Vâlcea, judeţul cu cele mai misterioase dispariţii din ţară

joi, 25 ianuarie 2007

Vâlcea, judeţul cu cele mai misterioase dispariţii din ţară

Marţi, la sediul IPJ Vâlcea a avut loc o conferinţă de presă, referitoare la infracţiunile care au fost comise în judeţ după intrarea în UE. Poliţiştii se confruntă cu un val de infracţiuni, de la 1 ianuarie fiind arestaţi 17 infractori. Pe lângă traficul de ţigări de contrabandă, în plasa poliţiştilor vâlceni a mai căzut, un alt traficant irakian, care făcea afaceri cu pantofi, contrafăcuţi. Poliţiştii vâlceni avertizează că judeţul Vâlcea  este pe primul loc pe ţară în ceea ce priveşte dispariţiile de persoane, inclusiv de copii. A mai fost prezentată activitatea infracţională a unui hoţ celebru, care, după ce şi-a manifestat dorinţa de a face deliciul presei, s-a răzgândit.Despre traficul cu ţigări de contrabandă despre care ziarul nostru a scris detaliat, ieri, adj.şefului IPJ Vâlcea, cms. şef Nicolae Sărdărescu a făcut noi precizări. “Pe lângă cele 21.500 de pachete de ţigări confiscate şi 65.500 de timbre, care s-au dovedit că erau contrafăcute, am stabilit că din reţeaua de traficanţi, pe lângă cetăţeanul irakian şi cei doi soţi, mai făceau parte socrul vâlceanului şi un prieten de-al acestuia. Mai mult decât atât, ţigările erau confecţionate pe utilaje foarte moderne, doar ambalarea lor se făcea manual. Prejudiciul se ridică la 3 miliarde lei. Această reţea avea ramificaţii şi în alte localităţi, mai exact în judeţul Mureş şi Bucureşti, cercetările noastre fiind aproape de finalizare. A apărut însă un alt fenomen. Se observă un exod al infracţionalităţii din Bucureşti, spre judeţele ţării. În acest sens, la un alt cetăţean irakian, prieten  cu cel cu contrabanda de ţigări, am descoperit 3.771 perechi de încălţăminte, pentru bărbaţi, contrafăcută”. De la începutul anului 2007 şi până în prezent, în arestul IPJ au “aterizat” 17 infractori. Nouă dintre ei se sustrăgeau executării de mandate, doi erau urmăriţi generali, iar restul au fost “ascunşi” pentru infracţiuni de furt şi tâlhărie. Poliţiştii vâlceni au pus la dispoziţie o parte din fotografiile celor aflaţi acum după gratii.

Un hoţ cu ştaif

Începutul anului 2007 a însemnat pentru poliţişti o scădere vizibilă a infracţiunilor cu violenţă. Doar şapte tâlhării de la începutul anului, faţă de 21 înregistrate în aceeaşi perioadă a anului 2006. “Chiar şi cele şapte tâlhării au fost făcute doar sub ameninţări, fără violenţă fizică. Nu am avut omoruri, şantaje, răzbunări, tentative de omor sau lovituri cauzatoare de moarte. Au dispărut acei troglodiţi, sau găinari, aşa cum le spuneam noi”, afirmă cms. şef Sărdărescu. Un hoţ care a atras atenţia, prin ştaif şi eleganţă, este Gheorghe Popescu, sau Gigi Boieru (47 ani), din Sălăturcel-Vâlcea. Poliţişti vâlceni chiar au reuşit să-i probeze 12 furturi, dar astfel de fapte reprobabile are şi în judeţele Olt, Argeş şi Gorj. Judiciariştii cu experienţă îl consideră “Copilul lui Gheorghe Vărzaru”, hoţ celebru din Ciorogârla, SAI, care la cei 70 de ani are 100 de condamnări şi care atunci când este prins are o vorbă: “Tata vă spune tot”, afirma hoţul care a intrat în “câmpul muncii” de la vârsta de 16 ani. Despre Gheorghe Popescu, cms. şef Sărdărescu a spus: “Este un hoţ extrem de pitoresc şi volubil. Se plimba pe la casele oamenilor şi acolo unde vedea două-trei persoane, acolo dădea lovitura. Se dădea de la Prefectură, sau de la primărie şi spune sătenilor că le rezolvă problemele. Identifica lucrurile de valoare şi profitând de neatenţia gospodarilor fura ce era de valoare. Alteori se schimba în haine le furate. Nu are casă, nu amantă, nu prieteni şi şi-a ars până şi buletinul. A fost prins de un subofiţer din Glăvile-Horezu”. Deşi iniţial a acceptat să stea de vorbă cu ziarişti, când a trebuit să fie adus în faşa ziariştilor, s-a răzgândit.

Dispărută de cinci ani, logodnică şi secretară la un patron ieşean

Judeţul Vâlcea deţine un record însă foarte trist, fiind pe primul loc pe ţară în ceea ce privesc dispariţiile. La 1 ianuarie. a.c. erau 61 de persoane dispărute, şi până ieri au mai dispărut alte 16. Dintre acestea, 15 persoane au fost găsite, iar cazurile sunt uneori dintre cele mai bizare. “Dispar foarte mulţi copii între 10 şi 16 ani. Poate noi, cei mari nu avem posibilitatea săi înţelegem. De exemplu, un băieţel din Râmnicu Vâlcea, de 12 ani, a dispărut, pe bicicletă, de acasă, pentru că a fost certat de părinţi că a luat note mici la şcoală. După trei zile, l-am găsit la Bulzeşti-Dolj. Când a văzut un poliţist a luat-o la fugă şi a trezit suspiciuni. În urmă cu cinci ani a dispărut o tânără din Dăeşti. Zilele acestea am descoperit-o la Iaşi, Se logodise cu patronul unei societăţi comerciale şi nu a vrut să-şi anunţe părinţii, deşi tatăl său e paralizat, iar mama ei duce greul familiei. Avem situaţii cum este al Elenei Şofran, care dispăruse pe 19 ianuarie din Drăgăşani, dar după ce am găsit-o nu a vrut să-i anunţăm părinţii, unde domiciliază. O bătrână din Popeşti, de 76 de ani, s-a rătăcit în pădure şi a fost găsită după două zile, îngheţată bocnă, de un pădurar, care a luat-o acasă şi i-a dat primul ajutor, femeia scăpând cu viaţă”, spune cms. şef Nicolae Sărdărescu.

Vâlcenii dorm într-o veselie pe... şosea

Cât priveşte circulaţia rutieră în judeţul Vâlcea, de la începutul anului au fost două accidente mortale, datorate pietonilor. “dacă anul trecut am avut cinci persoane care au fost omorâte pentru că dormeau pe carosabil, anul acesta, deja în primele două săptâmâni avem două cazuri. Potrivit noului Cod Rutier, responsabilitatea în astfel de cazuri revine în exclusivitate pietonilor, şoferii fiind absolviţi de vină”, spus şeful SPR Vâlcea. În altă ordine de idei, şoferii vâlceni care au dat retestarea după ce au pierdut permisul auto sunt mult mai puţini cei care l-au obţinut, doar 15 %, faţă de media pe ţară, de 30 %. Deocamdată, studiul de trafic ce urma să se facă în Vâlcea, pentru fluidizarea circulaţiei, amplasarea şi reglarea  semafoarelor sau stabilirea de sensuri unice de circulaţie, va fi amânat, deoarece firma din Bucureşti, care a câştigat licitaţia, a fost contestată, soluţia definitivă urmând să se dea în instanţă.  Şi montarea de camere video fixe în oraş, pentru supravegherea traficului,  va fi amânată, şi asta din cauza faptului că spocietatea care le instalează are de finalizat lucrările în alte cinci judeţe ale ţării, printre care Sibiu, Ialomiţa, Iaşi, Alba şi municipiul Bucureşti. Poliţiştii de la Rutieră propun construirea unui pasaj subteran în centrul celui mai mare magazin construit în Râmnicu Vâlcea, pentru ca timpii de aşteptare la semafoare să se reducă considerabil şi astfel să se circule pe cât se poate în condiţii mai bune.

Dorel ŢÎRCOMNICU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe