Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au dispus la data de 29.11.2013 punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii:
GHEORGHE NICUŞOR pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat în formă continuată(3 fapte) şi dare de mită(6 fapte);
MIHAI GHEORGHE pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat în formă continuată;
NEG ILIE ( fost agent de pază) pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat în formă continuată (2 fapte);
TOMULESCU ROBERT MIHAI (agent de pază) pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat în formă continuată(2 fapte) şi luare de mită(o faptă);
DOSPINA GHEORGHE FLORIN (agent de pază) pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat în formă continuată(4 acte materiale) şi luare de mită(4 fapte);
BĂRBUCI RELU ŞTEFAN (agent de pază) pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la furt calificat în formă continuată(4 acte materiale) şi luare de mită(4 fapte);
Totodată, procurorii au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a inculpaţilor.
Magistraţii Tribunalului Vâlcea au admis cererea procurorilor şi au dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pe o perioadă de 29 de zile.
Din probele administrate în cauză până în acest moment al urmăririi penale a rezultat faptul că, în perioada iulie 2012 – iunie 2013, inculpaţii Gheorghe Nicuşor, Neg Ilie şi Mihai Gheorghe, pe timp de noapte, prin efracţie, cu ajutorul inculpaţilor Tomulescu Robert Mihai, Dospina Gheorghe Florin şi Bărbuci Relu Ştefan, ce erau angajaţi în calitate de agenţi de pază ai unor societăţi comerciale, cu puncte de lucru pe Platforma Industrială Govora, au sustras din incinta acelor societăţi comerciale diferite materiale neferoase, pe care le-au transportat cu autoturismul unuia dintre inculpaţi, în vederea valorificării, cauzând un prejudiciu în sumă de peste 1.000.000 lei, acesta nefiind recuperat.
În vederea înlesnirii pătrunderii în incintele societăţilor şi pentru a nu denunţa furturile, inculpatul Gheorghe Nicuşor a promis şi remis ulterior diferite sume de bani agenţilor de pază, pentru ca aceştia să nu-şi îndeplinească îndatoririle de serviciu.
Cercetările au fost efectuate în colaborare cu ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Vâlcea, cu sprijinul tehnic al Compartimentului de Operaţiuni Speciale şi Poliţia Mun. Rm. Vâlcea – Biroul Investigaţii Criminale.
Agenții de pază sunt angajați ai Serviciului Județean de Pază Vâlcea, din subordinea Consiliului Județean Vâlcea. Ziarul de Vâlcea i-a semnalat președintelui CJ Vâlcea, IOn Câlea, în repetate rânduri furturile de la CET Govora. Cîlea și acolitul său Nicu Spiridon, berarul pus șef peste agenții de pază, nu au luat nici o măsură. Iată unde s-a ajuns! Propunem ca prejudiciul să fie recuperat și de la Cîlea și Spiridon, cei care au știut ce se întâmplă la CET Govora dar nu au luat nici o măsură.
Ziarul de Vâlcea a semnalat încă din luna februarie 2013 furturile masive de cupru de la CET Govora:
Mai mulţi salariaţi ne-au semnalat:
Furt masiv de cupru la CET Govora
Mai mulţi salariaţi de la CET Govora, unitate economică care produce curent electric şi distribuie agent termic municipiului Râmnicu Vâlcea, ne-au semnalat “furtul masiv de cupru din societateÔÇ£. Angajaţii CET-ului sunt revoltaţi că “în fiecare zi ies pe poartă maşini încărcate cu tone de cabluri, din care se extrage ulterior cuprulÔÇ£. Pentru a-şi susţine afirmaţiile, oamenii ne-au trimis şi câteva fotografii. Pornind pe firul acestor informaţii am aflat că maşinile respective aparţin unui “mareÔÇ£ om de afaceri din Inăteşti, de etnie rromă, care îşi pune puradeii şi pirandele să dea foc la cabluri pentru a extrage cuprul, pe care-l valorifică ulterior cu un profit substanţial, aşa “să mânânce gura lu toată lumeaÔÇ£.
Individul respectiv ar avea şi un contract cu CET Govora cu clauze destul de dubioase şi în defavoarea societăţii aflate în subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea. În aceeaşi situaţie se află şi Sucursala Remat Vâlcea, care încarcă zilnic în camioane fierul vechi rezultat din dezafectarea unor instalaţii învechite ale CET-ului. Conform aceloraşi surse, din când în când, sub fierul vechi se mai “strecoarăÔÇ£ întâmplător şi alte metale, cum ar fi acelaşi cupru buclucaş. În acest timp, oamenii de la Serviciul Judeţean de Pază se scarpină în bască, că doar au ordin de la Don Spiridon să închidă ochii şi să facă “ciocul micÔÇ£. Vom reveni cu amănunte şi mai multe fotografii! (T.P.)
Comunicatul de presă al Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea
În perioada iulie 2012 – iunie 2013, polițiștii din cadrul Poliţiei municipiului Rm. Vâlcea, au fost sesizați cu privire la comiterea a şase furturi în dauna a patru societăți comerciale din municipiul Râmnicu Vâlcea.
În baza datelor şi informaţiilor obţinute şi a activităţilor de cercetare penală efectuate, polițiștii din cadrul Poliţiei Municipiului Rm. Vâlcea- Biroul de Investigații Criminale sub directa supraveghere a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea cu sprijinul celor din cadrul Direcției Operațiuni Specile Vâlcea şi Direcției Generale Anticorupție- Servicul Anticoruptie Județean Vâlcea, au desfăşurat activităţi specifice reuşind identificarea autorilor şi probarea activităţilor infracţionale ale acestora.
Dosarele înregistrate inițial cu autor necunoscut, au fost reunite, fiind stabilit că au fost sustrase cabluri din cupru, mai multe bunuri metalice şi scule, robineţi industriali, țevi, plăci, din metal inox şi titan, în vederea valorificării.
Cercetările au fost efectuate sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat, complicitate la furt, luare și dare de mită, fiind stabilit un prejudiciu total de 1 008 263 lei, nefiind recuperat.
Din cercetări s-a stabilit că princialii suspecți de comiterea a acestor fapte sunt:
G. NICUŞOR pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat în formă continuată(3 fapte) şi dare de mită(6 fapte);
M. GHEORGHE pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat în formă continuată;
N. ILIE ( fost agent de pază) pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat în formă continuată (2 fapte);
T. ROBERT (agent de pază) pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat în formă continuată(2 fapte) şi luare de mită(o faptă);
D. GHEORGHE (agent de pază) pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat în formă continuată(4 acte materiale) şi luare de mită(4 fapte);
B. RELU (agent de pază) pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la furt calificat în formă continuată(4 acte materiale) şi luare de mită(4 fapte).
În vederea înlesnirii pătrunderii în incintele societăţilor şi pentru a nu denunţa furturile, G. Nicuşor a promis şi remis ulterior diferite sume de bani agenţilor de pază, pentru ca aceştia să nu-şi îndeplinească îndatoririle de serviciu.
G. Nicuşor, de 28 de ani, N. Ilie, de 42 de ani, T. Robert, de 37 de ani, M. Gheorghe, de 34 de ani, D. Gheorghe, 45 de ani, B. Relu, de 35 de ani au fost reţinuți pentru 24 de ore pe bază de ordonaţă.
Astăzi, aceștia au fost prezentați instanței de judecată, fiind emise pe numele lor mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.
De asemenea, alte șapte persoane vor fi cercetate în stare de libertate.
Web Design by DowMedia