În Vâlcea, populația scade an de an, iar tinerii pleacă spre orașe mai mari sau în străinătate. Se fac studii, se trag semnale de alarmă, dar soluțiile sunt aproape inexistente. Locuri de muncă puține, salarii mici, prețuri mari – cine să mai rămână? Probabil că, la acest ritm, peste câțiva ani, autoritățile vor trebui să importe locuitori… sau să transforme județul în muzeu!
Dacă vrei să vezi cum arată un decor de film apocaliptic, nu trebuie să cauți prea departe. În Vâlcea, multe clădiri abandonate stau ca niște ruine, fie în orașe, fie prin sate. Foste fabrici, blocuri neterminate, hoteluri părăsite – toate sunt martori tăcuți ai „dezvoltării” județului. Pe de o parte, e trist… pe de altă parte, avem o atracție turistică unică: turismul post-industrial!
În teorie, Vâlcea ar trebui să înflorească datorită fondurilor europene. În practică, multe proiecte fie sunt amânate, fie se finalizează în stil „merge și așa”. Drumuri „modernizate” care se crapă după primul îngheț, clădiri renovate doar pe exterior, digitalizare doar pe hârtie. Nimeni nu știe exact unde ajung banii, dar un lucru e sigur: cu fiecare proiect, cineva „câștigă”, doar că nu cetățenii!
Oltul ar putea fi o adevărată atracție turistică pentru județ, dar în unele zone pare mai degrabă o groapă de gunoi plutitoare. PET-uri, resturi menajere și chiar mobilier rătăcit fac parte din „peisajul” râului, mai ales după ploi. Din când în când, se mai organizează câte o „acțiune de ecologizare”, dar efectul durează cât o campanie de PR. În rest, natura își face treaba, iar gunoaiele se „integrează” perfect în decor!
Prin multe cartiere din Râmnicu Vâlcea, blocurile construite pe vremea lui Ceaușescu arată de parcă abia au supraviețuit unui cutremur. Fațade scorojite, balcoane improvizate și acoperișuri care par gata să se prăbușească la prima furtună.
Web Design by DowMedia