Într-un peisaj politic tot mai tensionat, procurorul Marius Iacob revine în prim-planul unor dosare cu greutate. De la clasarea suspectă a unui dosar care îl viza pe deputatul PNL Cristian Buican, până la reținerea controversată a candidatului prezidențial Călin Georgescu, Iacob pare să fie protagonistul unei justiții cu dublu standard.
În 2016, deputatul PNL de Vâlcea, Cristian Buican, a fost acuzat de DNA că și-ar fi folosit influența politică pentru a facilita angajări la CET Govora. Ancheta, inițial gestionată de DNA Pitești, a fost preluată ulterior de structura centrală a DNA în octombrie 2019, sub conducerea lui Călin Nistor. La scurt timp, dosarul a ajuns pe masa lui Marius Iacob, care în decembrie 2019 a decis clasarea acestuia pe motiv de „lipsă de probe suficiente”.
Decizia de închidere a dosarului a ridicat numeroase semne de întrebare, mai ales că în aceeași perioadă PNL tocmai preluase guvernarea, iar Klaus Iohannis își asigura al doilea mandat prezidențial. Există suspiciuni că dosarul Buican ar fi fost „trântit” pentru a proteja interesele liberalilor, consolidând astfel controlul politic asupra justiției.
Într-un contrast flagrant cu modul în care s-a acționat în cazul Buican, procurorul Marius Iacob s-a arătat mult mai agresiv în cazul lui Călin Georgescu, candidat prezidențial controversat, reținut în februarie 2025. Acesta a fost audiat de Parchetul General sub acuzația de instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, iar Iacob a dispus inclusiv interdicția ca Georgescu să apară în emisiuni televizate.
Reținerea sa a stârnit un val de proteste, iar susținătorii săi acuză o tentativă de eliminare politică a unui candidat incomod. Mai multe voci din opoziție susțin că este vorba de o acțiune menită să descurajeze criticii sistemului, folosind justiția ca armă politică.
Comparând cele două cazuri, se observă un model clar:
Marius Iacob a devenit astfel simbolul unui sistem în care justiția pare să fie influențată de interese politice, ridicând întrebări serioase despre imparțialitatea actului de justiție în România. Este doar o coincidență sau avem de-a face cu un mecanism bine pus la punct, menit să protejeze unii jucători politici și să elimine alții?
Una este certă: acțiunile lui Marius Iacob merită o analiză mai profundă, iar publicul are dreptul să știe adevărul despre cum este folosită justiția în România anului 2025.
Tiberiu Pîrnău
Web Design by DowMedia
Acesti justtiari afiliati politicului trebuie elminati din sistem f.urgent si judecati ptr .coruptie si implicarea in politica favorizarea politicului aflat la butoane.......luati masuri urgente caci fierbe mamaliga si o sa va frigeti.