Miere falsă şi zacuscă suspectă!
,,Ziarul de Vâlcea“ a arătat recent, că sistemul de împărţire a ajutoarelor alimentare plătite de Uniunea Europeană este unul defectuos şi că acestea nu ajung întotdeauna la persoanele cele mai nevoiaşe. Dacă nu ai pensie sau ajutor de şomaj nu primeşti nici un gram de aliment. Numai că aceste ajutoare sunt luate şi în bătaie de joc aducând un profit imens unor şmecheri şi nu este exclus ca cineva să-şi tragă comisioane babane din achiziţionarea lor. Ar fi fost logic şi normal ca alimentele să fie achiziţionate de fiecare judeţ în parte. Consiliile judeţene ar fi putut ajuta astfel firme locale să facă şi ele vânzare iar de multe ori produsele nu ar mai fi fost cărate din Galaţi la Baia Mare cum s-a procedat cu zacusca. Iar cu mierea e de rîsul curcilor. România este una din ţările cu cea mai bună producţie de miere din Europa iar noi cumpărăm pentru ajutoarele alimentare miere din Bulgaria. De fapt nici nu s-a luat miere ci un produs toxic. Colegii din presa centrală au dus acest produs într-un laborator de analize din Bucureşti.
750 de tone miere se regăsesc pe lângă celelalte alimente de bază, destinate persoanelor defavorizate. Nevoiaşii o primesc resemnaţi, dar recunosc că are un gust ciudat. Rezultatul analizelor sună astfel: – în loc de minimum 70% de zahăr invertit, are doar 58%, iar concentratia de HMF, un component care se formează când fructoza se degradează, este de aproape 5 ori mai mare decat ar trebui.Conform acestui buletin, produsul analizat nu prezintă activitate enzimatică, adică, nu a trecut prin guşa albinei. Poate fi numit, în cel mai bun caz, sirop de glucoză. Dar, din păcate, conţine şi substanţe periculoase pentru sănătate. Substanţa cancerigenă depăşeşte de 5 ori limita admisă.
Firma care a câştigat licitaţia, organizată de APIA, trebuie să livreze prin acest program 750 de tone de miere, pentru care s-au plătit 10 milioane de lei. Reprezentanţii instituţiei susţin că au ales aceasta companie pentru că a oferit preţul cel mai bun: 13 lei pe kilogram si ca nu sunt obligaţi să analizeze produsele, pentru că sunt însoţite de certificate de calitate. De cealaltă parte, cei incriminaţi spun că au importat mierea din Bulgaria şi că statul nu îi obligă să facă teste, ci doar sa verifice consistenţa, mirosul şi aspectul. Curată bătaie de joc! În fiecare judeţ s-ar fi găsit producători autohtoni care ar fi oferit miere adevărată, de calitate la un preţ acceptabil. Chiar dacă preţul era puțin mai mare, mai bine se dădea oamenilor o cantitate de miere adevărată decât un sirop toxic. Şi mai ciudată pare însă zacusca de data asta produsă de o firmă românească la finalul lunii trecute. Aşa cum s-a făcut probabil şi inscripţionarea cutiilor din aluminiu în care se află zacusca. Iată conţinutul unei cutii aşa cum putem citi pe ambalaj: Ingrediente: vinete 60%, ardei gras sau gogoşar – 40%, ceapă- 10%, ulei floarea soarelui 4,264 %, suc roşii – 4,7 %, sare 1%, condimente +0,036 %. O adevărată mascaradă. Probabil nimeni nu s-a uitat pe ambalaj. Nimeni din cei care au recepţionat produsul. Pentru că altfel ar fi adunat aceste proporţii şi s-ar fi întrebat cum este posibil ca o cutie care are capacitatea de 400 de grame poate conţine un produs totalizând ingrediente de 120% ?!
Web Design by DowMedia