Trafic de coşmar

joi, 25 ianuarie 2007

Trafic de coşmar

Ca orice râmnicean, nu mai prididesc în aceste zile să înjur. Primăria, echipele care execută lucrările de lărgire a pasajului Dacia, barierele care pur şi simplu blochează traficul în zona de sud a oraşului, locurile de parcare din centru (care locuri?), aglomeraţia. Aşa cum se întâmplă de obicei, înjurăturile mele nu au întotdeauna o ţintă precisă; de cele mai multe ori au caracter retoric, îndreptându-se împotriva tuturor lucrurilor care mă scot din sărite.

Ce să mai discutăm, Râmnicul a devenit un coşmar pentru orice şofer. Dacă acum câţiva ani de-abia vedeai o maşină pe Calea lui Traian, de la o vreme micuţul nostru oraş seamănă din ce în ce mai mult cu Bucureştiul. Ambuteiaje la tot pasul, şoferi nervoşi, locuri de parcare din ce în ce mai puţine. Pe de altă parte, era normal să se întâmple aşa. Cu fiecare an, numărul maşinilor a crescut iar străzile au rămas aceleaşi. Prost sistematizate, croite să preia un trafic anemic, acestea nu mai reuşesc să facă faţă invaziei de autoturisme. Posibilitatea construirii unui bulevard care să dubleze Calea lui Traian este aproape egală cu zero. Geografia zonei lasă puţine şanse primarului să conceapă o soluţie de detensionare a situaţiei. O altă mare problemă a municipiului o reprezintă calea ferată care îl traversează dintr-o parte într-alta. Dezinteresul manifestat de primarii care s-au succedat până acum pentru construirea unor pasaje a dus la izolarea unor cartiere de restul oraşului. Locuitorii din Ostroveni, spre exemplu, simt în fiecare zi pe pielea lor ce înseamnă să ieşi cu maşina către o altă zonă a oraşului. Şansele ca bariera să fie lăsată sunt fifty-fifty; dacă ai noroc, insul care învârte la manivelă te poate lăsa să treci. Dacă nu, trebuie din nou să dai explicaţii şefului pentru întârziere.

Lucrurile devin cu adevărat complicate atunci când trebuie să-ţi parchezi maşina undeva în centrul oraşului. Dacă ai un noroc chior, poţi găsi un locşor în care de-abia ai loc să-ţi propteşti autoturismul. Dacă nu, te poţi învârti minute bune fără să găseşti vreun loc liber. La această situaţie a contribuit în bună măsură şi apariţia supermarketurilor în zona centrală, acestea acaparând şi puţinele zone în care mai puteau fi realizate niscaiva locuri de parcare.

Am spus întotdeauna că primarul care va reuşi să găsească soluţiile pentru problemele de trafic din municipiu va câştiga fără nici o problemă viitoarele mandate. Ceea ce încearcă acum Mircia Gutău cu pasajul Dacia reprezintă doar o mică corecţie. Important este ca acest proiect să fie urmat şi de altele. De departe, cel mai important este cel privitor la construirea unui pasaj peste/sub calea ferată din zona străzii Tudor Vladimirescu. Oricât de mare ar fi investiţia (circa 14 milioane de euro), sunt convins că această intrare în oraş merită toţi banii. Dacă Gutău va reuşi să înceapă lucrările la acest important obiectiv, îşi va spăla multe păcate. Dacă însă se va mărgini doar la a face corecţii în câteva puncte ale urbei, nu va face decât să peticească un sac din ce în ce mai plin de găuri. Râmnicul merită mai mult de la edilii săi şi sper ca aceştia să înţeleagă pe deplin acest lucru.

• Octavian HERŢA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe