Riscul de avalanşe în zona montană a judeţului Vâlcea este mediu, însă sunt şi porţiuni cu risc maxim care trebuie evitate, a declarat, luni, şeful Salvamont Vâlcea, Mircea Lera, într-o conferinţă de presă organizată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea la finalul săptămânii dedicate Protecţiei Civile, relatează Agerpres.
„Nu avem strat mare de zăpadă în toată zona montană, dar va ninge cât de curând iarăşi. Noi în momentul de faţă suntem, pe creasta Făgăraşului şi parte din Parâng, la gradul 3, deci pe un risc mediu. Asta nu înseamnă că anumite zone tot de acolo nu au un grad 4 sau 5 de risc de producere a avalanşelor. Sunt zone unde pur şi simplu zăpada se desprinde singură. Locurile astea trebuie evitate. Riscurile de avalanşe dispar la sfârşitul lunii aprilie, deci vor fi perioade în care vom avea avalanşe”, a precizat şeful Salvamont Vâlcea.
Lera a menţionat totodată că, în acest an, în judeţul Vâlcea au avut loc peste 100 de accidente în zona montană, în special pe pârtiile de schi.
„Cele mai multe, după cum ştiţi, sunt la pârtii. Am trecut de 120, mai multe ca anul trecut. Din păcate, cauzele, unele dintre ele sunt greu de eliminat. Nu avem încă, să zic aşa, cultura asta a schiului. Învăţăm încă să schiem de la prieteni, de la rude, de la nu ştiu cine. Nu suntem obişnuiţi să folosim monitorii, ghizii în cazul celor care merg pe munte. Ştiu, costă bani, totuşi, în majoritatea cazurilor şi pe pistă şi în afara acesteia au la bază această cauză – nefolosirea ghizilor şi a monitorilor atunci când învăţăm, pentru că după ce ştim, ne obişnuim cu zona, nu ar fi o problemă, toată lumea poate să meargă pe munte”, a adăugat şeful salvatorilor montani din Vâlcea.