Într-o investigație jurnalistică realizată pe baza datelor oficiale furnizate de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vâlcea, am descoperit amploarea controalelor desfășurate în ultimii cinci ani asupra unor giganți ai industriei alimentare din județ, precum SC Diana SRL, Grupul Carmistin și SC Vel Pitar SA. Rezultatele arată un număr impresionant de inspecții și sancțiuni aplicate, ridicând semne de întrebare asupra conformității unităților din acest sector strategic.
Conform datelor oficiale, între 2020 și 2024, inspectorii DSVSA Vâlcea au efectuat 531 de controale oficiale asupra operatorilor economici din sectorul alimentar, conform programelor de verificare stabilite la nivel național și european. Dintre acestea, cele mai multe inspecții s-au concentrat asupra următoarelor societăți:
Acestor verificări programate li s-au adăugat și 438 de controale tematice, dispuse ca urmare a sesizărilor, notificărilor din sistemul rapid de alertă sau a buletinelor de analiză neconforme. Cele mai multe dintre acestea au vizat SC Diana SRL (369 de controale tematice), urmată de SC Avicarvil SRL (59 controale tematice) și SC Vel Pitar SA (10 controale tematice).
În urma acestor controale, inspectorii DSVSA au aplicat un total de 46 de sancțiuni contravenționale, din care:
Pe lângă abatoarele și unitățile de procesare, DSVSA a efectuat și 221 de controale oficiale specifice în domenii precum bunăstarea animalelor, siguranța hranei pentru animale și utilizarea produselor medicinale veterinare. Astfel, Grupul Carmistin a fost vizat în 194 de controale, SC Diana SRL în 31 de controale, iar SC Vel Pitar SA în doar 2 controale.
De asemenea, inspectorii sanitari au desfășurat și 27 de controale tematice suplimentare, din care 23 la Grupul Carmistin și 4 la SC Diana SRL. Aceste verificări au condus la 29 de sancțiuni, dintre care:
Cele mai mari unități de procesare a cărnii din județ, SC Diana SRL – Abator ungulate și SC Avicarvil SRL – Abator păsări, au funcționat sub supravegherea permanentă a specialiștilor DSVSA Vâlcea, în conformitate cu Ordinul ANSVSA nr. 64/2007. Acest lucru indică faptul că aceste unități au fost monitorizate constant pentru respectarea normelor de igienă, procesare și siguranță alimentară.
Numărul mare de inspecții și sancțiuni aplicate sugerează că autoritățile au fost vigilente în verificarea respectării normelor de siguranță alimentară. Cu toate acestea, frecvența ridicată a controalelor tematice și a sancțiunilor indică faptul că problemele de conformitate nu sunt rare.
Într-un domeniu unde siguranța consumatorilor este prioritară, aceste rezultate ridică întrebări esențiale: Cât de sigure sunt produsele de pe piață? Se fac suficiente controale pentru protejarea sănătății publice?
DSVSA Vâlcea asigură că monitorizarea unităților va continua în același ritm, însă rămâne de văzut dacă industria alimentară locală își va îmbunătăți standardele sau dacă va continua să fie sub lupa autorităților.
Web Design by DowMedia
Din păcate, de la Diana carnea de lucru și produsele din carne conțin multa apa, mușchiul de porc afumat e extrem de sărat și injectat. Lasă foarte multa apă. Și pulpa sau spata de porc au extrem de multa apa. Evit produsele Diana. M-au dezat.
Din păcate, de la Diana carnea de lucru și produsele din carne conțin multa apa, mușchiul de porc afumat e extrem de sărat și injectat. Lasă foarte multa apă. Și pulpa sau spata de porc au extrem de multa apa. Evit produsele Diana. M-au dezamăgit