Crematorii, închise de Uniunea Europeană
Până în anul 2007 toate crematoriile din judeţul Vâlcea vor fi închise, deoarece nu corespund normelor Uniunii Europene.
Problema gestionării deşeurilor rămâne însă, deoarece în lipsa incineratoarelor care funcţionau până acum în spitale medicii, dar şi unităţile sanitare sunt obligaţi să încheie contracte cu firme specializate pentru distrugerea deşeurilor. În judeţul Vâlcea au rămas în funcţiune doar patru incineratoare dintre cele opt. Dintre acestea două vor fi închise în acest an, iar ultimele două anul viitor. Desfiinţarea incineratoarelor a luat pe nepregătite autorităţile locale. O parte dintre incineratoare şi-au întrerupt deja activitatea de la 1 mai 2006. Este vorba despre cele de la Spitalul Bălceşti, Spitalul de Psihiatrie din Drăgoeşti, Spitalul Orăşenesc Brezoi, Spitalul din Horezu şi S.C. TBRCM Bucureşti (cu sucursala la Olăneşti). Urmează ca aceste crematorii să fie însă şi demolate în scurt timp. Alte două crematorii urmează să fie închise până la sfârşitul anului. Conform anexei numărul 9 din Hotărârea de Guvern 268/2005, referitoare la închiderea instalaţiilor existente de ardere a deşeurilor periculoase provenite din activităţile medicale, la data de 31 decembrie 2006 se vor închide şi crematoriile Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea şi Spitalului de Pneumoftiziologie „Constantin Anastasatu” din Mihăeşti. Ion Mihail, directorul Inspecţiei Sanitare de Stat Vâlcea a spus că se efectuează în prezent verificări cu privire la modul de derulare a contractelor de incinerare a deşeurilor medicale care provin de la cabinetele stomatologice, ginecologice şi de la laboratoarele medicale particulare, conform informărilor primite de la reprezentanţii Gărzii de Mediu. „Incineratoarele de la Spitalul TBC din Mihăeşti şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea vor fi închise până la sfârşitul anului. Cei care incinerau deşeurile la cele două crematorii trebuie să încheie acum contracte cu diferite firme specializate care să transporte deşeurile care rezultă în urma activităţilor medicale la incineratoarele zonale, care corespund cerinţelor şi normelor Uniunii Europene” – a spus Ion Mihail. Un astfel de incinerator zonal este la Bucureşti. În judeţul Vâlcea funcţionează 234 de cabinete de medicină generală (medici de familie); 152 cabinete de specialitate; 143 stomatologice şi 9 laboratoare de analiză, private. Formal, toate au încheiat contracte pentru transportarea şi incinerarea deşeurilor medicale şi biologice, dar în realitate foarte puţine dintre ele au apelat, sau beneficiat de serviciile respective.
Prefectul de Vâlcea, Anuţa Handolesc s-a declarat nemulţumită de faptul că Vâlcea are probleme de mediu legate de distrugerea deşeurilor şi a cerut să fie întocmite rapoarte riguroase în privinţa activităţii de monitorizare privind problemele de mediu. „Monitorizarea trebuie făcută riguros, pentru că există unităţi medicale pentru care s-a dispus închiderea incineratoarelor, iar acestea au obligaţia să încheie contracte cu firme specializate. În urma comparării situaţiilor transmise de Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea şi Spitalul Judeţean de Urgenţă privind aceste contracte a reieşit că existau diferenţe mari între cantităţile de deşeuri înregistrate ca distruse. Nu vreau să vină comisarii europeni şi să spună că nu ne-am făcut treaba”, a afirmat prefectul de Vâlcea.
Web Design by DowMedia