• un furt de un milion de acţiuni FP a fost realizat în Harinvest, victima fiind un despăgubit în procesul „reparaţiilor istorice” • cazul este cu atât mai grav cu cât acesta nu a fost niciodată client al casei de brokeraj vâlcene • „Am fost tâlhărit pur şi simplu”, a declarat acesta
Păgubiţi a doua oară! Aşa i s-ar fi întâmplat unei familii din Râmnicu Vâlcea care a fost jefuită de pachetul de un milion de acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) primit în contul despăgubirilor acordate persoanelor victime ale abuzurilor regimului socialist. Titlurile unei persoane în vârstă de 72 de ani au fost vândute de SSIF Harinvest Râmnicu Vâlcea, deşi casa de brokeraj implicată în cel mai important scandal bursier al anului 2013 nu îl avea pe acesta în calitate de client. Abuzul a fost săvârşit la sfârşitul lunii august, când păgubitul a solicitat un extras de cont de la Depozitarul Central (DC) prin intermediul Harinvest. "Nu am jucat la Bursă, nu am făcut nimic. M-au furat pur şi simplu", a declarat acesta pentru Curierul Naţional. Până în prezent, scandalul de la Harinvest a privit rostogolirea unor poziţii pe produse structurate între casa de brokeraj vâlceană şi contrapărţile BCR şi Broker Cluj, urmată de vânzarea fără autorizarea clienţilor unor acţiuni ale acestora. Cazul pe care îl prezentăm acum este un furt nemijlocit, iar aceasta are circumstanţa agravantă că persoana respectivă nu a fost niciodată client al Harinvest, ceea ce este confirmat de faptul că el nu apare în niciun fel de document al societăţii de intermediere.
Cum s-a întâmplat...
Păgubitul cu care am vorbit deţinea un pachet de 1.069.359 acţiuni FP primit în baza titlurilor de conversie pe care le obţinuse ca despăgubire în contul unei demolări a casei proprietate personală în 1987. Titlurile Fondului nu au fost încărcate până în 2013 la niciun broker, fiind înregistrate exclusiv la Depozitarul Central. La jumătatea lunii august a anului trecut, persoana respectivă a decis să păstreze un milion de acţiuni, iar ceea ce depăşea acest plafon să vândă în piaţă. În acest scop a contactat o societate de brokeraj, alta decât Harinvest. Pentru a putea încărca respectivul pachet era nevoie, însă, de un extras de cont de la Depozitarul Central pe care noul client îl putea obţine fie mergând la sediul central de la Bucureşti al Depozitarului, fie apelând la un broker cu semnătură autorizată pentru a accesa baza de date a acţionarilor de la DC. Acest lucru l-a adus la uşa Harinvest. Pe data de 22 august 2013 persoana cu care am vorbit a solicitat prin intermediul Harinvest extrasul de cont cu care a plecat ulterior la brokerul său. Aceasta este şi ziua în care i s-au furat acţiunile. De la desk-ul Harinvest pachetul de un milion de titluri FP a fost vândut fără ca proprietarul lor să fi dat un ordin şi, mai mult decât atât, fără ca acesta să fi fost client al casei de brokeraj vâlcene.
Depozitarul: Au dispărut. Harinvest: Fără urmă
Abia pe 3 februarie a.c. a aflat interlocutorul nostru că i s-au furat acţiunile. În extrasul de cont eliberat de la Depozitar, el figura cu zero acţiuni în cont. Obţinând de la DC un istoric de tranzacţionare, el a aflat că acţiunile FP i-au fost vândute de Harinvest chiar în ziua în care solicitase de la casa de brokeraj vâlceană primul extras de cont, respectiv 22 august 2013. La ora 16.15 un ordin de vânzare dat la Harinvest i-a volatilizat din cont acţiunile persoanei respective. "Am fost tâlhărit pur şi simplu", ne-a declarat acesta. El a depus un dosar la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Mergând ulterior la sediul Harinvest pentru a afla cum de i-au fost vândute acţiunile, persoana păgubită a primit răspunsul că nu figurează în niciun document drept client al intermediarului şi că în scriptele lor nu sunt prinse în niciun fel tranzacţiile cu acţiunile sale.
Piaţa de capital - un rai al tâlhăriilor?
Cazul de mai sus necesită nu numai o anchetă penală, dar şi investigarea sistemului post-tranzacţionare în ansamblul său şi felul în care acesta funcţionează în România. Cum acţiuni înregistrate doar la Depozitar pot fi furate unei persoane, fără ca aceasta să fi introdus vreun ordin, şi de către o casă de brokeraj al cărei client nu este? Cum pot fi prevenite astfel de cazuri? ASF-ul şi operatorii de piaţă ar trebui să vină cu un răspuns cât mai curând, pentru ca investitorii să nu creadă că piaţa de capital este un rai al tâlhăriilor.
Sursa: curierulnational.ro
Web Design by DowMedia