• Se trage heblul la combinatul chimic
• Electrica SA a cerut achitarea urgentă a datoriilor de 100 milioane de euro • fără curent, combinatul e practic închis
Oltchim gâfâie dar Ministerul Economiei se gândeşte să şteargă datorii de 100 milioane de euro. Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea este la un pas să rămână fără curent electric. Electrica SA a somat compania să îşi achite datoriile de aproape 100 de milioane de euro până luni, altfel va fi trecut pe cota minimă de avarie ceea ce înseamnă că nu va mai putea funcţiona.
Roibu neagă colapsul: „Suntem cu plăţile la zi"
Electrica Muntenia, subordonată Ministerului Economiei, a decis încă din luna iulie reeşalonarea datoriilor însă conducerea Oltchim nu a achitat nici măcar o rată.
Debranşarea ar fi trebuit să aibă loc în cursul zilei de 8 noiembrie însă Electrica SA nu a respectat protocolul de notificare care presupune printe altele ca în ultimile 24 de ore compania să fie avertizată din sfert în sfert de oră că urmează să fie trecută pe cota de avarie. Decizia a fost amânată până săptămâna viitoare.
Directorul Constantin Roibu neagă că societatea a fost somată de Electrica şi susţine că datoria reeşalonată este plătită la zi. „Nu vă pot spune despre ce datorii este vorba, este un contract confidenţial între două companii comerciale", a declarat directorul general.
Dar liderul de sindicat Mihai Diculoiu recunoaşte că situaţia este critică la la Oltchim: Am avut o discuţie cu ministrul Ariton, se încearcă ştergerea datoriilor din 2010, cînd societatea n-a funcţionat. Factura de curent pe lună este de 3 milioane de lei şi mai sunt şi facturi neplătite", a declarat liderul de sindicat.
Cei de la Oltchim sunt nemulţumiţi că plătesc cu 70 de euro MW şi au un consum lunar de peste 1,5 milioane de MW. Debranşarea de la reţeaua naţionlă de energie electrică poate avea urmări foarte grave pentru că unele dintre instalaţii sunt cu risc mare de explozie şi poluare chimică, cum este electroliza, ce poate răspîndi clor în atmosferă. Unitatea are un singur generator diesel pentru secţia de policlorură de vinil, care nu funcţionează de ceva vreme, iar restul instalaţiilor sunt legate la sistemul naţional.
În Oltchim salariile sunt restante de două luni şi jumătate iar 1.000 de muncitori din 3.400 sunt în şomaj tehnic. „Sindicatele s-au opus şomajului tehnic începând cu 1 noiembrie însă după discuţia cu ministrul Aritom am ajuns la concluzia că altă soluţie nu există. Numai pentru plata salariilor compania are nevoie de 2,5 milioane de euro", a spus liderul de sindicat.
Web Design by DowMedia