Pentru a te ajuta să înțelegi și să alegi creditul potrivit pentru nevoile tale, te poți folosi de simulatorul de credit vizibil pe site-ul instituției creditoare. Acest calculator de credit, ușor de folosit, îți va permite să testezi diferite produse sau configurații ale acestora, astfel încât să te bucuri de un împrumut responsabil.
Ce este calculatorul de credit
Calculatorul de credit, numit adesea și simulator, este un instrument financiar, care cu ajutorul unor formule de calcul specifice insituției creditoare, poate oferi în timp real detalii cu privire la împrumutul configurat. Informațiile oferite de acesta includ valoarea ratei sau suma minimă de plată la data scadentă, totalul de plată la finalul contractului de creditare, DAE și rata dobânzii anuale/zilnice. În funcție de produsele oferite, vor fi afișate informațiile relevante pentru acestea.
Cu alte cuvinte, acest simulator, îți permite să vizualizezi detaliile creditului, în condițiile specificate de tine. Termenii care pot fi selectați sunt de obicei suma și perioada de rambursare dorită. Scopul calculatorului este informativ și nu implică anagajamente financiare, fiind accesibil oricărei persoane care dorește să facă o simulare.
Datele necesare pentru utilizarea calculatorului de credit
Tipul de împrumut dorit. Fiecare produs are caracterisitci distincte și trebuie ales cu atenție, pentru a se potrivi nevoilor tale financiare. Alege un credit pe care îl poți gestiona corect, fără a exista complicații privind rambursarea acestuia.
Suma. Clienții au posibilitatea de a selecta suma de bani dorită, iar IFN-urile acordă în general credite fără garanții de până la 15.000 lei. Pentru o creditare responsabilă este important să alegi exact suma de care ai nevoie, pentru a evita creșterea costurilor cu dobânda.
Perioada de rambursare. Acest termen poate influența creditul din mai multe puncte de vedere, dar cel mai evident ar fi totalul de plată. În funcție de disponibilitățile tale financiare și perioada estimată, alege un tip de credit potrivit ție, cu posibilitatea de a rambursa în maxim 60 de luni. În cazul liniei de credit, data scadentă recomandată a fi aleasă este în proximitatea zilei de salariu.
Termenii afișați în calculatorul de credit
Pentru a putea utiliza calculatorul de credit, inițial trebuie să selectezi tipul de împrumut pe care dorești să-l accesezi. Încearcă să faci o simulare cât mai apropiată de realitate, pentru a te ajuta să înțelegi mai bine produsul. Ulterior selectezi suma și perioada dorită de rambursare pentru a se efectua calculele în simulator.
Dobânda. În calculatorul de credit, vei putea vizualiza dobânda pe care trebuie să o achiți. Aceasta poate fi afișată pe săptămână/lună sau pe zi, în funcție de tipul de produs selectat. Poți face simularea pe site-ul mai multor instituții financiare nebancare. În felul acesta compari termenii creditului dorit și te asiguri că iei cea mai bună decizie.
Rata. Ca și în cazul dobânzii, ratele pot să difere de la un produs la altul. În general, IFN-urile acordă două tipuri de împrumuturi. Creditul în Rate Egale îți permite să rambursezi lunar o sumă egală și fixă, în timp ce plata Creditului Pentru Urgențe se face prin achitarea unui minim de 3 % din suma primită + dobânda aferentă perioadei de utilizare. Creditul în Rate egale poate fi eficient dacă dorești o sumă mai mare pe o perioadă mai lungă de timp. Cu cât perioada este mai mare, cu atât ratele vor fi mai reduse și poți acoperi ușor împrumutul. Creditul Pentru Urgențe te poate ajuta în situațiile care necesită o rezolvare imediată deoarece ai banii la îndemână imediat. Împrumutul se poate rambursa flexibil și elimini stresul privind achitarea unei sume fixe la data scadentă.
Totalul de plată. Suma de bani pe care o vei înapoia instituției pe parcursul întregului contract de creditare. Acesta include atât suma împrumutată împreună cu dobânda, cât și alte comisioane sau taxe, dacă există. Pentru a reduce costurile, poți aplica la o instituție care are comisioane 0 în ceea ce privește analiza dosarului și administrarea împrumutului.
DAE sau Dobânda Anuală Efectivă, este un termen financiar care reprezintă costul total al unui credit exprimat ca procentaj anual din suma împrumutată. Acest indicator include nu doar dobânda, ci și orice alte costuri asociate creditului, cum ar fi taxele de administrare, comisioanele de acordare, costurile de asigurare (dacă sunt obligatorii și legate direct de acordarea creditului), și orice alte cheltuieli pe care împrumutatul trebuie să le suporte pentru a obține și a utiliza împrumutul. Este un instrument important pentru consumatori, deoarece oferă o imagine de ansamblu clară și comparabilă a costului real al împrumutului.
Creditul nebancar poate avea un DAE mai mare decât cel bancar, datorită riscului mai mare perceput de IFN-uri și al costurilor administrative proporțional mai mari asociate cu sumele mici împrumutate.
Este necesară cunoașterea termenilor împrumutului înainte de semnarea unui angajament. Cu ajutorul calculatorului de credit, poți vizualiza informații de care ai nevoie pentru a lua o decizie financiară responsabilă.
Web Design by DowMedia