL Eugen Nicolăescu a spus că jumătate plus unu ar fi însemnat 159 de voturi „pentru”, precizând că sunt mai puţin cu 7 voturi decât numărul necesar ca legea să treacă.
Nicolăescu a cerut preşedintelui să anunţe şi să îşi asume “votul real”.
În final, preşedintele de şedinţă Florin Iordache a contabilizat prezenta din sală şi votul deputaţilor şi a afirmat că „legea nu a trecut”. “Prezenţa în sală 315, voturi pentru 152, împotrivă 105, abţineri 24. În consecinţă, legea nu a trecut”, a anunţat Florin Iordache.
Legea defăimării, așa cum a fost denumită pe scurt, a fost modificată luni, fiind eliminate definiţia defăimării şi sancţiunile prevăzute pentru aceasta, după ce actul normativ a fost criticat. Camera Deputaţilor este for decizional. Liberalii au anunţat că o vor ataca la Curtea Constituţională a României.