Proiectul «Să învățăm să trăim frumos pe Pământ» la finalul anului școlar
La data de 05 iunie 2024, Școala Gimnazială Anton PANN alături de partenerii săi fideli din cadrul proiectului interjudețean «Să învățăm să trăim frumos pe Pământ», respectiv Colegiul Economic Râmnicu Vâlcea reprezentat prin doamnele profesoareAlina PETCU, Minodora ROESCU și Ana Magdalena ȘTEFAN,Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” reprezentat prin doamna profesor Cornelia PAPUZU, Liceul Tehnologic „Justinian Marina”Băile Olănești reprezentat prin domnul profesor Alexandru Marian GANEA și Palatul Copiilor Bacău, reprezentat prin doamna profesor Nela DUMEA a organizat o activitate festivă intitulată sugestiv «Festivalul ecologic» , coordonată de doamna profesor Letitia MURĂRUȘ.
Această manifestare a fost concentrată pe o campanie de restaurare a terenurilor, deșertificare și rezistența la secetă sub sloganul „Pământul nostru. Viitorul nostru. Suntem #Generation Restoration.”
Ziua de 5 iunie a fost dedicată și «ÎNVĂȚĂTORULUI», cel care dăruiește fiecărui copil, în drumul spre cunoaștere, primele elemente, călăuzindu-i pașii spre integrarea în mediul social prin responsabilitate față de elementele naturale care trebuie să fie conservate și pentru generațiile următoare.
Într-o atmosferă specifică mediului natural au fost analizate lucrările de creație ale elevilor pe tema anului 2024, au fost prezentate pe ritm muzical ținute vestimentare realizate din materiale naturale (borangic) sau din materiale reciclabile, iar punctul de atracție pentru acest eveniment a fost reprezentat printr-un moment de flashmob, cu o maximă expresivitate, grație și sensibilitate, realizat de Anastasia NICOLAE, elevă în clasa a VIII-a D la Școala Gimnazială „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea.
În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Mondiale a Mediului a avut loc și un testimonial susținut de o fostă elevă a scolii, Erika MAROLA, ce manifestă un interes deosebit pentru asigurarea unui mediu durabil si fostul președinte al Consiliului de elevi Andy BĂRBULESCU, un adevărat lider, participant activ la toate activitățile ecologice desfășurate în perioada 2020-2024.
În cadrul aceluiași eveniment, în intervalul orar 19.30-21.30 a avut loc o dezbatere online pe tema activității la care au participat elevii și profesorii din școlile implicate în proiect.
Fiecare elev participant și-a prezentat lucrările realizate în concordanță cu tematica activității, aducând în acest fel contribuții importante la desfășurarea acesteia.
Lucrările elevilor au fost partajate folosind platforma Padlet, cu mai multi pereți capabili să găzduiască toate secțiunile propuse: film de scurt metraj, pictură, creații decorative și postere publicitare.
Totodată, în cadrul activității, doamna profesor Nela DUMEA a diseminat rezultatele și ne-a împărtășit din experiența a două evenimente importante la care a participat.
Primul eveniment este reprezentat de seminarul Erasmus+ organizat de Agenția Națională din Letonia în perioada 20-22 martie 2024 la Riga, Riverside Welton Hotel. Doamna profesor a participat la acest seminar în urma unei selecții realizate de ANPCDEFP și Agenția Națională Erasmus+ din Letonia. Seminarul s-a intitulat ”Green Practices for Increasing Environmental Sustainability”.
Cel de-al doilea eveniment internațional a fost un curs pentru ambasadori eTwinning, intitulat ”eTwinning Ambassadors as advocates for holistic wellbeing within the eTwinning community" și a fost organizat de Central Support Service eTwinning cu sediul în Bruxelles, în perioada 18-20 aprilie 2024 la Atena, Radisson Blue Hotel.
Concluzia activității a fost că trebuie să acordăm o importanță deosebită protejării mediului natural, pentru ca noi și generațiile viitoare să putem beneficia de resursele pe care acesta ni le oferă.
Mulțumim echipei manageriale a Școlii Gimnaziale Anton Pann, reprezentată de doamna director prof.Andreea DIN, doamna director adjunct prof. Roxana SASU, doamna director adjunct prof. Mihaela TUDOSOIU, doamnei inspector pentru disciplina biologie, prof. Iulia DIACONU, doamnei consilier local, psiholog Maria BOBEANU, tuturor cadrelor didactice care s-au implicat în organizarea evenimentului, doamnele si domnii profesori Andreea CONSTANTINESCU, Georgiana POENARU, Camelia GHIȚĂ, Cristina DIACONESCU, Monica DĂNCAU, Ramona BECHEANU, Andreea Bianca ONEA, Cristina MOLDOVAN, Mihaela DUȚĂ, Diana VĂCARU, Ramona RADU-consilier educativ, Dana LUPU-psiholog, Adrian MATEI, pentru mesajele persuasive transmise, care au făcut ca populația școlară să înțeleagă faptul că alergăm într-o direcție eronată, că mediul are probleme importante și că... deși nu se mai pot face pași înapoi, aceste probleme se pot stopa!
Mulțumim tuturor sponsorilor reprezentați de Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, Firma FITOPLANTAGRO SRL- manageriată de domnul PARASCHIV și Asociația RROSINY prin doamna Maria DUȚĂ.
Aducem mulțumiri si doamnei prof.Alina BĂIEȘU care ne-a pus la dispoziție logistica de care am avut nevoie, obținută în urma implementării unor proiecte în parteneriat cu Fundația Științescu.
Nu în ultimul rând mulțumirile se îndreaptă și către părinții elevilor, actori ai actului educațional, care se implică responsabil de fiecare dată.
„Natura este mereu la dispoziția noastră, pregătită să ne dezvăluie secretele ei.” – Emanuel Swedenborg
Au consemnat,
Prof. Letiția MURĂRUȘ și Prof. Alexandru GANEA
Web Design by DowMedia