„Asumând Crucea Domnului, o facem a noastră, încât întreaga viață ne este modelată de puterea Jertfei și a Învierii Mântuitorului Hristos, iar Crucea lui Hristos lucrează în noi răstignirea față de păcat și învierea duhovnicească”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, duminică, 15 septembrie, la Parohia Vaideeni II din Protoieria Horezu.
Înaltpreasfinția Sa a arătat că „tainele credinței se deslușesc prin asumarea Crucii și descoperă valoarea sufletului. Mântuitorul Hristos arată că sufletul unui singur om este mai valoros decât întreaga lume, când spune: „Ce-i va folosi omului, dacă va câștiga lumea întreagă, iar sufletul său îl va pierde? Sau ce va da omul în schimb pentru sufletul său?” (Matei XXVI. 26).
De aceea, izvor de lumină și de bucurie duhovnicească este asumarea Crucii în viața fiecărui om. Fiecare persoană în parte simte într-un mod tainic puterea Sfintei Cruci, pentru că, spune Sfântul Ioan Gură de Aur, „ne-a mutat de la întuneric la lumina nemărginită. Ne-a rechemat de la moarte la viață veșnică. Ne-a reînnoit dintru stricăciune întru nestricăciune”.
Astfel, prin asumarea Crucii, prin curăția lăuntrică, omul devine locaș sau templu al lui Dumnezeu. Totodată, prin asumarea Crucii, deopotrivă cu osteneala jertfei, omul se odihnește sufletește, pentru că jertfa sa primește o înțelegere nouă, duhovnicească, iar aceasta se înfăptuiește prin lucrarea Duhului Sfânt.
Modul în care Duhul Sfânt îl odihnește pe om prin mângâierea Lui nu este altul decât arătarea Crucii nedespărțite de Mântuitorul Hristos. Adevărata odihnă nu se poate afla în afara Jertfei de pe Golgota, precum Însuși Domnul ne-a binevestit: „Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi. Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre. Căci jugul Meu e bun şi povara Mea este uşoară” (Matei XI, 28-30). Când vrea să ne mângâie, Duhul Sfânt ne arată întotdeauna Crucea Domnului; și când ne descopeză înțelesul Crucii Domnului, El întotdeauna ne mângâie. Așa cum, la porunca lui Dumnezeu, Moise a făcut un șarpe de aramă și l-a pus pe un stâlp, ca toți cei mușcați de șerpi veninoși, privind spre acela pironit pe stâlp, să se vindece și să trăiască (Numeri XXI, 8-9), tot așa Duhul Sfânt ni-L arată tuturor pe Cel răstignit pe lemn, ca să ne mângâie în durerile noastre, să ne vindece și să trăim. Când ne lăsăm mușcați de păcat, ori când ne înțeapă nedreptatea, doar privind la Sfânta Cruce putem scăpa. Ne mângâie și ne vindecă privirea spre Crucea Domnului, pentru că ea este semnul iubirii nemăsurate a lui Dumnezeu față de noi. Din această privire ne vine și puterea, pentru că naște în noi pocăința pentru păcate și ne îndeamnă „să umblăm și noi întru înnoirea vieții” (Romani VI, 4)”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.
Web Design by DowMedia