Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, le-a reproşat bancherilor că pentru finanţarea afacerii cu vin pe care o deţine aceştia acceptă ca garanţie doar cisternele, fără alte active, precum vinul îmbuteliat sau terenul, ei justificându-şi decizia invocând "normele băncii centrale".
"Colegii mei, bancherii, unii se află chiar în această sală, acceptă ca garanţii de la vinăria mea doar cisternele de vin. Nu şi vinul îmbuteliat, care cică dispare. Păi cisternele alea sunt cele mai lipsite de valoare active ale firmei. Nu iau în garanţie pământul, nu iau alte active. E şi o chestiune de încredere poate", a afirmat Isărescu la dezbaterea "Isărescu şi invitaţii săi", organizată la BNR.
Întrebându-i pe bancheri ce face banca, în caz de executare, cu cisternele, directorii "de jos" i-au spus că se supun normelor BNR. Isărescu a relatat că s-a adresat şi şefului Supravegherii din banca centrală, Nicolae Cinteză, care i-a spus că bancherii îşi întocmesc normele, iar BNR doar le validează.
"Ce face banca cu cisternele? Le taie, le scoate precum cu furnalele Bancorexului de la sfârşitul anilor '90? Dacă îl întrebi pe cel de jos, nu pe cel de sus, adică nu pe preşedinte, pe director, zice «normele Băncii Naţionale». Mă duc la domnul Cinteză şi întreb dacă au făcut astfel de norme: «Nu domnule, ei şi le fac, noi doar le validăm». (...) Capitalul firmei la care sunt şi eu acţionar este de vreo două ori mai mare decât maximul creditului circulant pe care pot să îl iau, considerând că acel capital nu contează. Cisternele sunt cea mai puţin importantă parte din unitatea de producţie, nu pământul, chiar dacă via este nouă, nici capacitate productivă, nici cash flow, nici business, numai o garanţie reală relativ dubioasă", a spus Isărescu.
El le-a reproşat bancherilor că nu au încredere în client, chiar dacă acesta din urmă are bani depuşi la bancă.
"Păi foarte bine, eu am încredere că ţin banii la voi, dar voi chiar nu aveţi deloc o brumă de încredere că nu mă apuc să vând vinuri fără să fug cu el?", povesteşte guvernatorul despre discuţia cu bancherii.
Firma Măr SRL, deţinută de Isărescu, are circa 40 de hectare de vie la Drăgăşani, în judeţul Vâlcea. Firma a avut anul trecut un profit net de 471.000 de lei şi o cifră de afaceri de 2,68 milioane lei. (Zf.ro)
Web Design by DowMedia