Lumina Sfântului Calinic, la ctitoria sa de la Frăsinei

vineri, 12 aprilie 2024

Lumina Sfântului Calinic, la ctitoria sa de la Frăsinei

Astăzi, la Mănăstirea Frăsinei (Vâlcea), Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica a fost prăznuit de Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, de obștea sfântului așezământ monastic și de o mulțime de credincioși. Slujba arhierească, plină de har, și cuvântul înălțător rostit de Înaltpreasfinția Sa Irineu au urcat la Cer ca semn de profundă recunoștința pentru mijlocirea divină din viețile fiecăruia și au sădit în sufletele credincioșilor evlavia pentru viața și lucrarea Sfântului Calinic.
Despre acest sfânt român se știe că a ctitorit în total zece lăcașuri de cult; a cerut clerului să scrie și să vorbească doar în limba română; a fost un iubitor de literatură, a scris: versuri, o cronică, istoria Mănăstirii Cernica și îndreptare duhovnicești; avea darul tămăduirii de boli, al cunoașterii gândurilor și al intuirii unor evenimente din viitor; săvârșea în timp de 24 de ore 2000 de închinăciuni și 300 de metanii mari; nu dormea întins pe pat, ci ațipea câteva ceasuri pe un scaun, îmbrăcat și încins cu o curea lată de piele; sfântului Calinic i s-au arătat noaptea în vis Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și cuviosul stareț Gheorghe; pentru că nu a adunat pe parcursul vieții averi, testamentul Sfântului Calinic a cuprins doar cărți.
⛪️ Această lavră din județul Vâlcea, creată după tipic athonit, a fost ridicată de Sfântul Calinic pe când se afla pe tronul arhieresc de la Râmnic.
Tradiția istorică ne spune că, într-o zi a anului de grație 1857, aflându-se în vizită canonică la schitul din satul Șuta-Andreești (com. Muereasca), Preasfinţitul Calinic, Episcopul Râmnicului (1850-1868), fiind impresionat de această priveliște pitorească dar mai ales de sfințenia locului a hotărât să zidească aici o biserică mai spațioasă, în apropierea celei vechi.
Maica Precistă l-a învrednicit pe sfântul ierarh să ducă la bun sfârșit acest gând bun. Lucrările au început în anul 1859 și au durat până în anul 1863. În această perioadă au fost înălțate Biserica mare, Clopotniţa şi chiilie dimprejur. Sfântul Calinic a închinat „Noul Schit Frăsinei“ Adormirii Maicii Domnului.
Biserica Mare cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost construită de meșterul Costache, după planul conceput de Sfântul Calinic, iar pictura, în ulei, în stilul renascentist al lui Gheorghe Tattarescu, a fost realizată de artistul braşovean Mişu Popp, cel care a participat la Revoluția din 1848. În pronaosul bisericii se află tablourile votive ale lui „Calinic Arhiepiscopul Râmnicu-Noului-Severin, Cernicanu, Românu, Pământeanu“ și al Mitropolitului Primat Nifon.
Târnosirea bisericii mari de a Frăsinei, un valoros obiectiv de patrimoniu cultural național, a avut loc la 12 mai 1863, așa cum arăta pisania din pridvor.
Sfântul Calinic a înzestrat ctitoria sa cu toate odoarele necesare lăcașului, chiliilor și celorlalte anexe, cu câteva vite şi cu tipografia „Kallinik Rîmnik“ pe care a lăsat-o Primăriei Râmnicu Vâlcea, cu un an înainte de adormirea sa întru Domnul, cu obligaţia ca aceasta să dea Schitului jumătate din veniturile sale.
În altar, la proscomidie, este săpat în piatră pomelnicul lăcașului care începe cu ctitorul „Calinic arhiereu, cu toată sinodia sa, Antonie [tatăl Sf. Calinic], Filofteia monahia [mama episcopului]“, continuând cu „Acachie ieromonah, Ioan, Grigorie, Agathanghel arhimandrit, Orest ieromonah, Mitrofan ieromonah, Canon monah, Teodor ieromonah, Gheorghe, Lixandra; 1863, Mai 12.“
Sfântul Calinic a înzestrat schitul cu Moaştele Sfinţilor Mucenici, Calinic şi Trifon, şi Pahomie cel Mare, așezate într-o cutie de argint, adusă de la Sfântul Munte Athos.

Binecuvântează-ne, Sfinte Ierarhe Calinic!

Prof. dr. Florin EPURE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe