• Un nou coşmar pentru directorul general Constantin Roibu?
Zilele trecute, în urma unor tranzacţii uriaşe cu acţiuni derulate pe Bursa de Valori Bucureşti, compania Nachbar Services Ltd. din Cipru a ajuns să deţină aproape 12% din capitalul social al societăţii Oltchim SA Râmnicu Vâlcea. Concret, marţi, 5 aprilie 2011, societatea Nachbar Services Ltd., înregistrată în Nicosia, Cipru, a preluat 9% din SC Oltchim SA printr-o tranzacţie „deal" făcută pe Bursă. Anterior acestei tranzacţii, offshore-ul deţinea aproape 3% din combinatul chimic vâlcean. Nachbar Services este, la rândul ei, deţinută de un alt offshore, Carlson Ventures International Ltd. Astfel, Nachbar Services a cumpărat în data de 5 aprilie peste 31,4 milioane de acţiuni la SC Oltchim SA la un preţ mediu de 0,43 lei/acţiune, ceea ce înseamnă că a plătit o valoare totală de circa 13,5 milioane lei (3,3 milioane euro). Vineri, 8 aprilie 2011, Nachbar Services a mai cumpărat 387.000 de acţiuni la SC Oltchim SA, la un preţ de 0,42 lei/acţiune, pentru care a plătit suma totală de peste 162.000 lei. Cei de la Petro Carbo Chem SE au informat că nu au legătură cu firma cipriotă şi că nu au vândut ei acţiuni. Cu cele 12%, Nachbar Services a ajuns al doilea mare acţionar minoritar, după germanii de la PCC SE, care deţin 12,1%, potrivit ultimelor date ale Registrului Acţionarilor din februarie.
Mare parte din pachetul de 9% din acţiunile SC Oltchim SA cumpărat săptămâna trecută de Nachbar Services Ltd. a fost achiziţionat de la Societatea de Investiţii Financiare (SIF) Oltenia. Astfel, luni, 4 aprilie, SIF Oltenia şi-a lichidat participaţia de 6,5% pe care o deţinea la SC Oltchim SA, prin intermediul unor tranzacţii speciale efectuate pe Bursă prin care a încasat circa 10 milioane de lei (2,4 milioane de euro). Luni s-au derulat pe Bursa de Valori Bucureşti cinci tranzacţii speciale cu titluri SC Oltchim SA care au vizat 30,2 milioane de acţiuni, reprezentând 8,8% din capitalul companiei. Totodată, în piaţă s-au mai transferat aproape 4 milioane de titluri SC Oltchim SA care reprezintă 1,15% din companie. Tranzacţiile vin după ce acţiunile SC Oltchim SA au înregistrat creşteri spectaculoase în ultimele şedinţe şi s-au apreciat cu 125% în mai puţin de două luni, după ce Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a emis un comunicat privind demararea procedurilor pentru procesul de privatizare a SC Oltchim SA la insistenţele FMI. „Am vândut integral pachetul de acţiuni deţinut la SC Oltchim SA pentru că am considerat că piaţa oferă un preţ bun.
Am vândut la un preţ de 0,45 lei/acţiune. Am marcat exitul din SC Oltchim SA pentru că nu ne-au mulţumit rezultatele financiare ale companiei şi nici strategia. Banii obţinuţi din vânzarea acţiunilor SC Oltchim SA îi vom folosi în investiţii viitoare pe piaţa de capital", a declarat, pentru Ziarul Financiar, Tudor Ciurezu, directorul general adjunct al SIF Oltenia. Tranzacţionarea acţiunilor emise de SC Oltchim SA se face în cadrul Bursei de Valori Bucureşti pe baza Deciziei de înscriere nr. 21/26 noiembrie 1996, începând cu data de 18 februarie 1997. Acţiunile societăţii sunt cotate la categoria I şi volumul tranzacţionării acestora intră în calculul indicelui BET-C şi BET-XT (începând cu data de 1 aprilie 2010). În anul 2010, evoluţia preţului acţiunilor SC Oltchim SA s-a înscris în tendinţa generalizată de evoluţie a pieţei. Preţul de închidere al acţiunilor la sfârşitul anului 2010 a scăzut cu 13% faţă de cel înregistrat la începutul anului trecut. Preţul de închidere al acţiunilor a variat între un maxim înregistrat în data de 30 martie 2010, de 0,32 lei şi un minim de 0,163 lei în data de 22 septembrie 2010. Comparativ cu anul 2009, se observă o creştere a volumului şi valorii tranzacţiilor cu acţiunile SC Oltchim SA. (N.T.)
Web Design by DowMedia