Orașul Râmnicu Vâlcea intră în rândul stațiunilor exotice! Palmieri plantați în centrul Râmnicului de omul de afaceri, Florin Cioacă

vineri, 15 martie 2024

După ce Constanța și Timișoara au început acum mulți ani aventura palmierilor, un alt oraș din România intra în rândul stațiunilor exotice. Mai multi palmieri au fost plantaţi în apropierea centrului orasului Ramnicu Valcea de catre omul de afaceri valcean, Florin Cioacă - langa un imobil care-i apartine!

Arborii exotici sunt puşi în valoare de elemente decorative.

Primul oraş din România care a dorit să aducă o notă de exotism a fost Constanța, cu primarul de atunci, Radu Mazăre.

180 de palmieri au fost cumpăraţi în urmă cu aproape 20 de ani şi plantaţi în staţiunea Mamaia. Atunci au costat 120 de mii de dolari. Doar 12 au supravieţuit.

În 2013 şi primăria din Timişoara a cumpărat 40 de palmieri. La acea vreme, zeci de tineri au organizat un protest şi au denumit oraşul Palmișoara. Deşi arborii exotici erau marea iubire a primarului de atunci, Nicolae Robu, noua administraţie nu mai vrea să audă de ei.

Palmierii au un cost de aproximativ 5.600 de euro/arbore.

Palmieri – plante originare din zonele tropicale si numara peste 200 de genuri si 2000 de specii. In tara noastra sunt intalniti ca plante la ghiveci, fiind decorativi prin port si frunze. Dintre cele mai cunoscute specii de palmieri amintim:

Chamaedorea

Denumit popular “palmier pitic” sau “palmier de munte”, este un gen de plante ce cuprinde aproximativ 107 specii de palmieri de dimensiuni relativ mici (intre 0,3 si 6 metri). Sunt originari din zona tropicala si subtropicala a Americii. Acest palmier este recunoscut pentru proprietatea sa de a filtra aerul. Frunzele sunt penate, cu foliole lanceolate, de culoare verde intens. Aceasta specie poate ajunge pana la inaltimea de 1,5 m, dar in mod obisnuit, creste pana la aproximativ 60 cm

Cocos nucifera

Cocotierul este o planta din familia palmierilor, originar din Oceanul Pacific, specific zonei tropical umede.

Are un port inalt, putand ajunge pana la inaltimea de 30 m. Frunzele sunt subtiri, ferme, fine, ce pot ajunge pana la lungimea de 1-2 m. Prefera locurile cu soare abundent si temperaturi cuprinse intre 20 si 25°C. Se uda moderat, evidand excesul care poate duce la putrezirea radacinilor, iar in perioada de crestere activa se adauga un ingrasamant special pentru palmieri.

Are cerinte mari fata de umiditate, de aceea se pulverizeaza zilnic frunzele cu apa necalcaroasa si se asaza ghiveciul pe un strat cu pietris umed. Spatiul in care este amplasat trebue sa fie bine aerisit. Are nevoie de un substrat usor, alcatuit din mranita fibroasa, pamant si nisip. In ghiveci poate ajunge la inaltimea maxima de 3 m si are o longevitate de 2-3 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe