Meditațiile cu elevii de la clasă sunt interzise și reprezintă abateri disciplinare pentru cadrele didactice, potrivit Legii învățământului preuniversitar. Cu toate acestea, foarte mulți profesori încalcă cu nonșalanță legea! Unul dintre acestia este Vasile Gorgotă, profesor de matematica la Colegiul National Alexandru Lahovari din Ramnicu Valcea. Este de notorietate ca Gorgota face meditatii, pe banda rulanta, cu elevii de la clasele unde profeseaza. Gorgota a facut o adevarata afacere din aceste meditatii, la fel ca presedintele Sapte Case Iohannis, construindu-si o vila impunatoare in zona Morilor din Ramnicu Valcea, detinand si multe alte proprietati. Inspectorii ANAF s-ar cruci de averea nejustificata a lui Gorgota! Pentru a-i determina pe elevi sa vina la meditatii, Gorgota actioneaza perfid, notandu-i cu note de trei si patru pe foarte multi elevi, pe care-i considera prosti, asa cum ii caracterizeaza in mod direct, umilindu-i in fata colegilor. Asadar, Gorgota practica si aceasta forma de bullying! Elevii se transforma din prosti in destepti, imediat ce parintii accepta sa-si duca copiii la meditatiile private, pe bani grei!
Conducerea scolii îi cunoaste comportamentul dezonorant si lipsit de etica profesionala al profesorului Gorgota, dar îl tolerează și încurajează, prin lipsa sancțiunilor! De ce?!
Concret, profesorilor le este interzis să pregătească contra-cost elevii de clasele la care sunt încadrați în anul școlar în curs, conform art. 164 din lege. La același articol este menționat că, la nivelul școlilor, o să se constituie Registrul declarațiilor de interese pentru profesori.
„(3) Pentru a asigura echitatea şi obiectivitatea în activitatea de predare-învăţare-evaluare, personalului didactic de predare îi este interzis să desfăşoare activităţi de pregătire suplimentară contra-cost pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat în anul şcolar în curs, având obligaţia de diligenţă să depună eforturi pentru atingerea competenţelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă şi prin programele de învăţare remedială.
(4) Pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor alin. (3) la nivelul unităţilor de învăţământ se constituie Registrul declaraţiilor de interese. Ministerul Educaţiei emite ordinul de ministru privind procedura de declarare a intereselor şi aprobarea modelului Registrului declaraţiilor de interese.”
Activitatea de desfăşurare a meditaţiilor cu elevii de la propria clasă reprezintă abatere disciplinară pentru cadrele didactice, conform art. 204 alin. (2) lit. (d).
Ce sancțiuni disciplinare ar putea fi aplicate, potrivit proiectului Deca
Art. 205 – „(1) Sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:
a) avertisment;
b) diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1 – 6 luni;
c) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi control;
d) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.”
Acestea sancțiuni disciplinare au fost prevăzute și în proiectul lui Cîmpeanu.
Amintim că Ioana Lazăr, secretarul general al Ministerului Educației, a declarat, într-un interviu pentru Edupedu.ro, că registrul declarațiilor de interese ar urma să fie introdus la nivelul unităților de învățământ și că „are un scop preventiv, dar, în același, avem și o evidență a cadrelor didactice care prestează aceste activități”. – detalii aici
Informații de context
Șeful ANAF, Lucian Heiuș a declarat la Euronews că din 2024 și-ar dori ca “instituția să aibă un sistem performant prin care să trimită un SMS către profesorii care oferă meditații, pentru a le atrage atenția că nu este legal și că reprezintă o infracțiune, dacă primesc bani de la părinții copiilor și nu plătesc impozit pe ei”.
Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat în cadrul unei conferințe de presă despre fiscalizarea meditațiilor: “Dacă profesorii sunt prima categorie care trebuie verificată, am oarece întrebări în această speță, însă nu se pot accepta excepții”. – detalii aici
În aprilie 2023, Fiscul a publicat un ghid al profesorului care dă meditații. Cei care încasează bani în numerar sau cu cardul au obligația de a avea casă de marcat – document.
Edupedu.ro a scris, în luna mai 2023, că piața meditațiilor este estimată la peste 120 de milioane de lei pe lună, pe baza datelor publice și a cercetărilor recente. Concluzia a reieșit după ce au fost analizate rezultatele unui studiu la nivel național, în privința sumei pe care o plătește pe lună un părinte pentru meditațiile copilului, și procentul elevilor care fac pregătire suplimentară.
În prezent, profesorilor le este interzis prin lege, să facă meditații cu elevii de la clasă.
Si Codul-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar, prevede explicit că ”meditațiile contra cost cu beneficiarii direcți ai educației de la formațiunile de studiu la care este încadrat” sunt interzise.
Profesorii? Nißte angajați care vin la serviciu doar pentru a trece luna si să-și ia salariul. Ce uită ei? Că datorită eleviilor, au un loc de muncă. Fără materia primă, elevul, clasa s-ar desființa. Vă mirați de ce elevii au câte 6-7 ore pe zi? Cum altfel și-ar face dl profesor, numărul de ore decât tot pe spatele elevului.
Sunt din ăștia în orice școală. Tb făcut ceva ....urgent!
Să îi fie rușine acestui profesor ! Sancțiunile pentru abuzuri și încălcări ale drepturilor elevilor ar trebui să fie drastice . Să le fie rușine tuturor profesorilor din România care fac astfel de lucruri detestabile și scârboase până la dezgust . Rușine să îi fie sistemului de învățământ românesc care este de tip comunist. Învățământul românesc își bate joc într-un mod ordinar de elevi și calcă în picioare orice prinde în cale. Rușine! Rușine!
Trebuie dat afara din invatamant, punct. Din punct de vedere uman, este un mare prrost, un idiott cu scoala.
E o practica pe care am intâlnit-o încă de acum 20 ani, când era copilul meu la colegiu. Părinții trebuie să-și sustină copiii și să nu cedeze șantajului profesorilor.
Și încă câti profesori fac asta ! Nu exista școală din mediul urba, unde să nu se regăsească acest fenomen.
Gorgota Vasile, profesorul care are un comportament execrabil la orele lui de matematica de la Liceul Lahovari, este sustinut de concubinul fiicei,un personaj dubios, fost director la ABA Olt si de "nasa" nepoatelor.Sotia dLGorgota este bibliotecara la Liceul Lahovarii si este cea care aranjeaza orele de meditatii ale sotului si cea care incaseaza si plata acestora.Binenteles ca cunoasteti toate aceste lucruri...
Dl. Gorgota face meditatii cu elevi din liceul Lahovari, elevi racolati de sotia lui, angajata cu ajutorul lui la biblioteca.Binenteles ca se stiu aceste lucruri de catre conducerea liceului, dar este protejat de inspectoratul scolar si de " rudele" din PSD, adica de concubinul fiicei, fost director ABA OLT si de "nasa".