România are nevoie de schimbare, ca de aer! Interviu cu Ștefan VUZA, Președinte Chimcomplex, menționat ca potențial candidat independent la Președinție de câteva publicații

vineri, 20 decembrie 2024

România are nevoie de schimbare, ca de aer.

Interviu cu Ștefan VUZA, Președinte Chimcomplex, menționat ca potențial candidat independent la Președinție de câteva publicații.

Întrebare: Numele dumneavoastră a apărut în Ziarul Financiar ca o potențială soluție la alegerile prezidențiale și, pentru că nu ați fost niciodată implicat în viața politică, vă întreb: Ce credeți despre situația politică actuală din România?

Răspuns: Cred că, pentru România de astăzi, introducerea în peisajul politic a unui președinte independent NU este o soluție realistă, indiferent cine ar fi el, iar argumentele mele sunt următoarele:

  • În plan juridic, un președinte independent nu are pârghiile legale și, ca urmare, nu poate implementa schimbarea atât de necesară țării noastre.
  • În plan politic, pornind de la structura actuală a Parlamentului, acesta va fi blocat, deoarece partidele de astăzi se vor opune oricărei schimbări reale și de substanță venite din partea unui astfel de președinte, întrucât și-ar pierde privilegiile.
  • În plan psihologic, se știe că românii se entuziasmează repede, urmând ca apoi, tot la fel de repede, să cadă în extrema criticii, dezamăgirii și, în final, a inactivității, acceptând captivitatea unui grup mic de interese. Grup care a acaparat statul și care distruge resursele țării – ceea ce se întâmplă deja astăzi și se va întâmpla în continuare. Aceste grupuri nu se văd pentru că ele sunt transpartinice! Iar cine are ochi de văzut, vede.

Spre claritate, soluția intrării în scena politică a unui candidat independent nu este o soluție constructivă, ci, dimpotrivă, una distructivă. Regret că, în media, se continuă acest joc de intoxicare, ce va duce la o implozie economică și psihologică a țării.

România are nevoie ca de aer de schimbare, iar măsurile care ar duce la o echilibrare sunt, mai întâi, de natură economică. Acestea sunt cunoscute de mult, fiind prezentate în spațiul public prin intermediul presei de către specialiști și experți bine pregătiți, cu o argumentație coerentă. Totuși, nu se dorește aplicarea acestor măsuri de către nimeni din arcul politic actual, deoarece aceștia au alte interese.

Vorbim aici de schimbări profunde, nu doar de suprafață.

Trebuie început cu schimbarea Constituției și continuat cu schimbarea altor 18 legi organice. Ori, această „schimbare adâncă” nu se poate realiza doar prin introducerea în câmpul tactic a unui independent. Jocurile de manipulare a maselor continuă în spațiul public, iar iluzia ieftină că societatea se poate schimba brusc și fără efort doar prin punerea în vârful politic a unui astfel de personaj, chiar dacă acesta este genial, nu este suficient. În fapt, un astfel de personaj nu are pârghii și, ca urmare, nu va putea face nimic. Astfel, intoxicarea mediatică își atinge scopul, iar grupurile de interese rămân la butoane, secătuind în continuare țara de resurse.

Dragi români, nu vă mai pierdeți timpul cu găsirea unui candidat independent și, mai ales, ideal, pentru că această căutare nu duce nicăieri. Avem tendința de a rezolva cât mai simplu și repede o problemă, iar cei superficiali dintre noi cred că, dacă se schimbă unul dintre șefi, se va schimba imediat și țara. Cu toții știm, însă, că o țară este un mecanism complex, care se schimbă doar dacă resetezi baza, nu vârful.

 

Întrebare: Și atunci ce trebuie făcut?
Răspuns: Nu există soluții rapide, ci doar soluții muncite, examinate și analizate pe îndelete, iar ele au fost cuprinse într-un Plan de Țară.
Planul de Țară a fost elaborat de un grup format din 127 de români hotărâți, experți în diferite domenii de activitate de bază, cât și pe baza a 155 de studii publice (vezi bibliografia), sub coordonarea unei echipe formate din 4 personalități.
Planul de Țară ar trebui să fie preluat de către puterea actuală, prin asumarea de către partidele politice și de către instituția Președinției, plan ce corespunde noilor realități politice internaționale.

Precizăm că acești specialiști nu fac parte din niciun partid politic, nu sunt afiliați niciunei mișcări apolitice de orice tip, iar prezentul Plan de Țară are la bază studiile și recomandările argumentate și prezentate în spațiul public în ultimii 10 ani de către diverși specialiști sau instituții, recomandări care însă nu s-au aplicat din lipsă de voință politică, din cauza intereselor de partid ce sunt divergente.

Meritul grupului de inițiativă este că a lucrat la armonizarea acestor pachete de măsuri, rezultând un Plan de Țară coerent și realist. Acest plan poate fi adaptat sau modificat de către orice persoană fizică sau juridică ce dorește să se implice.

Planul de Țară se poate aplica încă din primele 100 de zile de către orice Guvern și Parlament al

României, inclusiv cele actuale, dacă va exista decizie politică în acest sens. El va avea efecte măsurabile cel mai devreme în doi ani și, din acest motiv, a fost intitulat „România 2027”. Planul se poate aplica și de către următorul Parlament sau de către un partid nou sau coaliție ce își va asuma programul și va avea majoritatea parlamentară.

Acest Plan de Țară are la bază și recomandările din raportul „Draghi”, fiind adaptat la specificul României și la potențialul său, răspunzând astfel cerințelor europene privind repoziționarea țărilor și economiilor din Uniunea Europeană.

Întrebare: Prezentați-ne câteva măsuri din acest plan.
Răspuns: Vă prezint primele măsuri absolut vitale, care vă vor arăta că trăim în realități diferite. Tot ce veți citi mai jos a fost discutat, agreat, acceptat, dar când vine timpul punerii în practică, toți se poziționează contrar, căutând tot felul de motive nerealiste. Însă noi ne facem datoria și vi le reamintim:

  1. Măsuri politice:

România rămâne membru al UE.

  • Dar își va urma un program politic și economic propriu care să-i asigure o stabilitate economică în interiorul UE.
  • Va respecta principiul „unitate în diversitate”, ceea ce îi va permite să fie diferită.
  • Pentru că UE nu a reușit să implementeze „politica de piață unică” și pentru că fiecare țară are reglementări ce o favorizează, trebuie ca și România să-și ajusteze toate politicile economice în favoarea ei.
  • Va respecta legislația Eurepa, dar va deveni activă, la fel cum o fac și celelalte țări ce își știu urmări interesul propriu.

 

România rămâne membru NATO.

  • România este și va rămâne membru al Alianței, însă, în ceea ce privește cheltuielile militare, România va participa la bugetul militar comun cu aceeași sumă cu care și aliații săi vor achiziționa din România produse ale industriei militare, în echivalent. Până când această echivalență nu se va putea aplica din motive tehnice, bugetul alocat nu va fi mai mare de 1% din PIB (în aceleași condiții ca și ale aliaților săi).

 

România rămâne o Republică Parlamentară.

  • Parlamentul va fi format dintr-o singură cameră cu doar 80 de senatori.

Constituția României și principalele legi organice se vor schimba astfel încât să permită:
A. Reducerea numărului de județe de la 41 la 8, organizate ca și regiuni, după modelul polonez, unde s-au creat voievodate. Economiile bugetare realizate din această măsură vor fi de peste 50 miliarde lei pe an.
B. Reducerea numărului de primării, consilii locale și municipale, știindu-se că avem peste 457 de comune care au mai puțin de 1500 de locuitori, care este minimul prevăzut de Legea administrației publice, și 37 de orașe cu mai puțin de 5000 de locuitori. Economiile bugetare realizate din această măsură vor fi de peste 80 miliarde lei pe an.
C. Reducerea numărului de agenții ale Guvernului, ministere și comisii. Economiile bugetare realizate din această măsură vor fi de peste 30 miliarde lei pe an.
D. Reducerea numărului de angajați în sistemul bugetar pe toate sectoarele sale. Acest număr trebuie să fie aliniat cu rata medie din Uniunea Europeană pe fiecare domeniu (vezi ratele din Polonia, Germania). Spre claritate, din cei 1,4 milioane de posturi ale aparatului de stat, ar trebui restructurate peste 750.000 de posturi. Economiile bugetare realizate din această măsură vor fi de peste 330 miliarde lei pe an.

Și acum înțelegeți de ce Planul de Țară nu va fi aplicat de partidele din Parlamentul de azi, iar țara va continua să se scufunde în datorii.

  1. Măsuri pentru stimularea mediului de afaceri:
  • Companiile pe producție energie electrică, transport și distribuție vor fuziona și vor deveni Compania Națională de Energie, de interes strategic. (Actualii acționari, fie ei privați străini, devin acționari minoritari la noua Companie Națională ce rezultă în urma fuziunii, iar Statul va fi majoritar). Astfel dispar intermediarii și măririle nejustificate de tarife, iar banii rămân în sistem și tot astfel se asigură un mediu prietenos pentru investițiile străine și ale antreprenorilor români. Economiile realizate vor fi de peste 250 miliarde lei anual.
  • În domeniul gazelor, vor fuziona producătorii, transportatorii și distribuitorii și vom forma Compania Națională de Gaze. Se vor economisi peste 80 miliarde lei, care vor fi folosiți la creșterea pensiilor și salariilor mici.
  • Se vor declara domenii de interes strategic: industria energetică, chimică, a lemnului, petrol și gaze, iar în aceste domenii Statul va juca un rol activ, având dreptul de veto prin acțiunea de aur.
  • Neimpozitarea profitului reinvestit.
  • Mărirea alocațiilor pentru copii cu 400%, a salariilor și pensiilor minime cu 50% prin alocarea unor bonuri valorice, impozitarea pensiilor speciale, reducerea ajutorului de șomaj la 3 luni, etc.

Întrebare: Să ne oprim, pentru că până acum măsurile prezentate sunt revoluționare.
Răspuns: Corect, însă fără o schimbare reală, România nu își va reveni. Acum cred că se înțelege mai clar că jocul de a găsi un președinte independent este o diversiune și o deturnare a atenției de la problemele reale ale țării.

Când opinia publică va fi pregătită, vom prezenta întregul plan, alături de cele 155 de studii, bibliografia aferentă și toate cele 2200 de pagini de documente. Celor ce sunt hotărâți, ca și noi, să ajute țara, îi rugăm să ne scrie pe [email protected].
Acum însă, pentru că sărbătorile ne bat la ușă iar fiecare român va fi cu inima către „mica familie”, vom reveni pe acest master plan în a doua jumătate a lunii ianuarie, pentru a trezi la viață și „marea familie” - România!

Foto: Suporter român surprins în ploaie la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 (Foto: Cameron Spencer, Reuters)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe