- Cine conduce SI?
SI este condus de Abou Bakr al-Baghdadi, care s-a proclamat in iunie 2014 "calif" al teritoriilor cucerite in Siria si in Irak.
El joaca un rol major dar responsabilitatile actiunilor militare si administrative ale "califatului" sunt impartite intre mai multi lideri, care se afla in special la Raqqa si Mosul, fiefurile SI in Siria si Irak.
Dornic sa functioneze ca un stat, SI a creat administratii pentru a gestiona o serie de servicii, precum educatia.
"Baghdadi pare o figura de prim rang in procesul de decizie", spune Aymenn al-Tamimi, cercetator la Middle East Forum. "Dar cred ca exista o anumita autonomie acordata la scara locala".
- Cine coordoneaza atacurile?
Nu exista in continuare o proba tangibila care sa arate ca lideri ai SI au ordonat atacurile de vineri, din Paris, dar Baghdadi este cel care oa deciziile strategice.
"Nu avem pentru moment nicio proba ca atacurile de la Paris au fost ordonate de cela mai inalte nivele ale Statului Islamic", explica Tamimi.
"Operatiunile sunt dupa toate aparentele executate de comandanti la ordinele lui Baghdadi", subliniaza Harleen Gambhir, de la Institute for the Study of War.
Agenti cu legaturi in SI au "incercat sa atace Europa in mai multe randuri in acest an. Atacurile de la Paris reprezinta pentru ei un succes si nu un eveniment unic care a cerut permisiunea speciala a lui Baghdadi".
- Cum se fac recrutarile?
SI dispune de o masina de propaganda foarte dezvoltata pentru productia de inregistrari video, fotografii si declaratii privind activitatile sale, inclusiv executiile barbare in public, pentru a atrage noi recruti. Un mare numar de suporteri disemineaza aceste materiale online.
Dar, pentru o operatiune ca cea din Paris, era esentiala prezenta un agenti cu legaturi in Europa.
SI "a ales cel mai probabil sa foloseasca luptatori externi europeni pentru a lansa atacuri ca cele din Paris, deoarece acesti luptatori mentin conexiuni cu retele radicale si criminale din tarile lor", spune Harleen Gambhir.
"Aceasta retea ajuta la furnizarea de arme si logistica necesare unei aplicatiuni ca cea din Paris", afirma ea.
- Care sunt sursele de finantare?
Exista mai multe, potrivit expertilor.
Pe teritoriul pe care il controleaza in Irak si in Siria, SI practica jaful si impune taxe populatiei locale. La acestea se adauga contrabanda cu petrol si antichitati sau rascumpararile pentru eliberarea de ostatici. Potrivit unei anchete Financial Times publicata in octombrie, doar traficul cu petrol aduce SI 1,5 milioane de dolari pe zi, la un pret mediu al barilului de 45 de dolari.
Dar operatiunile externe sunt probabil finantate independent.
Functionarea SI "este diferita de cea a al-Qaeda", subliniaza Matthew Levitt, fost responsabil al Trezoreriei americane, in prezent la Washington Institute. Acest lucru se datoreaza faptului ca are in subordine "un teritoriu mare si poate impune taxe populatiei, forme de extorsiune si tot genul de activitati criminale".
Dar "tipul operatiunilor ca cea pe care am vazut-o la Paris sunt probabil finantate din fonduri independente, provenind in special din activitati criminale", explica el.
- Cat costa atacurile?
Putin, in special comparat cu sumele cheltuite pentru a le preveni. Costul depinde de numarul de persoane implicate in executare si pregatire.
"Nu sunt sume mari. Aceste lucruri nu costa mult", asigura Matthew Levitt.
Operatiunea din Paris ar fi putut costa mai putin de 50.000 de dolari, crede acesta, in functie de numarul persoanelor implicate.