Fondator al SCR GRUP, Ștefan Vuza și-a crescut sistematic afacerile. Visul său a fost să reînvie industria chimică din România, iar în 2018 a achiziționat activele Oltchim. Pas cu pas, a construit în industria chimică românească un colos – Grupul CRC (Compania Română de Chimiei) format astăzi din 18 companii, printre care Chimcomplex, INAV Bucureşti, Uzuc Ploieşti, Contactoare Buzău, Sinterom Cluj-Napoca, Iaşitex, Caromet Caransebeş şi altele.

Pentru anul 2023, Chimcomplex a obținut venituri totale consolidate de circa 1,4 miliarde de lei și un profit de aproape 19 milioane de lei, potrivit raportului anual publicat la BVB, unde este listată compania a cărei capitalizare era de circa 4,3 miliarde de lei. Reducerea semnificativă a consumului, începută în a doua parte a anului 2022, a determinat o diminuare a volumului vânzărilor față de anul anterior, dar, cu toate acestea, eforturile de reducere a costurilor au permis obținerea unei marje importante a profitului operațional.

„Suntem peste indicatori în contextul în care industria chimică europeană se confruntă cu cea mai gravă recesiune economică din ultimele șase decenii: cererea scade, investiții care se mută în alte regiuni, iar prețurile energiei și gazului sunt cu 400% mai mari decât în SUA, China și Țările Arabe. În Europa, combinatele chimice care continuă activitatea funcționează la jumătate din capacitate, iar 26 dintre ele s-au închis definitiv (75.000 de salariați au fost disponibilizați). În acest context, în 20 februarie, împreună cu alți 72 de lideri din industrie, am semnat «Declarația de la Anvers» – un apel urgent pentru revitalizarea industriei europene, consolidarea sectoarelor industriale de bază și asigurarea competitivității și rezilienței acestora în contextul schimbărilor geopolitice. S-a înțeles acum, după doi ani de dezinformare, că fără industrie Europa se va prăbuși! Sperăm că cele 10 propuneri ale declarației se vor concretiza în legi care apoi se vor aplica corect”, declara Ștefan Vuza, președintele Chimcomplex.

Într-un context în care industria chimică europeană se confruntă cu multiple provocări, Chimcomplex a semnat „Declarația de la Anvers” alături de alți 72 de lideri din industrie, pledând pentru revitalizarea industrializării europene și consolidarea competitivității.

Cu toate că industria chimică europeană a înregistrat o scădere cu 8% în 2023, Chimcomplex a reușit să-și mențină echilibrul datorită structurii complexe și diversificate a producției, care cuprinde 22 de grupe de produse diferite.

Chimcomplex a raportat o cifră de afaceri de 802,9 milioane de lei, în S1 2024, în creștere cu 2% față de aceeași perioadă a anului trecut (790,3 milioane de lei în S1 2023). Profitul net a fost de 35,1 milioane de lei, în scădere cu 29% față de semestrul I din 2023, ca urmare a presiunilor externe, inclusiv costurilor mai mari ale materiilor prime și ratele de dobândă crescute.

„Chimcomplex nu este doar un lider industrial, ci o parte esențială a economiei românești. În agitația piețelor internaționale, noi rămânem hotărâți să producem. Suntem aici pentru a demonstra că o companie românească poate concura și chiar domina piețele globale. Ne-am asumat rolul de a munci pentru o economie națională robustă și de a aduce România în prima linie a tranziției către sustenabilitate. Acum avem însă nevoie de acțiune din partea statului mai mult ca niciodată, presiunea pusă pe noi din punct de vedere al prețului la energie este copleșitoare”, a declarat Ștefan Vuza.

Compania a reușit să își mențină marja operațională la 8% în ciuda provocărilor din piață, chiar și dacă cererea de produse chimice din Europa este în scădere pentru al doilea an consecutiv. Alinierea producției pe segmentele profitabile ale portofoliului, precum poliolii și produsele clorosodice, a oferit companiei variante de diversificare și optimizare a resurselor, permițându-i să își consolideze poziția pe piață.

În prima jumătate a acestui an, Chimcomplex a finalizat investiții în tehnologii verzi și eficiență energetică în valoare de 36 de milioane de lei. Cel mai notabil proiect este instalația de producție de polioli ecologici la Râmnicu Vâlcea, care sprijină strategia companiei de a reduce emisiile de CO2 și de a extinde portofoliul de polioli prietenoși cu mediul.

Ștefan Vuza pune accent pe inovație în produse și aplicații noi pentru reducerea amprentei ecologice, dar și în proiecte vizionare pentru realizarea Pactului Verde.

Este absolvent al Școlii Militare și ASE – Relații Economice Internaționale; Finanțe-Bănci și licențiat în Științe Juridice la Facultatea de Drept – Universitatea București. Deține trei mastere, în Tranzacții Economice Internaționale, Psihologie Industrială și Organizațională și Științe Politice, și un doctorat în Economie la Universitatea „Babeș Bolyai”, Cluj-Napoca. Este iubitor al muntelui, pasionat de Lego și filantrop care nu obosește niciodată să transforme ideile în realitate.

Într-un interviu acordat Forbes România, Ștefan Vuza oferea câteva sfaturi antreprenorilor la început de drum, debutând cu un principiu simplu: „Perseverența bate talentul!” Este un izvor de inspirație pentru antreprenori. „Criza de astăzi este, în fapt, o oportunitate și se întâmplă o dată la trei generații!”, a mai transmis el antreprenorilor. „Suntem în etapa de dezordine economică, în care toate conceptele predate în universități sunt infirmate de realitate și lumea veche este în cădere liberă. Partea bună este că businessul nu se face pe hârtie, ci pe teren, cu perseverență și dedicare”, a mai spus Ștefan Vuza.

În 2022, Chimcomplex a inaugurat la Râmnicu Vâlcea o nouă instalație de producție polioli speciali, în urma unei investiții în valoare de 40 de milioane de euro. Investiția în instalație, care face parte dintr-un proiect în valoare de 101 milioane de euro, a mărit capacitatea de producție de polioli la peste 187.000 de tone pe an.

10 luni a durat implementarea proiectului Centrală de trigenerare, proiect unic realizat în România.

Proiectul tehnologic, în valoare totală de opt milioane de euro, produce electricitate, căldură și răcire (CCHP – trigenerare) utilizând o singură instalație și un singur combustibil. Combustibilul utilizat este gazul natural, energia termică produsă este abur tehnologic, iar răcirea este apă subrăcită la 5°C, cu o eficiență globală de peste 88,37%, diferită de centralele electrice convenționale care au o eficiență cuprinsă între 80-85%. Energia totală (termică și electrică) produsă de centrala de trigenerare va fi consumată integral intern, în procesele industriale. Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Sursa: Forbes.ro