Scrisoare Deschisă către membrii Partidului Naţional Liberal

joi, 19 iulie 2012

 Scrisoare Deschisă către membrii Partidului Naţional Liberal

Moto: “România va recâştiga încrederea partenerilor săi din Uniunea Europeană doar prin dovezi că domnia legii este deasupra intereselor de partid, că toate părţile demonstrează respect deplin pentru deciziile juridice, inclusiv cele la nivel constituţional şi că reformele sunt ireversibile...” Comisia Europeană, Raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare - MCV

Dragi colegi liberali,

Evenimentele ultimelor săptămâni m-au făcut să reflectez mult asupra actualei politici a PNL: în ce măsură mai există compatibilitate între principiile, valorile şi acţiunile autentic liberale şi cele promovate în prezent de partid. A fi liberal înseamnă, cel puţin pentru mine, a încuraja munca şi competenţa individuală; a stimula competiţia corectă; a construi o solidă democraţie internă în partid prin dezbateri deschise, protejarea opiniilor minoritare, alegeri şi desemnări democratice, promovarea profesionalismului; a respecta regulile, instituţiile şi legile; a consolida sistemul democraţiei reprezentative la nivel naţional printr-un mecanism eficace de control şi echilibru al puterilor în stat, a unui echilibru între majoritate şi opozi╚øţe; a guverna pentru societate chiar dacă pe baza principiilor, valorilor şi programelor liberale; a legifera gânditu-te care va fi impactul acelei reglementări atunci când inevitabil vei fi în opoziţie.

Din păcate Partidul Naţional Liberal s-a îndepărtat de toate acestea, fiind dominat tot mai mult de ura împotriva unei singure persoane şi de dorinţa de a controla cât mai multă putere. Au fost uitate complet formulele programatice lansate în 2009: ”revoluţia bunului simţ” şi ”să facem un altfel de politică” ÔÇô constatăm astăzi că PNL nu face altceva decât să aplice integral, alături de PSD, modelul politic inventat între 2000-2004, non-liberal, non-democratic şi non-european: acela al controlului absolut al puterii prin controlul politic al societăţii şi instituţiilor. Am avut o şansă istorică să arătăm că se poate face şi ”altfel de politică”, dar am ratat-o răsunător.

Scopul actualei guvernării USL pare a fi exclusiv obţinerea cât mai rapidă a controlului integral al instituţiilor, fapt ce-şi pune amprenta pe toate deciziile luate după 10 iunie 2012. Pentru atingerea acestui scop au fost sacrificate stabilitatea economiei româneşti (vezi falimentul Hidroelectrica şi creşterea dobânzilor la datoria publică), situaţia economică a sute de mii de familii cu credite în Euro (vezi evoluţia cursului RON), finalizarea integrării depline României în UE (compromiterea acceptării în spaţiul Schengen din această toamnă şi continuarea pe termen nedefinit a MCV). Într-o lună România a devenit paria Uniunii Europene, guvernarea USL risipind cu nonşalanţă credibilitatea, atâta câtă avea pe plan internaţional ţara noastră. S-au încălcat în picioare regulile statului de drept, ale statului liberal numai pentru a se plăti poliţe şi pentru a se plasa în posturi oamenii de partid, toate acestea înaintea oricăror priorităţi economice şi sociale. S-au făcut presiuni asupra instituţiilor, s-au făcut modificări instituţionale prin ordonanţe de urgenţă, s-a recurs la şmecherii penibile pentru a pune instituţiile în poziţia de a nu se putea pronunţa, s-a trecut cu ”tancul” votului parlamentar în dispreţul absolut ale principiilor statului liberal. Aceasta în condiţiile unui Parlament aflat la 5 luni de alegerile generale la termen şi a cărui legitimitate USL a contestat-o vehement nu cu mai mult de 5-6 luni în urmă. PNL şi PSD au condamnat pe bună dreptate majorităţile ”fabricate” pe care s-au bazat guvernele Boc şi Ungureanu, dar brusc au uitat toate acestea în ultima lună, când au creat spre folos propriu, prin aceleaşi mijloace, propria majoritate, la fel de puţin legitimă. În mod uluitor acum totul este legitim şi democratic ÔÇô când suntem noi în fruntea bucatelor nu mai contează mijloacele, acestea pot fi criticate numai când suntem în opoziţie..

Când PNL era în opoziţie, rapoartele Comisiei Europene pe MCV erau ”corecte şi reflectau neîmplinirile, eşecurile şi natura coruptă a regimului Băsescu”. Astăzi Comisia Europeană ”îşi excede competenţele, raportul nu reflectă realitatea, autorităţile europene fiind manipulate de atitudinea anti-naţională şi anti-românească a opoziţiei, mai ales a Monicăi Macovei” ÔÇô citatele sunt numai aproximative. Înainte de accederea la putere, se organizau seminarii la Parlamentul European pentru a atrage atenţia asupra dictaturii lui Băsescu şi aceste mijloace ni se păreau legitime, morale şi normale. Acum cea mai slabă critică a instituţiilor europene este înecată într-un val de minciuni şi pseudo-interpretări care se sfârşesc invariabil cu ”nu primim lecţii de la nimeni”. Acest dublu standard şi dublu limbaj, unul când eram în opoziţie şi altul, complet diferit, care ne aduce înapoi cu mai bine de 15 ani, când suntem la putere, este cea mai bună dovadă a derivei grave în care a ajuns PNL: care este în fond adevărata atitudine a noastră? Care sunt principiile noastre? În ce credem şi ce vrem să facem din România? Uniunea Europeană este bună numai când suntem în opoziţie şi când ne dă bani?

În acest context mijloacele contează extraordinar de mult, la fel ca şi limbajul dublu sau principiile încălcate, şi toate vor avea consecinţe incalculabile în viitor. În primul rând am arătat tuturor că nici un fel de valori, reguli sau scrupule nu contează pentru a controla absolut puterea şi a-ţi învinge adversarul ÔÇô am accentuat astfel la limită o spirală a practicii politice care ne duce la dezastru. Acelaşi tratament ni se va aplica şi nouă la prima ocazie (şi nu peste mult timp), fie că va fi vorba de PSD, de PDL sau de altcineva. Vom fi aruncaţi de la putere după aceiaşi reţetă ”am majoritate ÔÇô fac ce vreau”. În loc să împărţim puterea cu opoziţia, pentru ca şi noi să deţinem ceva din putere când vom reveni în opoziţie, am preferat soluţia facilă şi ne-liberală a controlului absolut obţinut prin fraudă democratică, fiind poate convinşi că vom fi ”eterni” în scaunele guvernării. Dar aşa cum a arătat istoria ultimilor 22 de ani aceasta e o iluzie, însă una sinucigaşă După cum ştiţi la fel de bine ca mine, nu o să treacă mult după alegerile din toamnă şi se va declanşa un război total în interiorul USL între PNL şi PSD, pentru care se fac pregătiri intense încă de pe acum în ambele tabere. Riscul ca să ni se aplice acelaşi tratament şi să fim aruncaţi din scaunele puterii ca nişte ”vremelnici tovarăşi de drum” este foarte mare ÔÇô de fapt nu mai este o probabilitate, ci o certitudine dureroasă. Singura necunoscută este când se va întâmpla.

Pe de altă parte, suspendarea/demiterea Preşedintelui după modelul moţiunii de cenzură (aşa cum clar este expus în motivarea suspendării prezentate Parlamentului), deschide larg uşa instabilităţii politice cronice şi a ne-guvernabilităţii acestei ţări. De acum încolo ori Preşedintele va fi, fie un fel de eunuc, liber să transmită mesaje de Crăciun, Anul Nou şi Paşte, fie va fi schimbat la fiecare modificare a majorităţii parlamentare sau a dispoziţiei publicului. Și nici Primul Ministru nu se va simţi prea bine în lipsa unei legitimităţi directe şi în condiţiile unei permanente instabilităţi politice ÔÇô modul cum s-au clădit majorităţile în ultimii 2 ani şi în special din aprilie încoace, va reprezenta un model şi pentru viitor: cumpărarea şi şantajarea parlamentarilor va deveni norma şi instrumentul principal de clădire şi dărâmare a guvernelor României.

Acţiunile politice ale USL din ultima lună au reuşit performanţa unei izolări profunde şi pe termen lung a României pe plan internaţional şi în special în cadrul UE. Liderii noştri au ajuns să se comporte faţă de colegii şi partenerii noştri europeni în stilul lui Vadim Tudor, al unui naţionalism rudimentar şi izolaţionist, care nu are ce căuta în PNL. Uniunea Europeană este o colectivitate de valori, principii şi politici care sunt comune şi sunt apărate împreună ÔÇô UE nu înseamnă numai banul contribuabilului german şi olandez pentru agricultorii români sau pentru autostrăzi care nu se mai termină, sau numai dreptul românilor de a circula şi muncii liber peste tot. Înseamnă în primul rând respect pentru valorile, principiile şi practica comună, consolidate şi validate în cei peste 50 de ani de existenţă a Uniunii şi care au dus la prosperitate, libertate şi democraţie pentru toate ţările membre. Fără respectarea acestora este imposibilă apărarea şi promovarea intereselor legitime ale României, lucru care este posibil numai într-un cadru consensual şi de respect reciproc ÔÇô astăzi România nu mai este respectată aproape de loc şi de nimeni.

Nu vreau să înţelegeţi din această scrisoare că sunt pro-PDL sau pro-Traian Băsescu - aceştia au o mare răspundere pentru ceea ce s-a întâmplat în aceste zile, contribuind cu mult spor la spirala infernală a politicii de tipul ”sunt la putere şi fac ce vreau”. PSD, PNL, PDL, UDMR sunt aproape identice din punct de vedere al modului de a face politică, a mecanismelor interne de luare a deciziei, a tipului de politician promovat. Acest model profund nociv se referă strict la cum se cucereşte şi se păstrează guvernarea pentru a fi transformată în putere absolută şi pentru a o utiliza în vederea obţinerii a cât mai multe beneficii personale. Mijloacele utilizate pentru aceste scopuri sunt urmărirea exclusivă a interesului personal, cinismul, ipocrizia, promovarea incompetenţilor, politizarea oricărei instituţii publice, de la Avocatul Poporului, la directorul şcolii din Ghioroiu. Principiile, valorile, programele, promovarea interesului public, promovarea libertăţii, a unei societăţi bazate pe merit, nu mai contează aproape deloc. Partidele, inclusiv PNL, au devenit alianţe de grupuri de interese, mecanisme de parvenire socială şi economică, de control social şi economic al sectorului public, chiar şi al celui privat, pentru a obţine cât mai multe avantaje personale.

Această scrisoare deschisă este în primul rând un protest împotriva acestui model de a practica politica, model care în ultimele săptămâni au ajuns la o culme a ipocriziei şi cinismului, pe care nu o credeam posibilă şi cu efecte devastatoare pentru România pe termen lung. Nu sunt deloc un idealist şi cred că nu este totul pierdut, - sunt convins că ”rinocerizarea” politicii a ajuns să ne afecteze direct viaţa de zi cu zi şi că trebuie acţionat acum şi aici. De aceea vă invit să reflectaţi la tot ceea ce s-a întâmplat, să refuzaţi ideile date de-a gata de liderii partidului sau de mass-media, să meditaţi la ceea ce s-ar putea face şi cum, ca să revenim la principiile şi valorile liberale. Putem face acest lucru împreună ÔÇô a fi liberal, a fi patriot, înseamnă să acţionezi pe baza principiilor enunţate la început, a valorilor şi politicilor acceptate la nivel european, singurele care pot garanta prosperitatea, libertatea şi democraţia ţării noastre. A venit timpul să dezbatem şi să acţionăm consecvent şi fără teamă în acest sens. A venit momentul să ieşim din dihotomia pro sau contra lui Traian Băsescu, să reconstruim un adevărat partid liberal, pentru noi, pentru copii noştri şi pentru România. 

Victor Giosan 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe