Oportunitatea fuziunii Apavil-Acvarim

joi, 18 ianuarie 2007

Oportunitatea fuziunii Apavil-Acvarim

 

  Fuziunea celor două societăţi de distribuţie a apei în Râmnicu Vâlcea rămâne o temă de interes pentru comunitatea locală, tocmai datorită scandalurilor care au însoţit de-a lungul timpului evoluţia celor două unităţi economice. Apavil, subordonată Consiliului Judeţean Vâlcea, este cunoscută ca fiind una dintre cele mai stabile unităţi economice. Având un management corect, înregistrând câteva succese notabile, dintre care se detaşează colaborarea excelentă cu danezii din ultimii ani, Apavil nu a pus până acum probleme deosebite conducerii Consiliului Judeţean. Pe de altă parte, Acvarim s-a aflat de nenumărate ori în centrul atenţiei, prin desele modificări ale structurii de conducere. Nu mai departe de acum câţiva ani, fostul director general al societăţii, controversatul Ştefan Braşoveanu, a inflamat spiritele, atât prin modul în care a înţeles să facă management la Acvarim, cât şi, mai apoi, prin maniera în care s-a agăţat de scaun. Au urmat îndelungate procese cu Primăria Râmnicului, pe marginea banilor pe care Braşoveanu susţinea că îi are de primit de la societate. Debarcarea acestuia nu a fost lipsită de scandaluri. După o serie de încercări cu conduceri interimare, în fruntea Acvarim a fost pus fostul primar al Râmnicului, Sorin Zamfirescu. Chiar dacă nu au avut amplititudinea celor din perioada Braşoveanu, scandalurile nu au lipsit totuşi din mandatul Zamfirescu. Sunt de notorietate discuţiile pe tema banilor care după unii ar fi trebuit să se afle într-un anumit cont, în timp ce pentru alţii ar fi trebuit depozitaţi într-un altul.

 

În urmă cu peste un an, primarul Mircia Gutău lansa ipoteza unificării Apavil-Acvarim. La acea vreme, discuţiile au fost blocate, în mare parte şi din cauza arestării primarului în scandalul luării de mită. Acum, discuţiile au fost reluate. Au fost fixate termene, au fost constituite comisii şi s-a promis că până în luna martie fuziunea va fi ca şi realizată. Totul, în numele reducerii birocraţiei excesive din cele două unităţi economice, precum şi pentru reducerea preţului la apă plătit de populaţie.

 

În principiu, ideea pare una bună, menită a diminua costurile şi tarifele. În plus, în acest fel pare credibilă simplificarea modului în care se face distribuţia apei în municipiu. Pe de altă parte, va fi foarte interesant de văzut modul în care se va realiza fuziunea. Dacă Apavil pare a nu avea absolut nici o problemă în acest sens, lucrurile stau un pic altfel în cazul Acvarim. După cum bine se ştie, această societate se află în plin proces de refacere a reţelelor din Râmnic, în cadrul unui proiect ISPA de multe milioane de euro. Până aici toate bune, dacă cei de la Uniunea Europeană nu ar fi impus printr-o clauză clară în contract menţinerea actualei forme de organizare a societăţii. Cu alte cuvinte, pe toată perioada derulării contractului de finanţare, Acvarim nu-şi poate modifica structura. În plus, programul ISPA prevede foarte clar creşterea etapizată a tarifelor la apă, pentru acoperirea, în câţiva ani, a unei anumite părţi din banii investiţi în refacerea reţelelor. Din discuţiile cu directorul Acvarim am înţeles că orice nerespectare a clauzelor contractuale ar putea duce la pierderea finanţării.

 

Din acest motiv, nu îmi este foarte limpede cum se va putea realiza fuziunea Apavil-Acvarim. În cazul în care se riscă un proiect de o asemenea importanţă, lucrurile devin cel puţin complicate. De asemenea, nu pricep cum se vor reduce tarifele la apă, în condiţiile în care memorandumul ISPA prevede exact contrariul. Doar prin micşorarea numărului birocraţilor din cele două societăţi? Îmi este greu să cred acest lucru. În plus, dacă se vor rezolva aceste aspecte, cine va avea în subordine noua societate? Consiliul Judeţean sau Consiliul Local? Până în acest moment, autorităţile au refuzat să dea nişte răspunsuri clare la toate aceste întrebări.

• Octavian HERŢA

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • CMF: 31240006
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe