• Harta gigacaloriei! Cât costă căldura în fiecare judeţ din ţară!
Econtext vă prezintă harta gigacaloriei în judeţele ţării. Mai exact, vă prezentam preţul cu care energia termică pleacă de la furnizori, subvenţia acordată de autorităţile din fiecare judeţ şi preţul final, la care ajunge gigacaloria în facturile populaţiei. Datele au in vedere raportarile ANRSC pentru luna ianuarie 2011. In plus, lipsesc raportarile pentru trei judete: Bistrita-Nasaud, Ialomita si Satu Mare.
Judeţul Vâlcea se află pe locul 32 din punct de vedere al mărimii preţului gigacaloriei, cu o valoare de 197 lei/Gcal, subvenţie de 58 lei şi un preţ facturat de 139 lei/Gcal. Este un preţ suportabil de populaţie, având în vedere că alte 31 de judeţe din ţară au preţuri mult mai mari faţă de nivelul din Vâlcea.
Locuitorii judetului Covasna platesc cel mai mic pret pentru agentul termic de la intretinere, dupa cum arata o harta realizata de Econtext, dupa date furnizate de PricewaterhouseCoopers si Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC).
Cel mai ieftin - cel mai scump
Dupa cum am mentionat anterior, cea mai ieftina caldura este platita de catre locuitorii judetului Covasna, unde gigacaloria ajunge la populatie la un pret de 92 de lei. In schimb, cel mai mult plateste populatia judetului Calarasi, unde pretul este de 299 de lei pe gigacalorie.
Pretul agentului termic pentru populatie variaza la nivelul intregii tari. Mai mult, si pretul cu care pleaca energia termica de la producatori variaza in judetele tarii.
In cele mai multe cazuri, energia termica ajunge la populatie la un pret diferit fata de cel al furnizorului, intrucat autoritatile locale acorda subventii. De asemenea, si aceste subventii sunt diferite, de la judet la judet.
Preţ de la furnizor, subvenţie, preţ cu care ajunge la consumator
Recapituland, avem un pret cu care pleaca energia termica de la furnizori. Acest pret este diferit in fiecare judet din tara. De asemenea, autoritatile din multe judete acorda o subventie pentru energia termica livrata populatiei. Iar rezultatul este ca pretul energiei termice este variat.
Mai mult, exista localitati in care pretul energiei termice nu este deloc subventionat, iar doua exemple sunt judetele unde gigacaloria costa cel mai mult (Calarasi) si cel mai putin (Covasna). De asemenea, exista judete in care subventiile suportate de bugetele locale ajung la valori foarte mari.
De exemplu, in judetul Alba-Iulia avem cea mai amre subventie din toata tara: 404 lei/Gigacalorie, ceea ce reprezinta peste 75% din pretul de furnizare al producatorului. De altfel, in Alba-Iulia avem si cel mai mare pret cu care pleaca energia termica de la producator: 534 lei/Gigacalorie, dar ajunge in facturile populatiei la 130 de lei, datorita subventiei mari (404 lei).
Preţul de la furnizor
Sa luam fiecare etapa. Dupa cum spuneam, daca ne uitam la pretul cu care producatorii livreaza energia termica, vom vedea ca cel mai mare pret este in Alba-Iulia. Furnizorul Dalkia Romania SRL livreaza agent termic la un pret de 534 de lei/Gigacalorie. E
ste singurul judet unde pretul gigacaloriei sare de 500 de lei. Preturi peste 400 de lei se mai intalnesc in Dambovita, Teleorman, Brasov, Buzau, Botosani, Caras-Severin, Salaj, Cluj. In schimb, pret sub 100 de lei intalnim doar in Covasna.
Subventie şi preţ de facturare
Cea mai ridicata subventie este oferita de autoritatile locale din Alba, care este urmata de Salaj (263 lei/Gcal), Caras-Severin (259 lei/Gcal).
Pretul cel mai mic, care este in Covasna, este inregistrat fara sprijinul vreunei subventii. Dupa Covasna, regasim un pret mic (si nesubventionat!) in Ilfov (108 lei/Gcal). La polul opus, dupa Calarasi vin urmatoarele judete: Dambovita (298 lei/Gcal), Teleorman (297 lei/Gcal).
Sursa: Econtext.ro
Web Design by DowMedia