Zonele umede pentru bunăstarea omului!
Wetlands for human well-being!
Aceasta a fost tema înscrisă în calendarul ecologic pentru anul 2024, dedicată zonelor umede-râuri, mlaștini, turbării, delte, păduri de mangrove, oaze, estuare, zone cu apă naturală sau artificială, dulce sau sărată.
În fiecare an în cadrul proiectului interjudetean «Să învățăm să trăim frumos pe Pământ» înscris în CAER la poziția 32, partenerii organizează activități foarte interesante cu scopul de a dezvolta în rândul elevilor actuali, viitorilor cetățeni responsabili, o atitudine de protejare și conservare a elementelor naturale, contribuind astfel la asigurarea unui mediu durabil.
Activitatea realizată cu ocazia acestui eveniment a fost organizată online, vineri, 2 februarie 2024, de prof. Alexandru Marian GANEA si a oferit tuturor participantilor șansa de a-și exprima competențele de comunicare digitală în moduri foarte variate, evidentiind rolul esential al acestor ecosisteme în bunăstarea omului, dar și modalități prin care pot fi degradate ca urmare a supraexploatării și poluării într-un ritm alarmant.
În cadrul activității au participat elevi de la Școala Gimnazială „ Anton Pann” Râmnicu Vâlcea coordonați de prof. Letiția MURĂRUȘ și prof. Andreea CONSTANTINESCU, Liceul Tehnologic „ Justinian Marina” Băile Olănești, coordonați de prof. Alexandru Marian GANEA, Colegiul Economic Râmnicu Vâlcea, coordonați de prof. Alina PETCU, Colegiul Național „ Nicolae Iorga” Vălenii de Munte, coordonați de prof. Adriana NEAGU și de la Palatul Copiilor Bacău, coordonați de prof. Nela DUMEA.
Activitatea a constat într-un seminar în care a fost dezbătută tema acestui an, prin intermediul materialelor realizate de elevi. Fiecare echipaj a adus o contribuție importantă în desfășurarea seminarului, prin realizarea de postere, cărți digitale (Story Jumper), prezentări Power-Point, referate și scurte videoclipuri. Acestea au evidențiat principalele zone umede din țara noastră, importanța acestora pentru oameni și pentru mediul înconjurător.
Prezentările realizate au avut un grad ridicat de interactivitate și creativitate, aducând în același timp informații noi și interesante pentru participanți.
Activitățile realizate în cadrul seminarului au contribuit la dezvoltarea competențelor de lucru în echipă, a competențelor digitale și de comunicare în limba engleză.
De asemenea, elevii au participat la o serie de jocuri interactive online care au testat cunoștințele dobândite în cadrul activității, precum și ingeniozitatea acestora.
Activitatea s-a bucurat de un real succes, feedback-ul oferit fiind exprimat prin termeni precum „interactivă”, „educativă”, „interesantă”, „informativă”, „distractivă”.
Participanții au concluzionat faptul că zonele umede joacă un rol important în cadrul societății umane și al mediului natural, iar protecția și promovarea acestora sunt necesare în contextul actual.
„Realitățile naturii depășesc și cele mai mai ambițioase visuri ale noastre”- François- Auguste-René Rodin.
A consemnat,
Prof. Alexandru Marian GANEA
Web Design by DowMedia