Becali va vinde americanilor Fabrica de armament de la Drăgășani. Investiția inițială: 100 milioane euro! Uzina ar putea să funcționeze din luna martie

vineri, 20 septembrie 2024

Omul de afaceri Gigi Becali este pe cale să vândă Fabrica de armament de la Drăgășani. Patronul FCSB susține că a primit deja un avans consistent de la o companie americană dispusă să investească și să producă armament în țara noastră.

Principalele piețe de desfacere ar uma să fie România și Ucraina. Tranzacția se ridică la 13 milioane de dolari, însă este nevoie de un aviz din partea Consiliului Concurenței - anunță protv.ro

Întinsă pe o suprafață de 40 de hectare, Uzina Mecanică Drăgășani a fost cumpărată de Gigi Becali în 2004, în urma unei licitații. De-a lungul timpului, omul de afaceri a încercat de mai multe ori să o vândă, însă abia acum a primit o ofertă care îi convine.

Aceleași surse mai susțin că responsabilii Romanian Allied International Defense SRL au contractat deja din țări NATO două linii de fabricație performante care vor produce în primă fază muniții de calibru mic 5,56 și 7,62 milimetri. Practic, Uzina Mecanică Drăgășani va fi prima fabrică de muniții la standarde moderne din România, pentru că celelalte capacități de producție au majoritar utilaje de dinainte de ’89. Aceste linii de producție asistate de calculator vor fi montate în halele de la Drăgășani în luna ianuarie a anului viitor, iar producția efectivă va fi demarată cel târziu în martie. În paralel, în perioada următoare, va începe campania de recrutare a personalului care va fi trimis pentru formare în străinătate la fabricanții liniilor de producție complet automatizate.

Cert este că principalele piețe vizate de investitorii americani sunt România și Ucraina, care în războiul cu Rusia folosește zilnic cantități imense de astfel muniții de infanterie din ambele calibre, dar nu vor fi neglijați potențiali clienți din Africa sau Orientul Mijlociu.

Capacitatea de producție este una importantă dacă avem în vedere că, lunar, fiecare linie poate fabrica 5 milioane de cartușe dacă lucrează într-un singur schimb. Deci, în prima fază, dacă cele două linii lucrează numai într-un schimb, producția lunară realizată în halele Uzinei Mecanice Drăgășani ar fi de 10 milioane de cartușe, dar unele surse susțin că aceasta va fi, cel mai probabil, dublă, deoarece se intenționează funcționarea în două schimburi. În medie, în prezent, un astfel de cartuș se vinde cu 2 dolari, iar suma investită este una de aproape zece ori mai mică.

Fabricare de muniții de calibru mic este numai o primă fază a investiției americane, pentru că se dorește și fabricarea munițiilor mijlocii și mari, calibre de 30, 76, 152 și 155 milimetri, între altele, iar în acest segment nu este exclusă colaborarea cu vechi facilități de producție ale Romarm. Apoi, tot în faza a doua a investiției, pentru eficientizarea producției, partea americană intenționează să intre și pe piața de pulberi explozive, capitol la care România suferă foarte mult. Ca și în cazul muniției de calibru mare, la capitolul producție de pulberi explozive, investitorii americani vor colabora tot cu vechi facilități de producție ale Romarm în urma unor asocieri de tip joint-venture.

Cine sunt asociații

Firma interesată să cumpere la Drăgășani se numește Romanian Allied International Defense, iar din bord fac parte doi generali români, doi generali americani, un fost ambassador al Statelor Unite în România și Aurel Cazacu, fost director Romarm, compania statului producătoare de armament. Cazacu este și președintele Consiliului de Administrație al Uzinei de Armament. Compania spune acesta va funcționa în România cu aprobarea statului american.

Cel mai mare dintre asociații din Statele Unite ai cumpărătorului fabricii de muniție este Douglas Charles Anderson, cu 29% din părțile sociale, conform datelor analizate de Profit.ro. El este fondator, CEO și președinte al unei firme de consultanță pentru piața de capital americană, Wall Street Capital Partners.

Potrivit CV-ului său oficial, Anderson a făcut parte în trecut din Marina Militară a Statelor Unite, în cadrul căreia a participat și la misiuni în străinătate, fiind inclusiv detașat pe lângă Departamentul de Stat de la Washington, cu însărcinări operative la ambasade SUA, pentru care a deținut autorizație de acces la informații clasificate. Anderson a participat în 2019 la o conferință la București pe tema tehnologiei blockchain și a industriei criptomonedelor.

Tot 29% are și omul de afaceri constănțean Ionel Rusen. Până în prima parte a acestui an, Rusen a fost asociat indirect, cu 50%, la compania de trading de produse petroliere Marsala Koncept SRL, un business cu rulaj de peste 160 milioane lei în 2022.

Celălalt acționar american (23%) este firma de asset management Axios Family Office LLC, înregistrată în statul Delaware, dar cu sediul principal în Florida.

O participație de 10% la cumpărătorul Uzinei Mecanice Drăgășani deține și Aurel Cazacu, fost șef al Direcției Generale Industria de Apărare și Probleme Speciale din Ministerul Economiei. Cazacu este încă din 2016 unul dintre administratorii societății care deține uzina, vândută acum de către Becali.

Cel de-al cincilea acționar, totodată administrator al cumpărătorului Romanian Allied International Defense SRL, este Marian Neagu (5%), care mai controlează și conduce firma de construcții TSC Conect SRL.

Gheorghe Becali, om de afaceri: „Se întâmplă că am luat un avans, cu o companie americană și trebuie să dea 13 milioane de euro. Sunt acolo vreo 40 de hectare, buncăre, toate hale de făcut armament, proiectile, cartușe mai multe lucruri. Ea nu funcționează că eu nu fac gloanțe. Eu nu, eu nu. Eu am întreținut o fabrică, fabrica în condiții foarte bune, am plătit salarii de 20 de ani, de 20 de ani tot plătesc salarii la angajați, sunt vreo 35 de angajați care păzesc fabrica acolo și tot ce este acolo. Deci practic acolo fabrica este închisă, doar paza cum ar veni”.

Gheorghe Becali deține 95 la sută din acțiunile Fabricii de armament, restul aparține Asociației Salariaților de la Uzina Mecanică și doar o mică parte de 0,5 la sută statului român prin Ministerul Economiei. Americanii sunt interesați să cumpere toate acțiunile deținute de omul de afaceri din Pipera, însă tranzacția poate fi realizată doar în baza unui aviz de la Consiliul Concurenței.

Pentru că este vorba de o tranzacție cu o companie americană, practic, dinafara spațiului Uniunii Europene, este necesară o analiză a Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe, entitate din care fac parte o serie de secretari de stat din diferite ministere, angajați SIE și SRI. Documentele au fost transmise, așa cum spune procedura, inclusiv Comisiei Europene, iar oficialii statului român au la dispoziție aproximativ 30 de zile să acorde sau să respingă transferal acțiunilor.

Aurel Cazacu, fost director Romarm: „Acum un an eu am început, eram în negociere cu două grupuri de oameni de afaceri arabi și din Turcia și au apărut partenerii americani pe fondul derulării zonei de conflict de lângă noi și fabrica aceasta corespunde foarte bine unui proces de realizare unei fabrici de muniție și armament în care se pot face, pe lângă muniția de toate calibrele, sunt poligoane și tot ce trebuie, pot fi făcute obuze”.

Imediat ce va fi deschisă, fabrica poate asigura până la 500 de locuri de muncă, inclusiv pentru americani care vor lucra aici. Echipamentele au fost deja contractate, iar uzina ar putea să funcționeze din luna martie, spune Cazacu. Aproximativ 100 de milioane de dolari vor să investească pentru început americanii. Principalele piețe de defacere sunt România și Ucraina, însă sunt cereri și pe piața africană, din țări precum Egiptul, Algeria, Libia sau Maroc.

Fabrica este aproape de scutul de la Deveselu, iar americanii au acces rapid la Dunăre și la Marea Neagră.

Fabrica de la Drăgășani a fost construită între 1980 și 1984, în timpul războiului dintre Iran și Irak, însă din 1996 și-a oprit activitatea. Uzina nu are datorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe