Reţea de falsificatori de carduri anihilată de Poliţie

joi, 24 august 2006

După zeci de furturi din bancomate

Reţea de falsificatori de carduri anihilată de Poliţie

O reţea complexă de falsificatori de carduri, care se ocupau în acelaşi timp şi cu comiterea de înşelăciuni prin internet a fost anihilată de poliţiştii vâlceni de la Biroul de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism, împreună cu cei de la Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate al Poliţiei Vâlcea. Aceştia au propus ieri la parchet trimiterea în judecată a celor şapte indivizi care se ocupau cu falsificarea cardurilor şi furtul de bani din conturile cetăţenilor străini. După mai multe percheziţii şi urmăriri au fost depistaţi cei mai importanţi membri ai reţelei, respectiv Dumitru Băzăvan, de 42 de ani, din comuna Orleşti – Vâlcea şi Constantin Vâlcioiu, de 24 de ani, din Orleşti. Cei doi au fost arestaţi preventiv. Din reţea mai făcea parte şi fiul primului, Marius Băzăvan, de 18 ani, din Orleşti, jud. Vâlcea, dar şi alţi patru tineri: Daniel Muntean, de 20 de ani, din Râmnicu Vâlcea, Ovidiu Ţunduc – 22 de ani, din Orleşti, Bogdan Bocheanu, de 24 de ani, din Făgăraş şi Adrian Radu, de 22 de ani, din Târgovişte – Dâmboviţa.

Falsificatorii sunt urmăriţi de poliţie de anul trecut

Poliţiştii îi bănuiau pe Constantin Vâlcioiu şi pe Daniel Muntean încă de anul trecut pentru implicarea în infracţiuni cu carduri falsificate, deoarece cei doi fuseseră surprinşi în flagrant în timp ce încercau să retragă sume de bani în numerar din ATM-ul Băncii Transilvania, situat în Râmnicu Vâlcea, prin intermediul unui instrument de plată electronică contrafăcut. În timp ce Vâlcioiu tasta codul pin, cel de al doilea tânăr asigura paza. Cei doi au atras atenţia unor agenţi de poliţie care patrulau în zonă şi care i-au luat la întrebări. Tinerii au dat însă explicaţii evazive şi contradictorii. Între timp s-a stabilit faptul că acel card bancar fusese emis în forma sa autentică de Banca Transilvania în anul 2003 şi utilizat de titularul său până în luna martie sau aprilie  a anului 2005 când acesta îl pierduse. Proprietarul de drept făcuse toate demersurile necesare în vederea blocării lui, dar cardul fusese folosit între timp de hoţi, care înscriseseră pe banda sa magnetică datele de identificare şi de securizare ale unui instrument de plată electronică emis de Bankers Bank din Statele Unite ale Americii. „Poliţiştii au organizat o percheziţie domiciliară la locuinţa din Râmnicu Vâlcea a lui Daniel Muntean, în urma căreia au descoperit echipamente hardware si software deţinute in vederea falsificării instrumentelor de plată electronică. La percheziţia domiciliară autorizată de Tribunalul Vâlcea în locuinţa închiriată de Dumitru Băzăvan s-au descoperit 20 de instrumente falsificate de plată electronică, peste 1000 de date de identificare şi securizare referitoare la cărţi de credit - inclusiv codul PIN aparţinând unor bănci din Statele Unite ale Americii, echipamente software de falsificare a acestor instrumente, respectiv programe de instalare şi utilizare a unor dispozitive de falsificare a instrumentelor de plată. S-au găsit şi alte programe folosite la lansarea de licitaţii fictive pe Internet, o antenă, două calculatoare, telefoane mobile, nenumărate cartele preplătite etc., cu alte cuvinte o adevărată industrie prolifică de lansare a licitaţiilor electronice frauduloase şi de falsificare a cardurilor bancare.” – a precizat subcomisarul Marcel Sărdaru, de la Poliţia Vâlcea.

Dispozitivele de falsificare şi calculatoarele au fost ascunse la Orleşti

În cursul lunii aprilie 2006, pe fondul unei ofensive de amploare a organelor judiciare împotriva unor persoane din Râmnicu Vâlcea care comiteau infracţiuni informatice sau la regimul comerţului electronic, Dumitru Băzăvan s-a speriat căva fi descoperit şi a ascuns calculatoarelor, dispozitivul de falsificare a cardurilor şi celelalte echipamente la locuinţa lui Ovidiu Tunduc, din comuna Orleşti, judeţul Vâlcea de unde au fost recuperate ulterior. Pentru prinderea reţelei poliţiştii au efectuat cinci percheziţii domiciliare, trei percheziţii informatice, o constatare şi o expertiză criminalistică, au fost audiaţi martori, au solicitat date şi informaţii de la bănci, companii de cărţi de credit, precum şi de la Biroul Serviciului Secret din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe