Istoricul Florin Epure şi-a lansat cartea “Ctitoriile lui Matei Basarab din Oltenia“ la Bookfest

luni, 2 iunie 2014

 

La ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2014 s-a lansat volumul: “Ctitoriile lui Matei Basarab din Oltenia”, în prezenţa autorului, prof. dr. Florin Epure, directorul Direcţiei pentru Cultură Vâlcea.

Acestă carte, apărută de curând la Editura Rao, la 360 de ani de la trecerea la Domnul a marelui domnitor şi ctitor muntean, la iniţiativa romancierului Dinu Săraru, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, şi cu generosul sprijin al emeritului profesor doctor Irinel Popescu, membru corespondent al AcademieiRomâne, prezent şi domnia sa la eveniment, şi cu concursul editorului, a fost primită cu entuziasm în mediile ştiinţifice.

Demersul ştiinţific, derulat pe parcursul a zece ani, s-a concretizat printr-o teză de doctorat, care şi-a propus să analizeze edifici­ile rezidenţiale, de apărare şi religioase mateiene ridicate în regiunea Olteniei, în special, dar şi pe cele celelalte zidiri ale voievodului, în general. S-a realizat, astfel, o evoluţie a acestora, de la zidirea lor până în prezent, pe baza cercetării izvoarelor istorice, a pisaniilor, documentelor aflate în arhivele oficiilor de patrimoniu ale direcţiilor judeţene pentru cultură şi patrimoniul cultural naţional, studiilor de arhitectură şi artă, documentelor cartografice şi fotografice, descrierior arheologice, a scrierilor memorialistice etc.

„Cuvântul înainte” care însoţeşte cartea îi aparţine regretatului Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, ocordând o ultimă semnătură pe o carte, înainte de trecerea sa la Domnul: „Apariţia lucrării «Ctitoriile lui Matei Basarab din Oltenia» a Domnului Dr. Florin Epure, pentru care îl felicităm, ne-a bucurat, constatând că prezentarea cu acrivie a mărturiilor istorice a însemnat şi desluşirea dragostei faţă de Biserică, cultură şi neam românesc a Voievodului muntean. Istoricul Florin Epure, autorul acestei cărţi, are meritul de a oferi noi premise de cercetare şi de edificare spirituală şi culturală a personalităţii Voievodului care rămâne un model de slujire şi respect a valorilor istorice, constituind un îndemn pentru generaţii de azi şi de mâine în slujirea acestui neam”.

La standul Editurii Rao, au fost prezente cunoscute personalităţi din domeniul culturii, ştiinţei şi artei româneşti, istoricul vâlcean Horia Nestorescu-Bălceşti, directorul Bibliotecii Judeţene Vâlcea, domnul Remus Grigorescu, bibliotecari şi preoţi etc.

Academicianul Răzvan Theodorescu, ministru al Culturii şi Patrimoniului în perioada anilor 2001-2004, un cercetător foarte ataşat de istoria şi valorile artistice vâlcene s-a referit la autor şi la studiul acestuia: „Florin Epure este un împătimit de monumente vâlcene, mai ales. Le cunoaşte perfect. Nu mă mir că a colaborat cu Dinu Săraru, pentru că i-am urmărit în „Revista Clipa”, lunar, medalioane dedicate monumentelor vâlcene şi faptul că, acum, a ajuns la Matei Basarab este foarte semnificativ. Pentru că, dacă anul acesta comeomorăm 300 de ani de la moartea unui mare oltean şi unui mare român care a fost Constantin Brâncoveanu, multe din cele făcute de el în zona tradiţionalisă, nu în zona novatoare, aparţine epocii lui Matei Basarab. Matei Basarab a avut un adevărat cult al începuturilor de ţară, al Craioveştilor. Constantin Brâncoveanu, nepotul lui Preda Brâncoveanu, care era nepot al lui Matei Basarab, a continuat această operă. Matei Basarab va fi fost un personaj foarte special. Am scris cândva un studiu despre el şi vorbeam despre tradiţionalismul Arnotei, în materie de arhitectură şi pictură, din noutatea extraordinară a pietrei sale baroce de mormânt făcută de un artist al Renaşterii târzii din Transilvania, de Elias Nicolai. Ce este absolut nou în această carte, şi mărtiurisesc, m-a surprins plăcut, este faptul că Florin Epure duce istoria fiecărui monument până în zilele noastre, cu toate restaurările. Nu se referă numai la perioada îndepărtată, la perioada mateină, restaurările, persecuţiile, prigoanele, rezistenţa în munţi, cu documente de la CNSAS. Florin Epure a vrut să facă o radiografie a locurilor, nu numai a monumentelor şi are aici o istorie a Vâlcei şi a Olteniei, extrem de interesantă care transcede epoca lui Matei Basarab. Eu îl felicit pe Florin. Ştiu că e foarte angrenat în tot ce se întâmplă şi în anul acesta se vor întâmpla multe lucruri în Vâlcea, legate de Constantin Brâncoveanu, urmaşul lui Matei Basarab. Felicit editura Rao, efectiv, pentru o asemenea reuşită şi vă doresc, şi autorului şi editorului, mult succes în continuare !

Profesorul universitar doctor Radu Ştefan Vergatti, membru în comisia de doctorat a autorului, a conchis: „Cartea este o mare reuşită, de aceea domnul Florin Epure merită felicitat şi opera sa trebuie să fie pusă în primul plan al culturii noastre, al contribuţiei la dezvoltarea civilizaţiei româneşti prin carte”.

Artistul fotograf Ioan Oprea, autorul imaginilor care însoţesc partea scrisă a căţrţii i-a îndemnat pe cei prezenţi să „facă bani din cărţi pentru ca, mai apoi, banii să se întoarcă în proiecte pentru salvarea acestor vechi şi valoroase monumente istorice”. Amfitrionul acestei lansări a fost domnul Ovidiu Enculescu, directorul general al Grupului Editorial Rao.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • CMF: 31240006
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe