Într-o perioadă în care mulți români se luptă cu inflația, creșterea prețurilor la energie și scăderea puterii de cumpărare, administrația publică din Râmnicu Vâlcea a decis să aloce 4 milioane de euro pentru finanțarea Clubului SCM Râmnicu Vâlcea, echipa de handbal, și 3,9 milioane de lei pentru organizarea de evenimente culturale, dintre care majoritatea banilor vor merge către festivalul „We Love Music”. Decizia a stârnit deja controverse și ridică întrebări legate de corectitudinea, legalitatea, moralitatea și oportunitatea acestui tip de cheltuială în plină criză economică.
Într-o localitate unde multe familii se confruntă cu dificultăți financiare, unde infrastructura rutieră este în continuare precară, iar serviciile publice lasă de dorit, suma alocată pentru sport și evenimente culturale nu poate să nu stârnească mirare. 4 milioane de euro (aproape 19,2 milioane de lei) pentru un club de handbal, chiar dacă echipa SCM Râmnicu Vâlcea are rezultate bune, reprezintă o sumă colosală, care depășește orice limită rezonabilă de investiție publică într-un sport profesional într-o localitate de dimensiunile Râmnicului. Mai mult, 3,9 milioane de lei pentru un festival care a fost deja subiectul unor controverse legate de organizarea sa, de scopul acestuia și de impactul asupra comunității, sunt o alegere dubioasă, cel puțin în contextul economic actual.
Ce altceva ar putea fi realizat cu acești bani, care în mod normal ar trebui să sprijine dezvoltarea infrastructurii locale, educația, sănătatea sau alte domenii de interes public major? O simplă analiză a nevoilor orașului arată că, pentru acești bani, Primăria ar fi putut investi în renovarea școlilor, în modernizarea spitalelor sau în îmbunătățirea infrastructurii de transport. Spre exemplu, 19 milioane de lei ar fi putut fi suficiente pentru modernizarea unor sectoare rutiere esențiale, pentru dezvoltarea unor noi zone verzi sau pentru crearea de locuri de muncă prin atragerea de investiții în infrastructura locală.
De asemenea, banii ar fi putut fi direcționați către sprijinirea micilor antreprenori locali sau chiar către programe de educație și formare profesională, care sunt esențiale într-o perioadă în care criza economică afectează serios piața muncii. Alegerea de a finanța un club sportiv sau un festival cu impact limitat asupra întregii comunități nu face decât să submineze încrederea cetățenilor în guvernarea locală.
Tiberiu Pîrnău
Web Design by DowMedia
Pt subvenții la căldură nu are bani primarul...
De 30 de ani, nu au fost alocați bani pentru achiziții cărți bibliotecii județene, daca mai scapă ceva, nu se vrea achiziții cărți universitare, editura ASE, editura Economică, editura Politehnică, sunt interzise !
Pai,ce- l interesează pe edil? Sa se distreze ca bani are, blocuri are, etc , lumea? Da- o încolo, sa plătească preturi uriașe la utilități. Calitate execrabila a apei calde la preț de aur...ce- l interesează. Si- a facut mendrele în orașul asta , el venit din alta parte.
Certat cu legea dintotdeauna ,actioneaza ca pe moșia lui Vâlcea este pe persoană fizică : Gutău SRL & asociați !
SCM Rm Vl ? Bani publici plecați la greu afară !