Rata mortalităţii infantile a crescut anul trecut în Vâlcea, ajungând la 4,91 la mia de copii născuţi vii, faţă de 0,66 anul anterior, când a fost cea mai mică valoare înregistrată vreodată în judeţ la acest indicator, arată un raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), prezentat, marţi, în cadrul
Potrivit reprezentanţilor instituţiei, creşterea mortalităţii infantile vine pe fondul unei scăderi accentuate a natalităţii, care aproape că s-a înjumătăţit în ultimul deceniu - de la 7,01 născuţi vii la mia de locuitori în 2013, ajungând la 3,79 nou născuţi la mie în 2024, scrie Agerpres.
"Mortalitatea infantilă are în general o tendinţă de scădere continuă, valoarea de 0,66 decese 0-1 an/1000 născuţi vii în 2023 fiind cea mai mică valoare înregistrată vreodată în judeţul Vâlcea (un deces 0-1 an). În anul 2024 s-a înregistrat un număr de şapte decese 0-1 an. De-a lungul anilor, mortalitatea infantilă a avut o evoluţie oscilantă, natalitatea în scădere influenţând negativ calculul indicatorului", se arată în raportul DSP.
"Sporul natural are o evoluţie oscilantă, cu scădere accentuată în perioada pandemică, dar în redresare continuă din anul 2022. În anul 2024 se înregistrează o uşoară scădere: -3,22/1000 de locuitori. Mortalitatea generală are tendinţa de scădere după pandemie, anul 2024 înregistrând totuşi o uşoară creştere. Mortalitatea maternă este zero, la fel ca în ultimii 11 ani", se mai precizează în raport.
În ceea ce priveşte bolile care au afectat pacienţii din Vâlcea anul trecut, potrivit datelor DSP, cele mai frecvente au fost diabetul zaharat (peste 1.500 de noi pacienţi), tulburările mintale (peste 800 de cazuri noi) şi scleroza multiplă (39 de noi pacienţi, respectiv cu peste 23% mai multe cazuri faţă de 2023). O incidenţă mare este însă şi în cazul pneumoniilor, cazurilor de gripă şi infecţiilor acute ale cailor respiratorii superioare (IACRS), al căror număr a crescut în ultimii doi ani cu câteva zeci de mii.