Stocul de cărbune al CET Govora pentru iarna 2011-2012, pus în pericol de TPSUT Mehedinţi

duminică, 21 august 2011

• Există acest risc:

Stocul de cărbune al CET Govora pentru iarna 2011-2012, pus în pericol de TPSUT Mehedinţi

Nicu Trandafir

Afaceristul Dan Bălan, patronul de la SC TPSUT Mehedinţi SA, continuă să tragă sforile puternic la nivelul conducerii Consiliului Judeţean Vâlcea şi la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, cu sediul în Târgu Jiu, acolo unde este deja foarte bine „implantat", pentru a-şi băga în buzunar 16 miliarde lei, bani publici ai judeţului Vâlcea. Controversatul om de afaceri din Mehedinţi doreşte cu tot dinadinsul să preia şi activitatea de transport a cărbunelui de la Mina Berbeşti la sediul CET Govora, furnizorul de agent termic pentru platforma industrială şi populaţia municipiului Râmnicu Vâlcea. „Ziarul de Vâlcea" a arătat în mai multe articole că SC TPSUT Mehedinţi SA a efectuat în judeţul Vâlcea lucrări de proastă calitate (în localităţile: Stoeneşti, Horezu şi Mateeşti). Mai mult decât atât, TPSUT Mehedinţi nu are capacitatea tehnică necesară transportului de cărbune de la Berbeşti la CET Govora. În cazul cel mai nefericit în care TPSUT Mehedinţi ar câştiga respectiva licitaţie (prin sfori trase la nivel politic), CET Govora ar risca să nu-şi realizeze stocul necesar de cărbune pentru perioada iernii 2011-2012.

Licitaţie cu cântec

SC CET Govora SA, societatea din subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea, a publicat deja în Sistemul Electronic Naţional de Achiziţii Publice anunţul cu numărul 128884/18.08.2011 privitor la: „Servicii de transport cărbune cu mijloace auto adaptate la mărfuri divizibile, pe relaţia Depozitele Berbeşti şi Berbeşti Vest - Depozitele CET Govora (descărcarea se va face prin autobasculare sub estacadele de cărbune şi platformă) şi împingerea acestuia la maşina de preluat." Durata contractului va fi de 4 luni de la data atribuirii, iar ofertele vor fi deschis pe 15 septembrie, ora 18.00. Valoarea contractului este de 16 miliarde lei vechi plus TVA. La capitolul „capacitate tehnică" în anuţul postat pe SEAP se arată: „Informatii si formalitati necesare pentru evaluarea respectarii cerintelor mentionate:

1.Experienta similara : Declaratie privind lista principalelor servicii prestate in ultimi 3 ani- continand valori, perioada si locul de prestare, beneficiari, indiferent daca acestia din urma sunt autoritati contractante sau clienti privati, confirmate prin prezentarea unor certificate/ documente emise sau contrasemnate de o autoritate ori de catre clientul privat beneficiar . Suma valorilor serviciilor prestate incluse în contractul/contractele prezentat/prezentate ca dovada a experientei similare, sa fie minim de 1.600.000 lei.;

2.O declaratie referitoare la efectivele medii anuale ale personalului angajat si al cadrelor de conducere in ultimi 3 ani;

3.Informatii privind dotarile tehnice de care dispune operatorul economic pentru indeplinirea contractului de servicii;

4.Autorizare/certificare pentru transport marfuri cu mijloace auto;

5.Informatii privind subcontractantii ;

6.Certificare ISO 9001 si/sau alte certificate/documente/probe/dovezi echivalente care confirma respectarea standardelor de asigurare a calitatii;

7.Certificare ISO 14001 si/sau alte certificate/documente/probe/dovezi echivalente care confirma respectarea standardelor de protectie a mediului;

8.Informatii privind asociatii"
Ecologizare de mine cu firme de partid TPSUT Mehedinţi, plătită cu 14 miliarde să închidă Mina Roşiuţa
Presa din Gorj a scris nenumărate articole referitoare la modul în care a câştigat SC TPSUT Mehedinţi SA contractele de lucrări publice în judeţul vecin. Pe site-ul www.gorjexclusiv.ro a fost publicat recent un articol concludent:

„Afacerea de închidere şi conservare a minelor din judeţul Gorj este una cât se poate de „portocalie". Încă de la bun început, presa a speculat că închiderea unor mine... deja închise din judeţ „miroase" a tun financiar pe care societăţile vor să îl dea în banii statului. Deşi sumele nu mai sunt la nivelul celor vehiculate la finele anului trecut (aproximativ 8 milioane de euro), afacerea a rămas una la fel de profitabilă. Cel mai bun exemplu este închiderea Minei Roşiuţa II, de la Motru, unde se cheltuiesc aproape 15 miliarde de lei vechi, în condiţiile în care acolo lucrează un buldozer şi două excavatoare.

Închiderea de mine în judeţul Gorj a fost, încă de la bun început, privită cu un ochi sceptic, poate şi pentru că în lista obiectivelor care urmau să fie supuse acestui proces se aflau şi unele la care deja a fost semnată recepţia de lucrări de ecologizare. Altfel spus, sunt închise de mai bine de 6 ani. Afacerea de închidere şi conservare a minelor din Gorj a fost o „afacere portocalie" şi asta s-a văzut, ulterior, când au fost atribuite contractele de către Societatea Comercială Conversmin. Unul din aceste contracte este şi cel pentru închidere şi conservare a Minei Roşiuţa II Nord, din zona Motru.

Societatea Conversmin a atribuit lucrarea în luna mai a acestui an. Potrivit documentelor publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, în urma unei licitaţii la care au participat alte patru firme, câştigătoare a fost aleasă societatea Transport Prestări Servicii cu Utilaje Terasiere Mehedinţi SA sau, pe scurt. TPSUT Mehedinţi, cum o ştie toată lumea. Firma a câştigat lucrarea în consorţiu cu o altă societate denumită Eco Invest SRL din Deva, firmă care a ajuns să fie cunoscută pentru faptul că îşi are sediul foarte aproape de cel al... Conversmin din localitatea respectivă.

14 miliarde pentru trei utilaje

Coincidenţă sau nu, firma TPSUT Mehedinţi şi Eco Invest SRL apar pe panoul din zona Bujorăscu, unde acestea lucrează de zor la închiderea şi conservarea unei foste mine. Ceea ce este însă cel mai interesant este modul cum această firmă sau, mai bine spus, aceste firme lucrează. Astfel, oricine trece prin zonă poate observa prezenţa a trei utilaje: două excavatoare şi un buldozer. Cam cât consumă şi cu câte mii de euro lunar este plătit un manipulant al acestora pentru a acoperi valoarea de 1.483.600 de lei, la cât şi-a adjudecat firma contractul, rămâne să stabilească organele de anchetă, dacă subiectul li se va părea suficient de interesant de cercetat"

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe