Sunt sau nu necesare autorizațiile pentru amplasarea corturilor de depozitare?

marți, 1 aprilie 2025

 

Când ai nevoie rapid de un spațiu suplimentar pentru stocarea mărfurilor, cea mai accesibilă și rapidă soluție pare să fie cortul de depozitare – un spațiu modular, ușor de montat, flexibil și considerabil mai ieftin decât construcțiile clasice. Rezolvă problema imediat și poate fi adaptat în funcție de cantitatea de marfă sau echipamente.

Totul pare simplu …. până apare întrebarea ”am nevoie sau nu de autorizație pentru amplasarea acestei construcții?”. Dilema este cât se poate de firească: pe de-o parte, ești sub presiunea de a pune în funcțiune spațiul cât mai repede, pe de altă parte, nu vrei să riști amenzi sau sau să se ia decizia desființării construcției.

Contează autorizația?

Deși nu sunt construcții din beton, corturile de depozitare sunt totuși considerate construcții provizorii sau temporare, iar asta le include într-o zonă reglementată legal. Legea nu face diferența doar în funcție de materialele din care este realizat un spațiu, ci mai ales în funcție de destinația, dimensiunea și durata amplasării.

Dacă intenționezi să amplasezi un astfel de cort pe termen scurt, pentru un eveniment sau o activitate temporară (câteva zile sau săptămâni), există șanse ca autorizația să nu fie necesară, dar este necesară respectarea anumitor condiții. Dacă scopul tău este de a utiliza acest spațiu pe termen mediu sau lung (adică luni sau ani), aproape sigur va fi necesară o autorizație de construire.

Ce spune legislația actuală?

Chiar dacă la prima vedere ți se pare că un cort – indiferent cât de mare sau bine construit este – nu se compară cu o clădire din beton sau cărămidă, din punctul de vedere al legii lucrurile nu sunt atât de simple. Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, actualizată și completată de-a lungul anilor, stabilește clar principiile și regulile în funcție de care se acordă sau nu o autorizație de construire. Conform acestei legi, orice construcție – fie ea permanentă sau provizorie, cu fundație sau fără, locuită sau nu – este supusă obligației de autorizare, cu excepția cazurilor expres prevăzute în lege.

Este important să înțelegi că această lege nu face distincție doar în funcție de materialele folosite sau de forma construcției, ci ia în calcul scopul construcției, durata amplasării și impactul asupra mediului înconjurător. Așadar, dacă intenționezi să amplasezi un cort de depozitare pe o perioadă mai mare de 30 de zile, dacă acesta este utilizat în cadrul unei activități economice sau dacă ocupă o suprafață semnificativă, atunci el nu mai poate fi tratat ca ”instalare temporară” – devine, în ochii legii, o construcție provizorie pentru care este obligatorie obținerea unei autorizații de construire.

 

Există, totuși, o zonă gri în legislație care creează confuzii, și anume excepțiile de la autorizare. Conform articolului 11 din Legea 50/1991, nu este necesară autorizația de construire pentru ”amplasarea de construcții provizorii cu caracter temporar, cu ocazia unor evenimente culturale, sportive, comerciale sau de promovare”. Dar formularea lasă loc de interpretare. Ce înseamnă ”caracter temporar”? Câte zile sunt considerate ”temporare”? Ce tip de activitate intră în categoria ”eveniment”?

În practică, dacă amplasezi un cort de dimensiuni reduse, fără fundație, pentru un târg de Crăciun sau o expoziție de câteva zile este foarte posibil să nu ai nevoie de autorizație – dar trebuie să obții acordul primăriei sau să depui o notificare prealabilă. În schimb, dacă intenționezi să folosești corturi de depozitare de la TopCorturi pentru stocarea permanentă de marfă, utilaje sau materiale, și mai ales dacă amplasamentul este în zona industrială, comercială sau rezidențială, vei intra automat în categoria în care autorizația este obligatorie.

Ce presupune procesul de autorizare?

Studiu de fezabilitate sau memoriu justificativ

În funcție de dimensiunea și complexitatea cortului va trebui să prezinți un document tehnic care justifică amplasarea construcției, destinația, materialele folosite și impactul asupra terenului.

Certificat de urbanism

Este documentul care îți spune ce ai voie să construiești pe terenul respectiv, în funcție de Planul Urbanistic General (PUG) sau Planul Urbanistic Zonal (PUZ). Aici se vor verifica retragerile, regimul de înălțime, funcțiunile permise etc.

Avize și acorduri

Vei avea nevoie de diverse avize, în funcție de locație și tipul activității: aviz de la mediu, protecția muncii, ISU (în special dacă în cort se vor desfășura activități cu risc de incendiu), aviz de la drumuri, rețele de utilități etc.

Proiectul tehnic

Include planurile de arhitectură, structura metalică, detaliile de ancorare, sistemele de siguranță, instalațiile. Proiectul trebuie semnat de un arhitect sau inginer autorizat.

Autorizația propriu-zisă

După depunerea dosarului complet, autoritatea locală (primăria sau consiliul județean, în funcție de localizare) va emite autorizația în termen legal, de obicei între 30 și 60 de zile.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2025 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe