În 2021, pe lista FBI ”most wanted” a celor mai căutați infractori din lume, figurau trei români. Între timp pe această listă a rămas unul singur, aparent cel mai greu de găsit. Mai exact Nicolae Popescu, un hacke pentru care americanii pun la bătaie 1 milion de euro, dacă ar fi găsit.
”Nicolae Popescu este căutat pentru posibila sa participare într-o escrocherie sofisticată de fraudă pe internet. În cadrul acestei escrocherii, grupul de infractori aflaţi în România şi în alte părţi din Europa au postat anunţuri pe site-uri de licitaţie de pe Internet pentru vânzarea de produse.
Aceste anunţuri conţineau imaginile şi descrierile unor vehicule şi altor obiecte de vânzare, fără ca, de fapt, aceste vehicule şi obiecte să existe în realitate. Pretinzând a fi vânzători, infractorii negociau prin email cu cumpărători neavizaţi din Statele Unite ale Americii“, au transmis autoritățile americane.
Potrivit EVZ, românul a păcălit mii de persoane și a strâns peste 3 milioane de dolari din vânzări fictive pe internet. Rețeaua de infractori condusă de Popescu vindea yahturi, mașini de lux și alte bunuri pe site-uri cunoscute, bunuri care de
Cu toate că a fost predat autorităților americane, bărbatul nu a oferit nicio informație care ar putea duce la prinderea lui Popescu. Paradoxal, Nicolae Popescu fusese reținut în 2010 în România, fiind arestat de mascați alături de alți 33 de hackeri din București, Vâlcea și Teleorman. Popescu a reușit să fugă de sub nasul polițiștilor chiar a doua zi.
Urma să fie dus la Tribunalul Vâlcea pentru a fi arestat preventiv pentru fals informatic, înșelăciune, spălare de bani, fraude informatice și apartenența la un grup infracțional organizat. A dispărut în patru ore de libertate, între 18:00 și 22:00, ora expirării mandatului de reținere și ora emiterii mandatului de arestare preventivă.
“La ora 18.00 au expirat acele mandate de reținere, iar cele de arestare preventivă au fost emise la ora 22.00. În acest interval orar, ei au fost cetățeni liberi. Ceilalți au fost de bună-credința și nu au părăsit incinta Tribunalului, însă el (Popesu – n.red.), nu. Ce s-a întamplat în acel interval orar, nu intra în competența noastră”, declara în acel moment subinspectorul Cristina Hanulescu, purtatorul de cuvant al IPJ Valcea.
Defel surprinzător, colegii și profesorii lui Popescu spun că acesta era un elev mediocru. De altfel tiparul clasic în cazul acestor așa numiți hackeri. Concret, Popescu a învățat la colegiul ”Dimitri Ghica”, acolo unde avea medii de 5 sau 6 mai mereu. ”Era cam chiulangiu. Un elev mediocru, cu medii de 5 si 6″, își reamintește un coleg.
FBI spune că acum românul e cunoscut ca Nicolae Petrache, Nae Popescu, Nae sau Stoichițoiu. Mulți cred că și-a schimbat numele și și-a făcut operații estetice, cert e că nimeni nu l-a mai văzut de ani buni.
Web Design by DowMedia