EXCLUSIV | Schimbare la vârful APIA: Cornel Turcescu, revocat din funcție după condamnarea soției sale de către Tribunalul Argeș
De Tiberiu Pîrnău | Investigație |02 Aprilie 2025
O mișcare discretă, dar cu implicații majore, s-a petrecut în culisele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Cornel Turcescu, directorul general adjunct al instituției, a fost schimbat din funcție în urmă cu câteva zile, pe fondul unei decizii definitive luate de Tribunalul Argeș: condamnarea soției sale, Mariana Turcescu, într-un dosar de corupție care a zguduit administrația locală.
Condamnare într-un dosar cu ramificații politice
Potrivit informațiilor obținute de redacția noastră, Mariana Turcescu a fost găsită vinovată pentru fapte de corupție.
Șefele APIA Argeș au fost condamnate pentru fraudarea unui concurs de angajare. Tribunalul Argeș a dat o primă sentință, joi, 20 februarie, în dosarul în care Mari (Pană) Turcescu și Anamaria Alexandra Delureanu, la acea dată director executiv, respectiv director executiv adjunct, au fost trimise în fața instanței pentru infracțiuni de corupție.
Cele două au fost judecate pentru că, în februarie 2021, au dat, printr-un intermediar, subiectele de examen unei candidate la postul de consilier clasa I, grad profesional debutant în cadrul Serviciului Măsuri Specifice al APIA Argeş. Candidată pe care, de altfel, au și favorizat-o la concurs. Mai mult, procurorii au consemnat, în rechizitoriu, că directoarea Mari Pană a modificat organigrama instituției, a scos la concurs postul prin transformarea lui, dintr-unul de referent, într-unul de consilier debutant, și s-a numit și pe sine în comisie. În martie 2021, candidata favorizată a câștigat concursul și a ocupat, după cum spun procurorii, în mod fraudulos, postul respectiv.
În februarie, deci, Mariana (Pană) Turcescu a primit doi ani închisoare pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Instanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de doi ani și șase luni.
Deși numele lui Cornel Turcescu nu apare în rechizitoriu, anchetatorii au remarcat conexiuni financiare între conturile soților Turcescu, ridicând semne de întrebare privind eventuale complicități indirecte.
Schimbarea de la APIA: decizie administrativă sau gest de imagine?
Revocarea lui Cornel Turcescu de la conducerea APIA a venit fără o explicație oficială clară din partea Ministerului Agriculturii. Surse interne din instituție au confirmat însă că decizia a fost luată la presiunea factorilor de la centru, care nu au dorit ca scandalul să afecteze imaginea unei instituții cheie în gestionarea fondurilor europene pentru agricultură.
Un „cuplu de putere” cu influență în teritoriu
Atât Cornel, cât și Mariana Turcescu sunt considerați figuri influente în zona administrativă a Munteniei, cu relații strânse în rândul unor primari, consilieri județeni și funcționari publici. În trecut, numele celor doi a mai apărut în presă, în legătură cu suspiciuni privind conflicte de interese și favorizarea anumitor proiecte cu finanțare europeană.
Potrivit unor surse judiciare, ancheta din Argeș ar putea avea extensii și spre alte județe, iar în perioada următoare ar putea apărea noi dezvoltări care să vizeze inclusiv persoane din cadrul APIA.
Revocarea lui Cornel Turcescu de la conducerea APIA nu este doar o simplă schimbare administrativă. Ea scoate la iveală o rețea de influență care ar putea pune în pericol integritatea gestionării fondurilor publice și europene. Într-un moment în care transparența instituțională este vitală, autoritățile trebuie să răspundă clar: câți alți funcționari se află în situații similare, dar feriți de lumina reflectoarelor?