Arhiepiscopia Râmnicului împreună cu Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, Societatea Română de Studii Bizantine, Asociația Internațională de Studii Bizantine și Muzeul Național de Artă al României organizează Colocviul „Trecutul și viitorul studiilor bizantine”, manifestare academică desfășurată în cadrul Simpozionului Internațional „Centenarul congreselor de studii bizantine 1924-2024. Congresul de la București și internaționalizarea studiilor bizantine”.
Evenimentul, care se va desfăşura la MNAR, în perioada 4-5 septembrie 2024, și la mănăstirile Cozia și Hurezi din Arhiepiscopia Râmnicului, în perioada 6-7 septembrie 2024, marchează centenarul congresului organizat de Nicolae Iorga la București, în 1924, ceea ce a reprezentat punctul de plecare al uneia dintre cele mai prestigioase și longevive reuniuni științifice internaționale.
În Arhiepiscopia Râmnicului, manifestările vor debuta la Mănăstirea Cozia, vineri, 6 septembrie 2024, începând cu ora 16.30, când va avea loc Colocviul „Trecutul și viitorul studiilor bizantine”.
Colocviul reunește peste 20 de bizantiniști de renume din întreaga lume, care vor dezbate importanța congresului organizat în urmă cu o sută de ani în România, pentru dezvoltarea studiilor bizantine la nivel mondial. Lucrările vor evidenția locul însemnat pe care știința românească l-a avut și continuă să-l aibă în cadrul studiilor bizantine. Prin găzduirea colocviului de MNAR, deţinătorul celei mai vechi colecţii publice de artă bizantină şi postbizantină din lume, expusă în Galeria de Artă Veche Românească și la mănăstirile istorice reprezentative pentru arta bizantină și postbizantină de pe teritoriul României, se continuă iniţiativa organizatorilor congresului din 1924 de a aduce în atenţia comunităţii ştiinţifice internaţionale valorosul tezaur cultural de tradiţie bizantină din România.
Web Design by DowMedia