Învăţământ european la Drăgăşani
Şcoala Tudor Vladimirescu, o unitate manageriată excepţional
Într-un peisaj aproape sinistru al modului cum se prezintă unităţile de învăţământ la începerea noului an şcolar în municipiul Drăgăşani există o unitate de învăţământ a cărei conducere a ştiut să atragă resursele financiare necesare modernizări şi să le gestioneze eficient. Condusă acum de profesorul Gheorghe Vieru, consilier judeţean şi fost Inspector general, Şcoala „Tudor Vladimirescu” şi-a schimbat de multe ori numele dar şi-a păstrat renumele.
Aproape 100 de ani de existenţă
În 1912 a luat fiinţă fără local propriu într-un local din piaţa Drăgăşaniului, având 4 clase, 36 de elevi şi două cadre didactice. Între 1912-1927 s-a numit Şcoala urbană de fete, apoi până în 1947- Şcoala primară de fete „Getta”. Între 1948-1954 a fost Şcoala elementară „1 Mai”, devenită pentru 10 ani Şcoala de 7 ani „ 1Mai”. În 1964 s-a transformat în Şcoala generală de 8 ani „ 1Mai”. Apoi , până în 1987 a funcţionat sub titulatura de –Şcoală generală de 10 ani Nr. 2”.Între 1987-1995 a devenit – Şcoala cu clasele I-VIII Nr.2. Din 1995 se numeşte Şcoala „ Tudor Vladimirescu”. O unitate model din Vâlcea şi mândria locuitorilor din sudul judeţului. Beneficiind de un corp profesoral de excepţie în prezent elevii din această şcoală au obţinut rezultate deosebite la Concursurile şi Olimpiadele Internaţionale şi Naţionale. Iubitorii de sport îl cunosc pe Ştefan Pătru- vicecampion european la juniori, campion balcanic, locul IV la Campionatele Mondiale de Juniori , un atlet deţinător a 6 recorduri naţionale dar şi pe Alin Bereanu- campion balcanic şi naţional de juniori. La Tudor Vladimirescu se pregătesc în prezent şi 12 laureaţi ai Olimpiadelor Naţionale de matematică, fizică, română şi chimie. Aceştia alături de colegii lor, părinţi şi profesori au participat vinerea trecută la deschiderea noului an şcolar.
O dotare impresionantă
Îmbrăcată în straie de sărbătoare, Şcoala cu clasele I-VIII “Tudor Vladimirescu” şi-a deschis porţile pentru a-şi primi elevii în spaţii modern echipate. Cu ocazia acestui eveniment, toate cadrele didactice au pus umărul pentru a o face cât mai atrăgătoare, asigurându-se curăţenia localului, a anexelor, recondiţionarea mobilierului, insistându-se mai ales pe înnoirea materialelor şi a mijloacelor didactice utilizate la lecţii şi alte activităţi. Atmosfera din prima zi de şcoală a fost una caldă, primitoare şi încărcată de emoţie, la festivitatea de deschidere luând parte, alături de elevi, părinţi şi cadre didactice, şi reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi locale, ai Inspectoratului Şcolar, ziarişti şi scriitori. Fericirea de pe chipurile elevilor a fost cea mai mare mulţumire pentru ceea ce s-a făcut şi astfel bucuria tuturor a fost deplină. Prin eforturile şi stăruinţele dascălilor de aici, dar mai ales prin zelul şi pasiunea directorului Gheorghe Vieru , s-a împlinit marele vis al drăgăşenenilor, acela de a avea o şcoală încăpătoare şi modernă. Cel mai frumos şi mai prestigios lăcaş de învăţământ din municipiul Drăgăşani se laudă cu laboratoare de fizică, chimie, cu unul de informatică, dotat după standarde moderne, reţeaua de calculatoare având acces la internet, cu cabinete de engleză, de franceză, de desen şi religie, o bibliotecă cu peste 14.000 de volume, o sală de festivităţi cu 200 de locuri, o sală de sport şi una de fitness, dar şi un cabinet medical. Un motiv de mândrie îl constituie faptul că elevii şcolii au obţinut numeroase premii judeţene şi naţionale la concursurile şi olimpiadele pe discipline şcolare, ceea ce pentru elevi, dar şi pentru cadrele didactice reprezintă un prilej de o deosebită satisfacţie. Şcoala are o grădiniţă cu 6 grupe, 25 de clase de curs primar, 27 de clase de curs gimnazial, 8 grupe la Clubul sportiv Şcolar. Un total de 1620 elevi. Directorul Gheorghe Vieru a ţinut un scurt discurs în care a mulţumit elevilor cu rezultate meritorii pentru că au dus faima şcolii peste hotare şi a precizat că este mândru de faptul că şcoala al cărei director este are unul dintre cel mai bine pregătite corpuri profesorale din judeţ. Domnia sa a mai mulţumit tuturor celor care au ajutat financiar şcoala sau au contribuit la repartizarea unor fonduri necesare modernizărilor, reparaţiilor şi investiţiilor.
Traian Guminski
Web Design by DowMedia