Scandal la UPU Vâlcea: Reacția managerului SJU după declarațiile jignitoare ale unui medic
Un nou scandal zguduie sistemul medical din Vâlcea, având în prim-plan activitatea Unității de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea. Totul a pornit de la un incident petrecut săptămâna trecută, când un pacient aflat într-o stare avansată de ebrietate a provocat un conflict la UPU. Acesta a jignit personalul medical, a refuzat tratamentul, a părăsit unitatea, s-a accidentat în curtea spitalului și a fost din nou preluat pentru investigații.
Incidentul care a declanșat scandalul
Managerul SJU Vâlcea, dr. Dan Ponoran, a explicat că pacientul, în vârstă de 75 de ani, a fost adus de ambulanță la UPU, unde a avut un comportament agresiv față de personalul medical. După ce i s-au recoltat probe și i s-a completat fișa medicală, acesta a refuzat să mai aștepte investigațiile imagistice și a părăsit zona de primiri urgențe.
"A ieșit în curte, unde s-a împiedicat din cauza stării în care era, fiind băut, și s-a lovit. A fost din nou preluat de personalul medical, dar a continuat să jignească medicii și asistenții," a explicat dr. Ponoran.
Reacția controversată a unui medic de la UPU
Pe fondul acestui incident, medicul Sorin Alexandru a avut o reacție nepotrivită pe rețelele sociale, jignind pacienții care se prezintă la UPU. Acesta i-a numit "milogi" și i-a acuzat că vin la urgențe fără motive serioase. Declarația sa a provocat un val de revoltă în mediul online, iar conducerea spitalului s-a delimitat de acest comportament.
"Nu sunt de acord cu limbajul folosit de dr. Sorin Alexandru. Este o reacție emoțională, dar inacceptabilă, motiv pentru care cazul este cercetat de Consiliul de Etică al spitalului și de Colegiul Medicilor. Personalul medical este adesea jignit pe rețelele sociale, dar nu putem răspunde la fel," a declarat managerul SJU Vâlcea.
Supraaglomerarea UPU, o problemă veche
Dr. Ponoran a explicat că incidentul nu a fost unul izolat, iar presiunea pe UPU Vâlcea este uriașă. "Din păcate, 75% dintre prezentările la UPU sunt cazuri non-urgente, ceea ce crește timpii de așteptare pentru pacienții cu probleme grave. Sunt pacienți care vin la UPU pentru dureri minore sau probleme care ar putea fi tratate la medicul de familie," a precizat acesta.
Un alt factor care contribuie la criza din UPU este lipsa medicilor. "Avem doar doi-trei medici pe tură, comparativ cu spitale mari, precum Craiova, unde sunt 18. Deficitul de personal medical este o problemă majoră, în special în orașele mai mici, unde tinerii medici preferă să nu profeseze."
Concluzii și măsuri viitoare
Scandalul provocat de afirmațiile dr. Sorin Alexandru este doar un simptom al unor probleme mai profunde din sistemul medical. Pe de o parte, personalul medical se confruntă zilnic cu presiunea și stresul, iar pe de altă parte, pacienții resimt frustrarea timpilor mari de așteptare și a lipsei de empatie din partea unor cadre medicale.
Conducerea SJU Vâlcea a anunțat că se vor lua măsuri pentru evitarea unor astfel de incidente și pentru gestionarea mai eficientă a fluxului de pacienți la UPU. Rămâne de văzut dacă aceste schimbări vor reuși să reducă tensiunile din sistem și să redea încrederea pacienților în serviciile de urgență din Vâlcea.
Web Design by DowMedia
Care presiune? Soțul meu a stat 24 ore pt a se lua o decizie. Privea cum medicul de garda suna la Slatina pt a l transfera. Slatina????!!!
Pai urgentele merg la spitale mari. Rezultatul? Piciorul i a fost amputat