Cu toate că este una dintre cele mai solicitate intervenții estetice, existând multe cereri pentru această procedură, există și o serie de idei preconcepute care persistă în rândul pacienților. Aceste concepții greșite, propagate adesea pe forumuri și rețele sociale, pot induce în eroare potențialii candidați pentru rinoplastie.
Operația se efectuează sub anestezie generală, astfel încât pacientul nu simte durere. Este posibil să existe un disconfort minor din cauza meselor intranazale, dar nu se poate vorbi de durere propriu-zisă. Pot apărea vânătăi în jurul zonei nasului și a ochilor, dar acestea dispar în câteva zile. Pentru a minimiza orice disconfort, medicul chirurg va prescrie analgezice pentru perioada imediat postoperatorie.
Complicațiile posibile după rinoplastie sunt similare cu cele ale oricărei intervenții chirurgicale, incluzând sângerări, vânătăi și hematoame, care pot apărea dacă pacientul nu respectă indicațiile postoperatorii privind repausul și evitarea traumatismelor. Alte complicații pot include pierderea temporară a mirosului și o vindecare deficitară, dacă pacientul face efort sau se lovește în primele luni postoperatorii. În general, însă, rinoplastia are un număr redus de complicații comparativ cu alte operații.
Nasul, fiind în centrul feței, atrage inevitabil atenția. Mulți pacienți se tem că orice modificare a nasului le va reduce expresivitatea feței. Din fericire, o rinoplastie realizată corect va oferi un aspect natural, integrând nasul armonios în ansamblul trăsăturilor faciale.
Nu există un nas ideal, așa cum nu există perfecțiune în natură sau în chirurgie. Nasul ideal pentru fiecare pacient este cel care se potrivește armonios cu restul trăsăturilor faciale, nu un nas care să semene cu cel al unei vedete sau al unei alte persoane. Este recomandat ca pacienții să vină la doctor fără preconcepții și să își dorească un nas care să le completeze armonios trăsăturile, deoarece scopul chirurgiei estetice este să înfrumusețeze, nu să copieze.
Deși familia și prietenii apropiați vor observa că ceva s-a schimbat la tine, rezultatele unei rinoplastii bine realizate sunt naturale, iar nasul va fi în deplină armonie cu restul feței. Majoritatea persoanelor din jur, care nu știu despre operație, vor sesiza o schimbare pozitivă, dar nu vor putea identifica exact ce s-a modificat.
După operație, în primele săptămâni, va exista o cicatrice mică la nivelul columelei nazale. Aceasta se va estompa treptat, dispărând complet în perioada următoare, astfel încât nu vor rămâne cicatrici vizibile.
Atât femeile, cât și bărbații apelează frecvent la rinoplastie. De fapt, în ultimii ani, procentul de bărbați care solicită această intervenție a crescut semnificativ. În plus, mulți bărbați, mai ales cei care au suferit traumatisme sau practică sporturi, au probleme de respirație și sforăit din cauza deviației de sept. În astfel de cazuri, operația are un dublu scop: estetic și funcțional, rezolvând și problema deviației de sept.
Este posibil ca acest mit să provină din preconcepția populară conform căreia „bărbatul trebuie să fie doar puțin mai frumos decât dracul”, adică nu este necesar să fie atrăgător. În plus, există mulți oameni care cred că un bărbat care apelează la chirurgie estetică este nesigur pe sine, motiv pentru care unii pacienți preferă să nu dezvăluie că au suferit intervenții estetice.
Există situații în care pacienții vin cu poze ale vedetelor lor favorite și cer să aibă un nas exact ca al acestora. De cele mai multe ori, acest lucru nu este posibil, având în vedere că fiecare persoană are o structură unică a feței și a nasului.
Pentru o consultație personalizată și detalii suplimentare, vă așteptăm la o programare cu dr. Radu Panțuru.
Web Design by DowMedia