Cum alegi asigurarea de locuinta potrivita nevoilor tale?
Asigurarea de locuință reprezintă siguranța pe care o ai pentru confortul căminului, aceasta incluzându-te pe tine, familia ta si bugetul tău. Aceasta este de două tipuri : obligatorie și facultativă.
Din punct de vedere legal, ești obligat să închei în fiecare an asigurarea PAD pentru locuința ta, fie că este un apartament sau o casă.
și a fost completată în legislația primară prin legea 191 din 2015.
Tip A - construcțiile care au structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereții exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic
Tip B - construcțiile care au pereții exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic
După cum îi spune și numele, asigurarea facultativă nu este obligatorie, dar este necesară pentru a fi acoperit în caz de situații nefericite și care sunt mai dese decât acoperirile asigurării PAD.
Asigurarea PAD este obligatorie prin natura ei și trebuie să o închei înainte de încheierea asigurării facultative. Costul unei astfel de asigurări este standard de 20 euro pentru locuințele de tip A și standard de 10 euro pentru locuințele de tip B.
Asigurarea facultativă o poți încheia fie la încheierea poliței PAD, fie oricând dorești. Costul acesteia depinde de structura de rezistență, anul construcției, suprafața utilă, numărul de camere, adresa asigurată, dar și acoperirile pentru care optezi și bineînțeles suma asigurată, pornind de la sume de 20 euro și ajungând la sume mai mari.
Cei mai multi asigurători de pe piață oferă asigurări de locuință atât PAD, cât și facultative.
Iți recomandăm să închei asigurarea de locuință la un asigurator care oferă siguranță și clauzele de care ai nevoie.
Asigurarea PAD – cutremur, alunecări de teren și inundații ca fenomen
natural;
Asigurarea facultativă:
Riscuri de bază
Acoperi importante de adăugat în caz că nu sunt incluse deja
Alte riscuri suplimentare
Reține că există mult mai multe riscuri asigurate, important este să comunici consultantului ca el să iți ofere și să îți prezinte ofertele avantajoase pentru tine și locuința ta.
Aproape toți asigurătorii oferă riscurile de mai sus, dar diferențele dintre ei sunt modul de a le acorda, de la limite și până la numărul de evenimente acordate pe an pentru fiecare risc asigurat.
Suma asigurată se stabilește de comun acord cu tine, în funcție de valoarea locuinței în momentul încheierii asigurării, suprafața utilă, dar și îmbunătățirile aduse acesteia.
Un calcul rapid ne permite să afirmăm că suma recomandată pentru o locuință cu suprafața de 70 mp este cuprinsă între 70.000 euro și 100.000 euro. Diferența dintre cele două sume reprezintă nivelul de îmbunătățiri, dar și zona amplasării locuinței.
Ce se întâmplă dacă alegi o sumă asigurată mai mare sau mai mică decat valoarea de piață sau reală a locuinței?
Dacă alegi o valoare mai mare a sumei asigurate decat cea reală, locuința va fi supraasigurată, iar în caz de daună vei primi doar valoarea din raportul realizat de evaluator;
Dacă alegi o valoare mai mică a sumei asigurate decât cea reală, locuința va fi subasigurată, iar în caz de daună vei fi depăgubit proporțional cu prima de asigurare plătită. - de exemplu, dacă pentru un apartament de 3 camere a cărui valoare este de 70.000 de Euro iți închei asigurarea la o sumă asigurată de 35.000 de Euro, în cazul unei daune parțiale de 5.000 euro ai primi doar 2.500 Euro.
Știai că... ?
Poți solicita oferta de asigurare potrivită pentru locuința ta, iar dacă ai nevoie de mai multe informații nu ezita să contactezi broker-ul tau.
Web Design by DowMedia