Topologul a făcut prăpăd la Galicea
Râul Topolog a făcut din nou prăpăd la Galicea, după ce digul de protecţie s-a rupt, fiind inundate 30 de hectare de teren din localitate. De asemenea, în comuna Nicolae Bălcescu, un cap de pod a fost avariat, iar alunecările de teren s-ar putea reactiva.
35 de hectare inundate la Galicea
Casele din localitatea Galicea nu au fost inundate, dar pe terenurile oamenilor s-au transformat într-un lac. Specialiştii de la Apele Române, Direcţia Apelor Olt şi cei de la Hidroelectrica au intervenit pentru repararea digului şi au închis breşa formată în digul de apărare, cu câteva blocuri de beton. Aproximativ 35 de hectare de teren au fost inundate, plus o staţie de pompe aparţinând Hidroelectrica, sucursala Hidrocentrale Râmnicu Vâlcea, iar Drumul Judeţean 678 a fost blocat pe o lungime de aproape 400 de metri. De asemenea, au fost afectate şi reţelele electrice din zonă. Nu au fost inundate locuinţe. În continuare, Direcţia Apelor Olt lucrează la consolidarea umpluturilor din breşă şi la amenajarea locală a albiei râului Topologu, urmând repararea ulterioară a digului rupt. Din fericire, drumul naţional care a fost inundat nu era foarte aglomerat, existând şi o variantă ocolitoare, prin comuna Budeşti.
Stânci pe calea ferată pe Valea Oltului
Valea Lotrului a avut şi ea parte de inundaţii la sfârşitul săptămânii trecute, iar prefectul de Vâlcea, care s-a ales cu o bucată de stâncă pe propriul parbriz a cerut o verificare în zonă în care să se implice poliţia, Curtea de Conturi, dar şi garda financiară. Măsura a fost luată deoarece fenomenul defrişărilor ilegale a scăpat de sub control. Pe DN 7 A, între Brezoi şi Voineasa, situaţia s-a stabilizat, însă traseul încă rămâne periculos. Cea mai mare cantitate de precipitaţii căzută în weekend s-a înregistrat în comuna Malaia - 140 de litri pe metru pătrat, în timp ce la Vaideeni s-au înregistrat 71 de litri pe metru pătrat. În comuna vâlceană Câineni, calea ferată a fost blocată după ce mai mulţi bolovani s-au dislocat şi au căzut pe şine. Circulaţia feroviară s-a desfăşurat cu transbordare auto între Valea Mărului şi Câineni. Specialiştii au recurs şi la dinamitarea unei stânci periculoase. În prezent, pe Valea Oltului, circulaţia rutieră se desfăşoară normal.
Anda VLAD
Web Design by DowMedia