"I-au scos şi i-au dus pe la Oradea, pe la Deva, pe unde au plecat oamenii. Au scos chiar o bătrânică care nu avea un an de când murise", spune Sorin Jurcă, locuitor din Roşia Montană.
Ce legătură are compania RMGC cu mutatul morţilor? "Toate costurile, transportul, dezhumarea, slujba, locul unde îi duc este plătit de către companie. Le face un mormânt nou acolo. Omul e atât de lacom încât crede că face o afacere şi din modul de a-şi duce şi morţii de aici", mai spune Jurcă.
Că o parte dintre sătenii din Roşia şi-au vândut casele şi s-au mutat în alt loc, se ştia. De ce să fie mutaţi şi morţii, părea greu de înţeles.
"Aici va fi după calculele companiei o exploatare, în jurul cimitirului. Aici au nevoie de drumuri, vor fi utliaje de mare tonaj care trebuie să circule. Acest utliaj nu trebuie să stea în calea nimănui", mai spune Jurcă.
Ce spune Biserica Ortodoxă Română despre aceste dezhumări
"Potrivit Bibliei, atunci când omul merge la locaşul de veci, trupul trebuie "să se întoarcă în pământ, cum a fost, iar sufletul să se întoarcă la Dumnezeu, care l-a dat" (Eclesiastul 12,5-7). După tradiţia Bisericii Ortodoxe, morţii nu se dezgroapă niciodată, neexistând nicio dispoziţie canonică în acest sens. Morţii trebuie să rămână în mormintele lor "până la obşteasca Înviere". Este recomandat ca deshumarea să nu se facă niciodată", arată Arhiepiscopia Alba Iulia.
RMGC: Suntem creştini, suntem oameni cu frica de Dumnezeu
Pe site-ul companiei RMGC se precizează că şase cimitire vor fi afectate de proiectul minier şi că peste 400 de morminte vor fi relocate.
"Nu numai eu, ci şi colegii mei, suntem creştini, suntem oameni cu frica de Dumnezeu. Respectăm viaţa personală, respectăm dorinţa de intimitate a oamenilor. Discutaţi extrem de public despre ceva care este extrem de personal, despre ceva care ţine de legătura fiecărui om cu credinţa, cu Dumnezeu, cu rânduilelile creştine. Respectăm dorinţa de intimitate a oamenilor pe această temă. De aceea nu vom comenta mai mult", a declarat Cătălin Hosu, purtător de cuvânt RMGC, în cadrul emisiunii "REALITATEA LA RAPORT".
Mie mi se pare corect. E o dovada de respect fata de cei care au acceptat stramutarea.
Iar pe preoti ii intreb: Cind trebuie sa se faca o autopsie la un cadavru odata ingropat de ce nu se opun legii?
Si ca sa nu se faca vreo confuzie, Nu sint ateu eu cred in Dumnezeu.
Degeaba vorbiti voi si faceti atatea speculatii pentru ca mineritul este singura sansa pentru Romania.În prezent, la Roșia Montană, peste 70% din oameni nu au venituri din salarii. O realitate care ii urmărește zi de zi și care ar trebui să dea de gândit autorităților atunci când vine vorba de o decizie în cazul proiectului minier