Cazul escrocului „binevoitor” din Vâlcea! A jefuit bătrâni și persoane cu dizabilități  

duminică, 17 decembrie 2023

Un caz grav de escrocherie a zguduit comunitatea din Vâlcea, unde un bărbat în vârstă de 44 de ani și-a construit o adevărată afacere ilegală timp de șapte luni, inducând în eroare mai multe persoane, inclusiv instituții financiare nebancare (IFN-uri). Profitând de naivitatea oamenilor, individul s-a oferit să îi ajute să folosească aplicațiile de pe telefon, oamenii fiind jefuiți prin telefon de suma de 65.000 de lei - menționează https://playtech.ro/

Metoda sa simplă, dar eficientă, consta în obținerea datelor personale ale victimelor și ale aplicațiilor de mobile banking, instalând apoi acele aplicații pe propriul său telefon. Prin această manevră, a reușit să transfere sume semnificative de bani în conturile sale, creând un prejudiciu în valoare de aproximativ 65.000 de lei. Escrocul a ales în mod intenționat victimele sale din rândul persoanelor în vârstă sau cu dizabilități, pentru a le manipula mai ușor și pentru a le păcăli mai eficient.

Unul dintre incidente a avut loc în septembrie 2021, când individul a abordat o persoană într-un local din Piața Centrală din Vâlcea, pretinzând că poate ajuta la utilizarea aplicației de la bancă. Încrederea dobândită rapid a dus la transferuri frauduloase de peste 17.000 de lei și la preluarea datelor personale ale victimei. Ulterior, escrocul a sunat victima, prezentându-se drept reprezentant al băncii și inducând-o în eroare pentru a-i mai extrage 2.000 de lei.

Oameni jefuiți prin telefon de către un escroc „binevoitor”

Alte victime au fost confruntate cu situații similare, cu escrocul care a folosit datele bancare obținute pentru a contracta credite online în numele lor. Într-un alt caz, în ianuarie 2022, un bărbat a fost păcălit sub pretextul îmbunătățirii performanțelor telefonului său, pierzând suma de 4.450 de lei în urma manipulărilor escrocului.

Acest lanț de infracțiuni a fost stopat în mai 2022, când inculpatul a fost trimis în judecată și, pe 14 decembrie 2023, Curtea de Apel Pitești a emis o condamnare definitivă de 12 ani și 5 luni de închisoare. De asemenea, individul va trebui să plătească despăgubiri semnificative părților civile afectate de acțiunile sale.

Acest caz evidențiază importanța ca oamenii să fie vigilenți și să nu ofere informații personale sau bancare unor necunoscuți, chiar și sub pretextul unui ajutor aparent nevinovat. Este esențial să fim conștienți de riscurile pe care le implică folosirea aplicațiilor bancare și să acordăm atenție sporită securității informațiilor noastre personale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe